These aren't the Droids you're looking for

2012.08.09. 08:00 // Írta: Deino

6057562809_337bf27da9_z.jpg

A héten orbitális túlóra miatt a blog egyelőre vigaszágon van - igyekszem azért valamit összehozni, ha netán ma nem kapunk extra kettő, három órát arra, hogy kötelezően termeljük a nemzet GDP-jét. Bocsánatkérésem jeléül fogadjátok el a fenti képet.

Deino out.

sissza_1.jpg

Ritka, mint a fehér Holo

2012.08.05. 18:36 // Írta: Deino

holo.png

A tegnapi nappal véget ért a Holo design jegyében eltöltött hét - meg kell valljam a végére kicsit elfáradtam. Kettővel több app ajánlót szerettem volna, de sajnos az idő nagy úr, szóval be kellett érjétek ennyivel. Azért remélem túlélitek.

A jelek szerint sikeres volt a dolog, az olvasói visszajelzések is igen pozitívak voltak, úgyhogy fogok majd még ilyet csinálni - de egészen biztosan csak úgy, hogy minden cikk már az előző héten elkészül. A botrányos szóviccért, valamint a még botrányosabb illusztrációért elnézést, de muszáj voltam elsütni, ha már megjelent a szemeim előtt.

Ha netán van olyan app, ami már a Holo szemléletben készült, és tetszik nektek, akkor írjátok meg kommentben; a következő körbe igyekszem betolni, kipróbálni. Deino out.

Elemzés: Foursquare interfész

2012.08.04. 14:00 // Írta: Deino

Screenshot_2012-07-31-18-53-29.png    Screenshot_2012-07-31-18-55-02.png

[ disclaimer: a Foursquare olyan app, amiről már írtunk párszor a blogon, így a tesztelést most ki kell hagyni. Viszont úgy döntöttem, ha már szombat van, pangás és Holo-hétvége, akkor kicsit megelemezzük a designt.]

Ha pisztolyt nyomnának a fejemhez, hogy válasszam ki a legjobb Holo designt, valószínű a Foursquare nyerne. Mérföldekkel. Annyira csutkára telibe találták az egész Holo szellemiséget, hogy az hihetetlen: egyszerű, minimalista, mégis látványos, apró pici meglepetések itt ott. Jól megválasztott színek, ikonok, a betűtípus is passzentos. Imádom. Nagyon jó a notificationöket jelző kis piros szövegbuborék bigyula, az nagyon bullseye.

És hát meg lehet igazából nézni, hogy is nézett ki a Foursquare 2011 márciusában. Rondán. Nagyon rondán. Minden sarkon Apple iOS utánérzés, randa, kezelhetetlen ikonokkal operáló interfész. És ami még csúnyább, hogy anno ezt az appot, ezzel az interfésszel is szerettem.

Abszolút holo, hogy ikonok helyett szövegek tabok vannak, amik között oldalra is tudunk egy mozdulattal scrollozni, imádom. Összesen három tab van, a Friends (itt mutatja feedben a barátaink éppen aktuális csekkinjeit), az Explore (hely és esemény ajánló adott környékről) valamint a Me. Érdekes, hogy a Me tabon lett jól elrejtve a beállítások menüpont, mondjuk amilyen gyakran itt be kell állítani valamit, nem is csodálom, hogy nem került jobban előtérbe. Igazából nincs rá kifejezett szükség, de azért fura.

ME   ME-FI

A fő feedről pár szót: bevezették a lájkot, a kommentek sokkal átláthatóbbak, olvashatóbbak, a képek megjelenítése gyönyörű... szóval adnék egy kisbolygó méretű pirospacsit az összes grafikusnak, dizányernek, valamint executive assistant managernek, akinek köze volt ehhez a dologhoz. Tökéletes. Jó érzékkel választották ki azt minden esetben, hogy hol érdemes szöveggel kiírni egy funkciót, és hová kell inkább ikon.

A színekről: a Foursquare felső action barja a már megszokott kékkel operál, a többi szín viszont fakó, paszteles. Ebből fakadóan a fényképek - és mindegy, hogy profilkép, vagy feedbe feltöltött - durván élénknek néznek ki, egyből odakapod a tekinteted, néma whoaaaa hagyja el a szádat. Jópofa. Gondolom nem véletlen lett sötétes-élénkpiros a notificationt jelző buborék, hanem hogy kiszúrd keményen.

Verdikt: a "legjobb 3rd party Holo design" szobrot a mezőny teljes megalázása után a Foursquare viszi haza. Különösen nagy pacsi azért a srácoknak, hogy igenis mertek szakítani az iOS designvonalával, és egy igazi android appot tettek le elénk, nem egy iOS portot. Riszpekt.

Pocket

2012.08.03. 15:00 // Írta: Deino

POCKET.png

A Pocket (leánykori nevén Read it Later) egyetlen célt szolgál: látsz valami fasza cikket a neten, de nincs időd elolvasni ott és akkor? Klikk, és a Pocket szépen leszinkronizálja a telefonodra, elmenti a cloudba, meglengeti a varázspálcát - te pedig később a buszon, vonaton, melóban az illemhelyen - mert hát ki fog otthon székelni, ha a munkahelyén is megteheti, ahol ezért technikailag fizetnek? - nyugodt lélekkel folytathatod.

A Pocketnek természetesen van desktop oldala is, minden létező PC-s böngészőhöz írtak már kiegészítőt, ami egy klikkel vágja az éppen olvasott cikkeket a kedvencekbe, szóval fényesre van nyalogatva az egyszeri júzer feneke. A teljesen ingyenes alkalmazás mellé kapunk egy olyan durván gyönyörű interfészt, hogy az valami bűn. Az ember nézi, nézi az appot, és kicsit úgy ledöbben, hogy bakker, ezért komolyan egy kanyi vasat nem kérnek el? Hihetetlen.

A design világos háttérrel operál, kicsit pasztelesebb színekkel, ami nagyon elegáns megjelenést kölcsönöz neki. Ehhez hozzásegíti persze a betűtípus is, és gondolom senki nem lepődik meg azon, hogy egy főként hosszabb cikkek olvasására szánt alkalmazásban a világos háttér és a fekete betűszín pont olvasáshoz optimális kontrasztot produkál. Tökély.

Funkciók tekintetében kapunk még egy szép, logikus, részletes beállítások menüt, (hogyan szinkronizáljon, instant updét vagy bizonyos időközönként, wifi-only vagy mehet mobilnetről is, hova rakja a cikkek cache-jét, stb.), egy jó alapos megosztás menüt, egy faszányos ikont (nagyon tetszett) és nem tudom jobban kifejezni, pimp my reader beállításokat a cikkeknél: egy klikkel állítgatható a fényerő, választhatunk három színsémából, válthatunk betűtípust, betűméretet, valamint van még balra igazított és sorkizárt nézet is. Hellómi?

Verdikt: ötcsillag. Én szerintem ha eddig eljuttotál a cikkel, akkor nem kell külön kifejtsem a véleményen az appról. Nyomás telepíteni.

[ google play ]

Real Colors

2012.08.03. 08:00 // Írta: Deino

REALC.png

Brutálisan egyenes leszek, a Real Colors (Lite verziót próbáltam) inkább jópofa, geek és látványos, mint ténylegesen jól használható alkalmazás. Arról van szó, hogy az app egy adott képből kiválogatja a domináns színeket, színárnyalatokat, aztán generál belőlük egy palettát. Ezt persze tudjuk exportálgatni ilyen olyan formában, amit később dizány guruk nagyon jól fel tudnak használni pl. webdesignok készítése során.

A Pro verzió már tud mindenféle extra színelméleti dolgot is paletta összeállításnál: monochróm, komplementáris, triád, tetrád és egyéb szakszavak tucatjait vágja fejünkhöz az app. Ezek már tényleg csak nagyon dizájner lelkületű embereknek kellenek, higgyétek el nekem!

Verdikt: egy-két kép erejéig jópofa dolog kipróbálni, az interfész nagyon rendben van - persze egy ilyen jellegű alkalmazástól ezt el is várom, na. A Lite és a Pro verzió közti különbségek kicsit túl vannak lihegve, a Próban vicces funkció viszont, hogy adott palettában levő színekből tud nekünk generálni háttérképet. A verdikt jogos, kicsit haboztam csak, hogy legyen-e ötcsillag, de hangyányit kevésnek éreztem benne a kraftot.

[ google play ]

Flipster

2012.08.02. 17:00 // Írta: Deino

flipster.png

A furcsa nevű flipster azt tudja, amit sokan hiányolnak Cukorberg Márk fészbúkjának hivatalos android alkalmazásából: nem, nem szűri az idiótákat, de legalább az interfész megfelel az ICS által lefektetett design-alapelveknek.

A hírek betöltése egy pöttyet lassabb, mint a hivatalos kliensben, ezt negatívumnak érzem - de eddig minden 3rd party alkalmazásban ez volt a helyzet, szóval kezdem azt hinni, hogy ez valami API sajátosság lesz. Az interfész rész szép, gyors - és szöges ellentétben a hivatalos appal, logikus. Funkcióra ez is tud kb. annyi mindent, mint a másik. Legalábbis ránézésre, mert a Facebook sajnos túl sok funkcióval rendelkezik ahhoz, hogy mindent le tudjak ellenőrizni, ráadásul ugye kétszer. A posztolás elég egyszerűen megy, sajnos itt sem lehet állítgatni, hogy melyik körök, akarom mondani csoportok lássák az adott posztot - ez van. Tudunk felrakni képet, jelen van (a senki által nem használt) checkin rendszer is, én meg belefáradtam a felsorolásba.

Verdikt: az app kicsit fapadosabb érzést sugall, mint azt elvárnám. Nem tudom belőni a pontos okát, de az embernek valahogy olyan furcsa érzése van használat közben. Egy réteg polish kéne rá, vagy valami, hogy ne legyen ilyen szürke. Ez, plusz a fentebb említett lassúság, valamint az ordenáré színű ikonja miatt én lekapartam az egyik csillagot, de ha a gyári facebook app az őrületbe kerget, mindenképp bökj a flipsternek neki egy installt.

[ google play ]

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása