LauncherPro

2010.09.08. 07:30 // Írta: Appdroid Hungary

HTC Sense alól bizony sokáig úgy voltam vele, hogy jó-jó, mindegyik Home Replacement app elmegy, de mivel a gyári HTC widgetek nem mennem velük, valahogy mindig csak pár percig bírták. Sokan esküsznek az ADW.Launcher nevű progira, de én speciel a LauncherPro mellett teszem le a voksom. A tovább mögött részletezem is, hogy miért.

Akinek a fenti pár mondat totál homály, az ne aggódjon most tisztázom szépen:

  • Home replacement app: a homescreenek és az app drawer designját / működését, ilyesmiket lecserélő programokat hívjuk így.
  • ADW.Launcher: az egyik igen népszerű home replacement app.

Miután pofátlanul bevágtam ide a Lifehacker videóját, kiemelnék pár dolgot belőle:

  • Nem tudom feltűnt-e mindenkinek, hogy milyen überfasza kis animációval nyílnak meg és záródnak be az appok, az app drawer, minden. Hidd el, ha ugyanezt a tenyeredből látod, még látványosabb. Komolyan.
  • Ha régebbi telefonod van, érdemes a LauncherProt felrakni, mert ez a leggyorsabb HR app. Plusz a beállításokban egy kis tuninggal még ennél is gyorsabbá lehet tenni.
  • A főképernyőn látszik pár fehéres ikon alul, azt hívják Dock Screennek. Erre még később visszatérek részletesebben, ez fontos feature.

 

Szóval csapjunk is a lovak közé: a működésre majdnem ugyanaz, mint egy sima homescreen app: rakhatunk rá ikonokat, widgeteket (sajnos a HTC Sense widgetek nem mennek vele), ilyesmi. Akkor mi a jó benne? Hát egyrészről kismilliárd beállítási lehetőséget kapunk: dönthető homescreen, hány homescreen legyen, hova ugorjunk a home gomb lenyomásával, mennyire legyen gyors a képek közötti scrollozás, app drawer animációjának sebessége, hány ikonsor legyen, ki legyen-e rakva az ikonok neve, és a többi, és a többi... Nem mennék bele, órákat el lehet pöcsölni a beállítások között, finomhangolni a kütyüt. Viszont ha csak felrakod, belövöd a homescreenek számát, és vissza se nézel többet, akkor is tökéletesen fog menni.

Extra még, hogy elvileg újraméretezhetjük bármelyik widgetet. A gyakorlatban ennek lótusz haszna sincs igazából, mivel a widgetek döntő többsége jó úgy, ahogy van. Azért gondoltam megemlítem.

Említettem a Dock screent, ami az alsó öt ikonka, és teljesen lecserélhető. Mindegyik. Sőt, akár három dock screenünk is lehet, és lehet őket "lapozni" (maga a homescreen ilyenkor nem mozdul). Lecserélhetőek a Dock Screen ikonjai is, de ez még nem minden. Beállíthatunk bármelyik ikonnak swipe actiont, az az valami kis funkciót, hogy mit csináljon, amikor áthúzzuk felette az ujjunkat. Pl. egy specifikus kontaktot hívjon, vagy dobjon fel egy új sms-t valakinek címezve, esetleg a mail ikonon végig húzva az ujjunkat postaláda helyett egyből az új e-mail ablak nyíljon meg... a lehetőségek végtelenek.

Tud még olyat a progi, hogy activities shortcut, azaz parancsikonok létrehozása valamilyen funkcióhoz. Pl. a nekem a twitter kliens úgy van belőve, hogy sima tapira elindul ugye a program, és behozza a "főoldalt", de húzásra egyből az új tweet ablak jön be. Feleslegesnek tűnhet, de ha nem akarod elolvasni a 100-200 új tweetet, csak épp írnál valakinek egy üzenetet, és nem akarod feleslegesen fogyasztani a mobilnetet (mondjuk a twitter kb. 100kB-ot tölt le egy ilyennel, nem abba fogsz belehalni, az tény). akkor jól jön.

Az activities úgy néz ki, hogy bedobja az összes program összes elérhető ilyen kis ablakát, amit talál, és mi szépen turkálhatunk köztük. Nekem pl. ki van téve ikonnal az éppen futó alkalmazások, a futó folyamatok, és a brightness-t is fontolgatom.

És hát van egy még újabb funkciója, ami kicsit bonyolult, és nem is igazán tudom, hogy kéne használni. A Launcherpro shortcut lényege az lenne, hogy mi állítjuk be az ikont, a programot, és a neki szánt parancsot is, amit tappra szeretnénk végre hajtatni a programmal. Ez meglehetősen körülményes dolog, nem való éppen kezdő felhasználóknak. Viszont elvileg a mások által létrehozott launcherpro shortcutokat le tudjuk tölteni, bevágjuk szépen egy speckó mappába, és tudunk közte válogatni. Érdekes elképzelés.

A Pro verzióban vannak ugyan widgetek, három darab, de annyira nem jók, és hát anélkül is lehet élni. Viszont ha lehetőségem lesz rá, én szerintem meg fogom venni valahogy a Pro-t, mert annyit megér a program.

tl:dr;

Érdemes kipróbálni, nagyszerű program, csak ajánlani tudom. Imádom. Régebbi telefonokra is nyugodtan fel lehet tenni, némi bütykölgetés után azokon is jó sebességgel fut. A következő poszt pedig akkor szerintem annyiról fog szólni, hogy megmutatom, hogy is néz ki az én telefonomon ez a dolog.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

readya 2010.09.13. 18:46:53

A legjobb HR bizony a Launcher Pro. Kb. amiket leírtál azért és mégegyszer: gyors. Ennél gyorsabb nincs. Egyébként az új verzióban a Pro már hoz Facebook és twitter widgetet is. Illetve a naptár widgete annyira jó, hogy azt használom. Keresgéltem egy csomó másikat, de egyik sem jött be. Nagyon egyben van a cucc és a fejlesztő most ígérte be, hogy a következő verzióban megint hoz valami kedveset mindenkinek és a Plus verzióban meg valami durranást :)

Ja igen, a 7.8.1 - jelenlegi verzió - már tudja azt is, hogy shortcutnak saját nevet és ikont adsz. Bettercut se kell hozzá. Meg alapból tudja, hogy 5 ikon legyen, ne 4. :D

readya 2010.09.13. 18:48:47

Ja igen, itt meg vannak ikonok szépen sokan. Ha a dock-ot tele akarod pakolni és fura, hogy a gyári szürke ikonok mellett színesek vannak, akkor innen letöltöd a megfelelő ikont és lecseréled:
launcherpro.droidicon.com/

Aztán szép egységes szürke lesz alul. Ha valamit nem találsz mehet a request de képszerkesztő how to is van. :)

Appdroid Hungary 2010.09.13. 18:50:18

@gyikocska: Ja, de nekem a szürke ikonok annyira nem jöttek be. Mivel mindenhol egy bizonyos ikonszettet használok úgyis, ezért nekem evidens volt, hogy a dockba is azokat raktam be :)

Appdroid Hungary 2010.09.13. 18:53:19

@gyikocska: ja, de weboldalon keresztül kell, meg nem tudom, az annyira nem jött be nekem, túl lett bonyolítva kicsit, na. BetterCuttal, DesktopVisualizerrel egyszerűbb a dolog.

readya 2010.09.15. 07:48:46

Dehogy kell hozzá weboldal.

Home, beállítások gomb, preferences, advanced settings - 5 icon rows in homescreen pipa és LP restart után már 5 ikon sor van.

Appdroid Hungary 2010.09.15. 07:50:44

Az 5 ikonos sort én is úgy csináltam, én konkrétan a lecserélt ikonokhoz mondtam ezt. Egyszerűbb bettercuttal csinálni egy ikont, mint LauncherProval, mert ott kell a weboldal :)

vasiii 2010.09.20. 14:27:36

az ora+idojaras widgetet h lehet kirakni? nekem az nicns az alapok kozott pedig nagyon kene:S

Appdroid Hungary 2010.09.20. 15:58:56

@vasiii: Ránézésre azt mondanám, hogy ez a BeautifulWidgets nevű (fizetős) widget packból van.

vasiii 2010.09.20. 16:33:16

koszi kozben a fancy widgettel megoldottam :)
a dock screenre a szines ikonok (sms,phone stb) honnan vannak a homescreeneden?

Appdroid Hungary 2010.09.20. 19:34:05

@vasiii: leszedtem valami ikon packot, deviantarton linkelte valaki, suvae, saevo, valami hasonló nevű, sajnos a rarból nem derül ki, szóval nem tudom már, abba volt benne.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása