Firefox for Android Béta 4

2011.02.02. 07:30 // Írta: Deino

Ma hajnalban a Mozilla suttyomban kitolta a Marketre a Firefox béta negyedik verzióját. A béta egy, kettő és a többi bizony csak és kizárólag csalódást okozott, de úgy döntöttem, ettől függetlenül megnézem, mit is tud a mostani verzió.

Gyorsabb lett, de nem elég gyors. Firefox vs. stock browser: stopperóra, wifi, cache törlés mindkét böngészőben. Eredmény: a stock browser még úgy is nyert 3-4 másodpercekkel, ha bekapcsolva hagytam a flasht, ondemand vagy off helyett. Szóval sokat javult, csak nem eleget. Azt meg nem igazán tudom mire vélni, hogy a fejlesztők a beharangozó blogposztban háromszoros sebességnövekedésről beszélnek a gyári android böngészőhöz képest. Hol? Mikor? Vagy csak nálam volt ilyen lassú?

Jöttek viszont a kiegészítők, amik eddig is voltak, de most az ígéretek szerint száz darab add-on közül válogathatunk a Mozilla oldalán. Én turkáltam, de egy jót se találtam. A Readability, ami a desktop verzióban egy viszonylag kulturált, talán még hasznosnak is mondható add-on, itt egy rakás gőzölgő khmm. Tök jó, hogy van adblock, tényleg, de... de nem hinném, hogy használni fogom. Vagy hogy te, vagy bárki más használni fogja. Túl mélyre kell ugyanis túrni érte a kiegészítők között, és... egyszerűen emellé még kényelmetlen is lenne a használata. Ja, és installnál közli az oldal, hogy ugyan van Adblock+, de nem igazán jó a mobilhoz. Azért fel akarod tenni? Ha rányomsz, hogy fel, akkor letölti, és aztán kis gondolkodás után közli, hogy ez nem kompatibilis, nem telepítem. Itt már kicsit fogtam a fejem, hogy talán ha nem kompatibilis, ne ajánlja fel, hogy azért letöltheted. Sőt, egyáltalán meg se jelenjen a lehetőségek között, ha semmire nem jó. Köszi.

És hát sikerült portolni a desktop verzió legkellemesebb tulajdonságát, ha felraktunk egy add-ont, és urambocsá használni szeretnénk... indítsuk újra a böngészőt, bizony. Enélkül mondjuk tudtam volna élni, bár őszintén szólva nem igazán látom magam előtt, hogy tesztelési célzaton túl bármilyen add-ont is leszedjek a Firefoxhoz.

A Firefox for Android tud szinkronizálni a desktopon csücsülő Firefox példányunkkal, amiért nagy pirospont, de tényleg. Csak éppen a szinkronizálás belövése lett kicsit fájdalmas, (oké, nagyon) és persze segítség nélkül nem fogsz rájönni, hogy kell. Az app meg nem sok segítséget ad, marad a Google. És ha valaki komolyan gondolja, hogy én majd megjegyzem a gép által generált, 26 karakterből álló titkos jelszót, amire a syncelés belövéséhez szükség van, egy külön az általam megadott, rendes jelszó mellett... az erősen téved. Mobilról külön élmény bepötyögni amúgy ezt a gyönyörűséget.

Hogy áll most a Firefox: szarul, de büszkén. Használni szerintem még mindig nem használható, nálam nem lett se gyorsabb, se kezelhetőbb, se semmi. De sikerült áthozni a desktop verzió hibáit. Gratulálok? Nem tudom. Bétának még mindig béta, és sokat fejlődött, az tény. Azért remélem sikerül nekik annyit fejlődni, hogy majd komolyan fontolgassam mindennapi használatra a Firefox for Androidot.

Címkék: béta videó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyárfás 2011.02.02. 20:31:25

Az opera minin kívül egyetlen olyan böngészőt nem találtam ami gyorsabb lenne mint a beépített.
Az opera mininek meg azért vannak gondjai:)

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása