Posterous

2010.12.22. 15:00 // Írta: Deino

A Posterous egy mikroblog szolgáltatás, amit leginkább a Tumblrhöz tudnék hasonlítani. A célja az, hogy minél simább, könnyebb tartalom megosztást tegyen lehetővé. A múlt héten megérkezett a hivatalos Posterous kliens androidra, bennem némiképp felemás érzéseket keltve.

 

Az első benyomásom az volt, hogy hát helló, de jól nézünk ki. A kezelőfelület szép, a gombok, az ikonok, a színek: egyszerű, de alaposan kidolgozott és letisztult látvány fogadja az egyszeri felhasználót.

Ha már teszt, legyen kövér: miután sikerült némi erős agymunkával visszaemlékezni a posterous jelszavamra, létrehoztam gyorsan az appdroid.posterous.com alblogot (csak úgy, a mobilról, gép nem kellett hozzá.) Meglepően könnyen ment.

A poszt írás, képest poszt is meglepően gördülékeny. De tényleg. Az appdroidon posterous összes posztját mobilról írtam, és most először éreztem úgy hosszabb poszt írása közben, hogy egyáltalán nem hátráltat a kis képernyő. A tumblr ebből a szempontból még némiképp újított kezelőfelülettel is bukik, mivel a gombok pont annyit takarnak ki a szövegbevitel mezőből, hogy a nagyobb lélegzetvételű posztoknál kényelmetlen legyen a használata.

Ha egyszerűbb, mint a Tumblr, és jobb róla írni, mint az androidos Tumblr kliensről, akkor miért kapott pontosan ugyanolyan értékelést? Első körben azért, mert csak posztolni lehet rajta. Olvasni nem. Márpedig a szolgáltatás másik fele az lenne, hogy azoknak a posterous blogoknak, amikre feliratkoztál, tudod olvasni a posztjait. 

A Tumblr egyik legnagyobb húzása ugye a reblog, azaz mások blogposztjának "átemelése" a te blogodba, amihez ha akarsz, hozzácsapsz egy kommentet, de ha nem akarsz még annyi se kell. Náluk létkérdés volt, hogy normálisan tudj olvasni a telefonról is dashboard nézetben. Némi szenvedés után meg is oldották, nemrég egy MÁV utazás során nyomtam kettő reblogot is, és teljesen magától értetődő volt minden, egy perc fennakadás se volt. Ez brutális fejlődés a kezdeti időszakhoz képest, amikor sírva fakadtam majdnem, hogy mennyire nem lehet használni a reblogot mobilról. Ezért pacsi jár nekik, mert megoldották, és szerintem nem kis meló lehetett benne.

A Posterous kliens ezt egy az egyben nem tudja. Ez alapból legalább egy csillag levonás. Nem tudom, hogy jár-e a levonás az audio / videó feltöltés hiánya miatt, mert nem igazán látom életszerűnek, hogy én videókat töltsek fel mobilnetről, mert annyira életbevágó lenne a dolog.

 

És akkor jön a nagy kérdés: mennyire etikus / logikus lehúzni egy klienst a webes, vagyis a főszolgáltatás hibái miatt? Az is hozzá tartozik, vagy nem? Mindenesetre az a fura helyzet állt elő, hogy az előző videó / audio dolog miatt ezzel együtt levontam még egy pontot, mert fél pontot nem hagyhatok, a négyet pedig egészen konkrétan soknak éreztem.

A webes szolgáltatás ugyanis elbukja a mottót, a lényeget, amiben az android kliensük olyan jó: konkréten nem egyszerű posztolni. Nem egyszerű beállítani egy blogsablont, nem egyszerű még olvasni se a dashboardon, mert ronda, túlbonyolított, nem nem elég átlátható. Ezt a kört a Tumblr nyeri, de körülbelül fényévekkel van lemaradva hozzá képest a Posterous. Legalább.

Verdikt: jó lenne, ha. Ha az alap szolgáltatás hibái nem húznák le. Ha lenne dashboard nézet. Ha azért ott lenne a videó / audio feltöltés lehetősége, mégha soha, senki nem is használná. De így csak három csillag. Ha valakinek még nincs mikorblogja, akkor továbbra is a Tumblr a nyerő, oda érdemes menni. Ha viszont van posterous blogod, akkor neked jól jöhet, érdemes kipróbálni.

sissza_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása