Új launcherek a horizonton

2011.08.10. 07:00 // Írta: tschyllagh

Talán mindenki egyetért velem abban, hogy amiért az emberek most már több, mint 4 éve beleszerettek az iPhoneba, az a könnyen kezelhető felület, a launcher. Az egyetlen hibája a gyönyörű ikonoknak, hogy ez bizony egyáltalán nem cserélhető. Mormoljunk el egy rövid imát a tulajdonosokért, aztán vidáman vegyük tudomásul: az Androidban gyakrabban cserélhetünk launchert, mint alsóneműt!

Rengeteg indítóképernyő közül válogathatunk a Marketban, ezek közül csak az újakat, érdekesebbeket mutatom most be (volt már több összehasonlító cikkünk is a témában).

Spark

A Spark teljesen új szemszögből értelmezi a launcher témát, ugyanis mindössze egyetlen kezdőképernyőt kapunk. Alul, a dockban 4 ikont találunk, melyek a tárcsázóba, az app drawerbe, és a böngészőbe visznek, a negyedik a súgót hívja elő, ezek azonban cserélhetőek. Maga a home screen tehát egy oldalas, amin lefelé görgetve megtaláljuk az időjárás widgetet, a facebbok és twitter szinkronizációt, CNN híreket, pénzügyi ajánlatokat, pár általunk választott alkalmazást...gyakorlatilag amit csak szeretnénk. Még az amerikai bajnokságoknak is jutott külön widget. Ezeken belül pedig oldalirányban tudunk scrollozni. Egyszerű, könnyen átlátható, hasznos - ez a Spark. Ajánlott! (Sajnos a cikk írása közben a marketről eltűnt a Spark - amint visszakerül, pótolni fogjuk a linket és a QR kódot.)

Homescreen 3D

Kezdem a rossz hírrel. Itt bizony kénytelenek leszünk megvásárolni a teljes verziót - 285 Ft -, mert az ingyenes verziónál minden egyes alkalmazás megnyitásakor felkínálja a vásárlás lehetőségét. Mondjuk szerintem ez már kimeríti az erőszakoskodás fogalmát is... Home screent gyakorlatilag nem kapunk ebben a programban, csak az alkalmazások listáját alakítja át 3D kinézetűre, ahol az ikonok még forognak is. Nem ez az évszázad feature-e, de egy próbát mindenképpen megér, főleg a gyönyörű animációk miatt.

 

Launcher 7

Láttál már Windows Phone 7-es okostelefont? Akkor ismered a Metro UI-t is. A megjelenítésben végletekig leegyszerűsített rendszer úgynevezett tile-okból épül fel, itt kapunk meg minden értesítést, maga a kezdőképernyő is csak egy oldalból áll. Az androidos változatban is hasonló kép fogad, be tudjuk állítani a csempék színét, a hátteret, ráadásként még a notification bart is kikapcsolhatjuk. AZ app drawer is megváltozik, egy oszlopba rendezi az összes alkalmazásunkat. Ami nagyon tetszett, hogy a kis nyíl átfordul, amikor a két képernyő között váltunk. Szeretem az ilyen, apró eyecandy cuccokat. Hogy milyen kis nyíl? Próbáljátok ki és meglátjátok :)

Honeycomb Launcher

A legjobbat a végére tartogattam. Volt már a kezetekben egy Honeycombos tablet? Nekem volt, méghozzá közvetlenül egy iPad 2 után. A Mammutban voltam, és az extreme digital üzletéből átsétáltam a tőle 6 méterre található Vodafonehoz. Őszinte megdöbbenést okoztam az előtte ülő néniknek, mert rögtön elkezdtem keresgélni a földön a leesett államat. A Honeycomb UI ugyanis durván odaver minden általam ismert felhasználói felületnek. Brutálisan szép animációk, gyönyörű hátterek, okos widgetek, mi kell még?

Ezt a 7, illetve 10 hüvelykes képátlóval rendelkező készülékekre tervezett rendszert portolták nekünk okostelefonokra is, ráadásul egészen használhatóan. A piktogramok megegyeznek, a felület kellően testreszabható, kapunk új háttérképeket, remek widgeteket és ennyi. Okos, ügyes, és a homescreen még el is fordul :) Egy próbát mindenképp megér. Nálam a móka kedvéért több mint három napig fent volt és teljesen használhatónak bizonyult.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

everyonegetsshot 2011.08.10. 11:29:41

Mondjuk szerintem az App Drawer koncepcionálisan elhibázott dolog, amióta MIUI van, nem is igazán próbálkoztam emiatt launcherekkel.

Deino · http://play.blog.hu 2011.08.11. 17:57:55

@everyonegetsshot: dettó, előtte a Launcherpro volt a nyerő, de a MIUI install óta rá se nézek semmi ilyesmire...

Alte 2011.08.12. 20:56:34

Amúgy ennek a QR kódnak mi az értelme? Akár számítógépen akár telefonon akár tableten olvasom a cikket jobban szeretem, ha a hivatkozás kattintható. Egyetlen elfogaható formája szeintem a plakáton való megjelenés

pi3c3 2011.09.01. 21:45:52

Én meg megelégszem Sense 3-mal is... :D

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása