Facebook frissítés: itt a Timeline feature mobilra is

2011.12.15. 20:30 // Írta: Deino

fb_redesign.jpg

Még emlékszem milyen volt, amikor először beléptem a hivatalos, droidra szánt Facebook appba: ronda, lassú, de legalább használhatatlan interfész, hiányzó funkciók kilométer hosszú listája. Gyakorlatilag a magyar aktuálpolitikát valósították meg alkalmazás szinten. A legutóbbi két frissítés viszont nagyon helyrepakolta a dolgot: gyönyörű, új UI, ami ráadásul klasszisokkal használhatóbb is lett - és ahogy nézem, szinte mindent el lehet intézni az appon belül, amire a villamoson vagy az iskolapadban csak igény felmerülhet.

Az új interfész ordas nagy telitalálat. Nagyon odafigyeltek ám rá, látszik rajta, hogy szerető gonddal kapálták és kalapálták a pixelt mindenhol, hogy szép legyen a gyümölcs, és hogy a türelem a végén tényleg rózsát teremjen, ne csak tövist. Ez a gondos odafigyelés nagyon látszik a bejelentkező képernyőn, ami ráadásul animálódik is - nem nagyon, pont annyira, hogy profi legyen az egész. Csillagos ötös, leülhetsz.

Az egész menü dolgot átírták: bal fent van egy gomb, ahonnan válogathatunk a különböző főbb menüpontok között - barátok, események, chat, meg a maradék. A News Feed ablakban pedig végre nem a ronda tekergetős valamivel kell kiválasztani, ha csak a képekre vagy a státusz ápdétekre vagy kíváncsi, hanem natív, droidos legördülős menüvel. Pacsi.

fb_verge.jpg A képet a The Verge oldaláról nyúltuk.

Élesítették a Timeline részt is, ez egyébként érdekes buli: Cukorbergék kinyomták az új, mindent borító, twice as amazing Timeline fícsőrt a webes Facebook felületen, a mobilos felületen, és az android appon. Az iOS verzióról jelen sorok írásának pillanatában még egy mukk hírt se lehet hallani, ami azért nem a dolgok megszokott rendje. Windows Phone 7? Ahahahahaha, még a könnyem is kicsordult.

Végig nyomkodtam az egész appot, és nem igazán találtam semmit, ami miatt haragudnék a Facebook csapatára. Sőt, az ismerősök tab - bár gyanítom, hogy soha nem fogom többet látni mobilon ez után a teszt után - kifejezetten szép lett, sőt - megkockáztatom! - gyönyörű. A Timeline feature használható, bár közelről sem olyan szexuális, mint a Path hasonló megoldása. Nálam az ismerősök még nem tették teljesen magukévá az új fícsőrt, alig néhányuknál van beállítva cover, ilyesmi. Majd rászoknak erre is, miután létrehozták az "egymillióan a felesleges nyáladzásért" csoport egy újabb verzióját, amivel persze semmit nem érnek el, de fő a forradalom.

Ha már az előbb szóba hoztam, érdemes összehasonlítani a két appot. Minőségre nálam a Path a nyertes, de a Facebook halmozottan hátrányos helyzetből indul, és meg is mondom mindjárt, hogy miért. Mert a webes verzió szinte minden funkcióját be kell zsákolja egy mobil interfészbe. Mindezt úgy, hogy szép is legyen, jó is legyen, meg még te, személy szerint élvezzed is a használatát, mivel egyre több júzer tolja mobilról a Facebookot - ergó nincs mese, ezt meg kell csinálni jóra. Pont. Véleményem szerint meg is csinálták.

Lehet, hogy perpillanat a Path a legjobban kezelhető és a legszebb mobilos social media app, de a Facebook ezzel a frissítéssel igencsak közel került hozzá azon a bizonyos virtuális dobogón. És azt meg nyilván nem kell külön ecsetelni, hogy kinek van több felhasználója.

Cukorberg Márk, emelem kalapom: jó az irány, jó a tempó - csak így tovább!

sissza_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EvilHedgehog 2011.12.15. 21:00:25

Nekem továbbra is lassú mint a bűn... Körülbelül mintha az internetet próbálná letölteni...

Deino · http://play.blog.hu 2011.12.15. 21:15:58

@EvilHedgehog: nálam az ápdét helyrepakolta a sebességet, legalábbis wifin nem érzem, hogy lassú lenne. Mobilnetről meg ritkán 'búkolok.

EvilHedgehog 2011.12.15. 21:34:26

Minden frissítés után gyorsul egy kicsit.. majd kb a tizedik indítás után visszasüllyed és ismét nézhetem a soha le nem töltődő üzeneteimet.. :S

Deino · http://play.blog.hu 2011.12.15. 22:34:14

@EvilHedgehog: esetleg próbálj meg egy cache törlést / data törlést, teljes reinstallt. Sokkal jobb ötletem nincs sajnos :/

jtrencsenyi 2011.12.16. 13:22:15

@Deino: ha már mindenáron el akarod játszani ezt a szóviccet, akkor legalább fordítsd Cukorhegy Márknak. :)

Deino · http://play.blog.hu 2011.12.16. 13:41:14

@jtrencsenyi: nem voltam benne biztos, hogy úgy teljesen egyértelmű lenne mindenkinek :D Marad a Cukorberg, az az arany középút :D

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása