Visszanyal a Froyo

2011.01.22. 07:00 // Írta: Deino

A nap égése: a Sony Reader (e-book olvasó) apphoz minimum Froyo kell. Ami jelenleg még egy Sony Ericsson telefonon sincs.less than a minute ago via TweetDeck

 

Az ígyjárás tipikus esete.

sissza_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sRede 2011.01.22. 11:27:09

Ez felér egy öngóllal.

phaidros 2011.01.22. 12:59:25

Androidos Sony telefont max. egyszer vesz az ember az életben. Ahogy elhúznak mellette a verziók, azzal együtt nő a frusztráció is. Szerintem a Sony nem érzett rá a témára igazán.

Dr. Bélus___ 2011.01.22. 15:50:30

@wmiki: Menj vissza inkább fényt eszegetni! Ezeket a telefonok a gonosz TUDOMÁNYon alapulnak. Azt meg nem szereted, ugye?

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2011.01.22. 16:52:00

kar hogy a froyo egy kibaszott nagy gya'sz, mondjuk a google fejlesztesi iranya(vagy eppen az irany hianya) is meredek. lenyeghogy minden honapban basszunk ki egy releaset ami felmegy talan a piacon levo eszkozok felere es lehetoleg ne fixaljunk semmifele bugot viszont mutassunk be vagy 5 ujat.

hajra google

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.01.22. 17:00:07

Egy sony app nem a SE telefonoknak kedvez. Ez mitől érdekes? Biztos tudják, hogy az egy sz*r márka, de mit csináljanak vele, adják el? Valamit biztos hoz a konyhára, de azért szeretni nem kell!

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.22. 17:42:34

@lolcode: A Froyoval véget ért a verzió-verzió hátán fejlesztés, ezután (direkt) lassítanak az ilyesmin. Pl. a Froyo és a Gingerbread hivatalos, tényleges megjelenése között kemény 9 hónap telt el. Szóval a "minden hónapban basszunk ki egy releaset" mondatot kicsit át kéne gondolni ;)

@Yooha: Most volt elég régóta az első olyan év, hogy profitot, tényleges bevételt, pénzben realiozált hasznot termelt a Sony Ericsson. Azért legalább az anyacégnak figyelnie kéne kicsit, hogy ne basszon ki velük. Persze a következő generációs sony telók bemutatásánál (Xperia Play, Arc) már égre-földre ment az esküdözés, hogy amilyen hamar csak lehet, és ameddig lehet mindig portolni fogják a legújabb androidot, de tényleg, istenuccse.

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2011.01.22. 17:44:06

@deino, read my lips:
l e s z a r o m

a lenyegi reszt nem fogtad fel

code.google.com/p/android/issues/list

tobb mint 9000 bug. fantasztikus korban elunk.

Smacika 2011.01.22. 17:55:22

ez olyan mint a keyboard error or not present, press any key to continue

persicsbalint 2011.01.22. 17:59:40

@lolcode: A bugokból 6E kb a probléma, de azok közül a túlnyomó többsége szegényes vagy semmilyen leírású, például: code.google.com/p/android/issues/detail?id=14196&q=type%3DDefect&colspec=ID%20Type%20Status%20Owner%20Summary%20Stars
Ez a bug mit akar jelenteni?
Ilyen bugokkal nem tudnak foglalkozni.
A bugok túlnyomó többségében nincs normális reporting (hogyan kell előidézni, milyen szoftverkörnyezetben fordult elő)
VIszont a Google az egyetlen, ahol barki barmikor bugot jelenthet be, igy a bugok nagy resze csak egysegsugaru user hozza nem ertese, vagy szamara nem elvart mukodes miatt "Defect" es nem "Enhancement".
iOS vagy Windows Phone 7 vagy Meego/Symbian bug tracker hogyan all?

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.22. 18:03:53

@lolcode: ja, de javítják is őket rendesen. És a bugok többsége a) egyáltalán nem érinti az átlagfelhasználót (Double clicking on an error line in LogCat always changes the current perspective to "Java" - aki csak használja a telefont, életében nem is látott még Logcatet... "New include improvements make UI Designer think any element on the page is..." - és így tovább)

b) vagy egy rakás másik nem is igazán bug, csak JAVASLAT. Mert hogy itt azt is lehet.

c) jelenleg egyetlen tényleges komoly bugról tudok android téren, az pedig az SMS/E-mail bug. (Amihez a Google tegnap kiadott egy Nexus One-ra és Nexus S-re hibajavítást, gondolom a többi sincs túl messze. Mert ez nem valami hatalmas, kernel-szintű beavatkozást igénylő dolog.)

És ráadásul ez is csak nagyon, nagyon kevés android tulajt érint. Nincs kétezer ember, ha jól tudom. Hogy legyen mihez hasonlítani: csak a Sony Ericsson 9 millió android telót adott el 2010-ben. És nekik még elég szarul ment.

@persicsbalint: bejelenteni náluk is lehet. Csak nem nézheted meg, ki mit jelentett be. Jabocs.

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2011.01.22. 18:16:18

@persicsbalint,

ertem, amaradek 3000 meg nem erint teged

arra hogy nincs normalis bug report => fix the user and press any key

tudod a profi cegek mint az MS vagy az Apple rendelkezik ugynevezett fejlesztesi modellel amiben a fejlesztes 1/3 bizony teszteles. tudom, kicsit szivenutott most hogy nem a linuxos/androidos fossuk ki a szoftvert 0.0.1 allapotban a piacra majd javitjuk azokat a bugokat amiket a userek felfedeznek megoldast kovetik dehat ez mar csak egy ilyen vilag.

@Deino,

javitjak is oket rendesen :DDDD

miutan az engadget lehozta hogy mekkora gaz az sms bug(ami mellesleg 1 eve letezik) a google hirtelen javitotta _____bizonyos____ termekeiben. igy pl. az en legendemen nem kerult javitasra.

az hogy ki mennyi telefont ad el mint barmifele nem tudom milyen vitaban erv. a mult heten eladtam ket kilo heroint ovodasoknak, szal tuti kurvajo cucc a herka, nem?

tehat roviden osszefoglalva:

- az android reteksok bugot tartalmaz a mai napig, kibaszott idegesito belassulasok, ide oda kuldott smsek es tsai

- ennek a javitasara semmifele garancia nem letezik, vagy javitva lesz vagy nem, vagy elerheto lesz az adott eszkozre amivel rendelkezel vagy nem.

- a vendorok a googlere mutogatnak a google meg a vendorokra bizonyos bugok eseten, lasd 3G problema amiert be is pereltek a googlet az USAban un. class action perben(remelem elkenik a kicsi szajukat)

enis szeretem a wishful thinking gondolkodasmodot de hogy babinenit idezzem ez meg kegyetlenul ergya ami most van.

lehet hogy a google valtoztatni fog ezen lehet hogy nem. viszont nekem a masodik androidos telefonom es az 4 verzio utan lett egy eletre elegem ebbol. a legvaloszinubb hogy hd7 kerul beszerzesre mert a microsoftban meg nem csalodtam es ha a win7 kaliberu elorelepes a win mobile 7 is akkor bizony az egy kegyetlenul jo platform.

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.22. 21:01:41

@lolcode: mert gondolod, hogy a Google nem teszteli az androidot? Vagy azt mondod, az MS / Apple teszt metódusa sokkal tovább tartana? Hmm. Csak az iPhone 4 és az iOs kapcsán olyan bugtenger ömlött a userekre (régebbi telefonok használhatatlan közelire lassultak, rosszul fogod az iPhone 4-et, azért száll el a térerő, 2011-ben nem divat időben ébreszteni, és ezek ugye csak a nagyobbak.) hogy csak néztek. Bugok mindig voltak, mindig lesznek. Én speciel úgy emlékszem, a Winmo 7 előtti windows mobile telefonok nagy többsége szintén produkált bőven lassulást, meg mindenféle instabilitást bugokkal együtt. Minden platformon vannak bugok, ha tetszik, ha nem, és mindig lesz, amit nem tudsz produkálni a tesztek során, hanem csak az éles használatban jön elő.

Az említett SMS bughoz meg azért írtam a 9 millió eladott telefont, hogy lásd kicsit az arányokat: a userek 0,001%-át se érinti a bug. Egy bizonyos specifikus marhaság eredménye ez a bug, még reprodukálni se sikerült nagyon sokáig (akkor meg aztán sok sikert egy bug kijavításához, ha nem tudod előidézni). Ha jól tudom SMS-ben érkező e-mailek után fordulhat elő, vagy valami ilyesmi.

Nyilván azért oldotta meg a Google ilyen gyorsan, mert mocskos nagy publicitást kapott a dolog. Meg van a fix, a következő verziókban már tuti nem lesz benne, gyártók is tudják javítani, ennyi. Még a külföldi blogok is lasszóval vadászták az embereket, akiket érintett a bug, méghozzá azért, mert amit írtam: az összes eladott készülékhez képest csak nagyon kevés usert érintett. Őket ez persze nem vigasztalta túlságosan, de ha már tudja, mi okozza a hibát, akkor talál rá megoldást is, amíg ki nem jön a fix.

A Legendhez nem tudok hozzászólni, nekem Desire van, 2.1-el se voltak rejtélyes lassulásaim, egy SMS se ment még félre soha. Összesen talán négyszer fagyott be a telefon 6-7 hónap igen aktív használat alatt. A frissítés után 2.2 alatt meg pláne nem találkoztam ilyesmivel, pedig azóta Custom Rom is járt már a telefonon. Nyilván ez nem csak a szoftver, hanem valamennyire a hardware is.

A Win 7-hez meg sok szerencsét, remélem tetszeni fog. Nekem tegnap volt alkalmam megtaperolni röviden egy Omina 7 mobilt, annyit szűrtem le a belőle, hogy a kezelőfelület nagyon minimalista, nagyon szép, de néhol picit a használhatóság rovására ment a dolog. (A kijelző mocskos gyünyörű szvsz). De ettől függetlenül nagyon tetszetős darab, és nagy reményű oprendszer a Win7, remélem tetszeni fog.

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2011.01.22. 22:08:15

@deino,

"mibol gondolom hogy nem teszteli?"
hat mondjuk a linux kernel hires tesztelesi megoldasaibol.

gondolod a google fogta a linuxot es atnezte soronkent hogy akkor mivan?

a microsoft milliokat koltott dollarban a programozoi kepezsere es arra hogy az NT kernelbol eltavolitsak az osszes lockot ami megfoghatja az oprendszer aminek meg is lett az eredmenye, a win7nel mar nincs olyan mint az XPnel hogy az ip cim allitasa miatt megall minden.

www.osnews.com/story/22501/Microsoft_Kernel_Engineers_Talk_About_Windows_7_s_Kernel

tehat itt latom azt a vektort hogy a vendor megerti a userek problemait es elmozdul olyan iranyba hogy egy biztosagosabb gyorsabb rendszert szallitson. most sokan persze idekeverik hogy akkor miert van annyi virus windowsra de ezt a reszet ugye nem sokan ertik hogy a virusok szama az nem a biztonsaggal egyenlo.

a linux eseteben meg csak torekves sincsen arra hogy valamikor is biztonsagosabb lesz a rendszer. lasd a heten felbukkant android virus ami botnette valtoztatja az osszes androidos keszuleket.

egyebkent, a microsoft 2 heten belul kidebugolta azt a problemat amikor oket vadoltak meg azzal hogy a winmo7 adatot forgalmaz 3G-n amikor wifin kene. es kiderult hogy nem az o hibajuk. szerinted mennyivel nehezebb kidebugolni ezt mint az sms problemat?

vagy mondjuk azt hogy miert lassul be az egesz rendszer ha nagy mennyisegu adat van forgalmazva 3Gn?

az a problema hogy a googlet nem erdekli ez, igyis fogy az adroidos telefon mint a szemet, csomo user azt se tudja mit vasarol leszarja az egeszet. az androiddal csak azok szivnak akik mondjuk komolyabban akarjak hasznalni a telefonjukat vagyis az 1%.

a kerdes az -szamomra- hogy ennek az 1%nak melyik platform felel meg a legjobban, es a kozel 1 ev androidozas utan kijelenthetem hogy az android nem. volt regebben ipodom es az a rendszer se tetszett bar 100x reszponzivabb volt joval lasabb eszkozon is mint az android. igy marad a winmo. lehet hogy 1 ev mulva ez a helyzet valtozni fog es a google ugy dont hogy komolyan veszi a biztonsagot es eloall egy reszponziv megoldassal de addig szamomra ez halott dolog.

egyebkent ha megnezed vannak sokkal jobb platformok mint a linux.

ertos.nicta.com.au/research/sel4/

sztem a smart device era elejen jarunk meg.

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.22. 22:24:20

@lolcode: "gondolod a google fogta a linuxot es atnezte soronkent hogy akkor mivan?"

Nem, majd be kontrolcézte az egészet, és véletlenül működik touchscreenen csak. De komolyan. Igen, az android linux alapú, de nagyon durván át lett írva. Szerintem nagyon ne keverd össze az androidot a közösség által fejlesztett linux/ubuntu dologgal, mert ilyen vonalon köze nincs a kettőnek egymáshoz.

"...itt latom azt a vektort hogy a vendor megerti a userek problemait es elmozdul olyan iranyba hogy egy biztosagosabb gyorsabb rendszert szallitson."

Aha, szóval az A2SD, a Froyo mocskos felgyorsítása, az UI fejlesztések, meg úgy in general minden, amivel a Google a user experience fejlesztésére megy, az nem számít, mert az nem probléma megoldás? Ja, hát végül is de.

Én eléggé power user módon használom a telefont, volt már, hogy melóhoz is kellett, és még soha nem hagyott cserben. Szóval nem tudom, lehet még így se tartozom bele abba az 1%-ba, ez van.

Én elhiszem, hogy vannak sokkal jobb platformok is, de nekem marad desktopra a windows 7 (láttam nemrég egy promót a 8-asról, hátizé. Kicsit furcsa), nagynéha egy-két speciális feladathoz Ubuntu, amit heti kétszer ha elindítok. Telefonra pedig android, amíg nem jön valami, ami teljesen meggyőzne, hogy igen, nekem itt váltani kell, azonnal, most. Eddig még nem találkoztam ilyesmivel, de nem kizárt, hogy fogok, ki tudja.

Azt meg nagyon remélem, hogy a smart device korszaknak csak az elején járunk, és az állam konstans le fog esni az újabb és újabb telefonok, tabletek, meg mindenféle csodakütyük és fejlesztések árán.

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2011.01.22. 22:30:08

ertem, hat most nem javitanam ki inkabb a targyi tevedeseid, ha neked ez jobb erzes akkor ez a linux nem az a linux.

FPéter 2011.01.24. 11:04:45

@persicsbalint: symbianra pont volt bugtracker, és ott is bárki jelenthetett bugot. Az más kérdés, hogy 2 hónapja lelőtték az egész honlapjukat....

GTerek 2011.01.24. 11:14:04

@lolcode

Pusztán kíváncsiságból: meg tudnád mondani, hogy mennyi nyitott issue van IOS-re, vagy WinMo7-re?

szabi113 2011.02.02. 23:11:51

@FPéter: Igen, én is gyakran írtam, jól dokumentáltan. Javaslatot is lehetett tenni (nem a bug jelentésnél hanem külön).

Kár hogy le sem sz*rták az egészet :(

2002 óta Symbian mániákus voltam, de mára elegem lett belőlük. Amit 2008-óta csinálnak az vicc.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása