Elmélkedés: meddig folytatódhat a fegyverkezési verseny?

2011.07.06. 12:20 // Írta: Deino

800 MHz, 1000, egymagos, kétmagos, négymagos? 512 RAM, egy giga, két giga, hol a határ? Bődületes tempóban nyomul az okostelefon ipar hardware téren, és ezt a szegmenst nagy mértékben az android telefonok nyomják előre. De kérdés, hogy meddig fog még tartani ez a bumm? Előbb vagy utóbb le kell lassuljon a fejlődés... ugye?

Kérdés: jó-e a hardware bumm a kedves vevőnek? Nem feltétlenül. A hardware fejlődést elsősorban ugyanis jelenleg a pénztárca bánja. Megveszed a piacvezető modellt, ami most mondjuk egy Galaxy S II, netán egy LG Optimus 2X. Dualcore pipa, böszme sok RAM pipa, sokmegapixeles kamera pipa, létező legnagyobb felbontású kijelző pipa. Meddig lesz csúcsmodell? Egy évet? Másfelet? Az nVidia már most rá van feszülve a quad-core mobil processzorokra. NFC van benne? Nincs? Szopó, mert a Google már most rá van feszülve az NFC-s fizetésre, meg úgy alle zusammen az életünk minden terébe tolnák be két kézzel az NFC-t, mert az jó nekünk, de nagyon.

Megveszed az adott pillanatban elérhető legjobb telefont, és előfordulhat, hogy egy hónapra rá egy másik gyártó már bejelenti az XY következő csodafónt, csak hogy egy-két dologban überelhesse az előzőt. És bizony az Apple is be lett rántva a hardware fegyverkezési versenybe: ahogy a nagyfelbontású képernyővel, kamerával, LED vakuval meg egyre gyorsabb procival érkező android telefonok elkezdtek gátlástalan mértékben piacot hódítani, egyből brutális hardware ugrást dobtak az almások is: retina display, még egy marék RAM, gigásproci, vaku, vaku, vaku, sokmegapixeles kamera, meg amit akartok.

Pedig azelőtt az volt az Apple filozófia meg az irányzat, hogy nem számít a hardware, amíg a user experience a toppon van. Nem is nagyon fejlesztették a telefonok alatt a vasat olyan hatalmas mértékben. Épp csak egy picit mindig, hogy azért legyen benne újdonság. De a droid-bumm miatt muszáj volt nekik, onnan kezdve nem tehették meg, hogy kidobnak még egy, csak minimálisan csinosított hardware konfigot. Valószínűleg a következő modell már náluk is NFC képes lesz, és szinte tuti, hogy dual-core. Mert ha évente csak egy telefont adnak ki, akkor egész egyszerűen nem tehetik meg, hogy a legújabb iPhone ne dual-core legyen.

Hol van a plafon? A quad-core? Eggyel utána? Kettővel? Esetleg sehol? Tényleg előfordulhat az, hogy a mobil processzorok beérik 2-3-4 éven belül a PC-s társaikat? Csak vakarja a fejét az ember, ha válaszolni kellene. Jó ez nekünk? Hát, ha mindenképp csúcsmodellt akarsz venni, akkor nem annyira. Viszont az alsó kategóriában vásárlóknak kifejezetten jót tesz a fegyverkezési verseny, ugyanis egyre olcsóbban vehetnek hardware szempontból egyre jobb modelleket.

Érzésem szerint a jóárasított okostelefonok szintén mocskos nagy bummnak néznek elébe, de a nagy gyártók erre a piacra mégis alig mennek rá. Európában talán egyedül a Samsung az, aki némelyik Galaxy modellel az alsó árkategóriára is rámozdul, de ők se túl aktívan. Közben a ZTE meg a Huwaei kezd egyre inkább nevet szerezni magának. Előbbi lassan, de biztosan építi magának a távol-kelet Nokiája imidzset. Előbb-utóbb eljutnak arra a szintre, amikor már el fog gondolkozni azon többség, hogy kell-e nekem a dual/quad-core? A dzsunkadroid telefonok most kezdik majd elérni a HTC Desire szintet - nevetségesen alacsony árak mellett. Érdekes egy verseny lesz még ebből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jtrencsenyi 2011.07.06. 14:52:46

Játékfejlesztőként mi is ZTE Blade-et használunk, mint belépő szint.

sztrelnyikov 2011.07.06. 15:14:21

Szerintem az aksik jelenleg a határ. Azok miatt nem nőhet a hw az égig, de még csak a pc-ket se érhetik utol.

jetcool 2011.07.06. 18:02:06

viszont ha a felhasználók egyre inkább a "noname" androidok felé fordulnak, arra a nagy gyártóknak is lépniük kell. mert különben csak egy egyre kisebb piacon versenyeznének.

ködszurkálás: elképzelhető, hogy pont az borítja a status quo-t akitől nem várnánk. egész pontosan az apple-re gondolok. már többször volt pletyka, hogy kihoznak egy kis iphone-t, amivel nem a prémium kategóriát célozzák, és ezt a véleményt magam is osztom. ez egészen új irányt adna az okostelefon business-nek, az apple pedig még egy lépést tenne a nokiásodás felé.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.07.06. 18:08:15

"A hardware fejlődést elsősorban ugyanis jelenleg a pénztárca bánja." miért is?

Akinek az a lényeg, hogy a telefonja mindenképp a jelenlegi csúcsmodell legyen, azt nem érdekli az ár. Akinek meg az a lényeg, hogy a telefonja jól használható legyen és az új alkalmazásokat is jó sebességgel futtassa, az megveszi a korábbi csúcsmodellt az új csúcsmodell miatt leszorított áron. Olyan, mint a PC-alkatrészek esetén: a csúcsmodellnél éppen kisebb számítógépekig az ár a teljesítménnyel lineáris arányban nő, aztán a csúcsmodellnél van egy ugrás.

Deino · http://play.blog.hu 2011.07.06. 18:16:21

@Gerusz: mert marhára nem kapsz akkora teljesítmény növekedést, amekkorát mondjuk kapnod kéne egy single-core dual-core ugrástól. Az appok 90%-ban ugyanis totál felesleges a dual-core: twitter, facebook, zenelejátszó, sms, e-mail. Ezek a leggyakrabban használt "appok" a telón, meg a homescreen. Tök jó, hogy sokkal gyorsabb meg erősebb lesz tőle elvileg a böngésző, amit mobilon általában csak akkor használsz, ha _nagyon_ muszáj...

A játékok az egyetlen terület, ahol a dual-core teljesítmény ténylegesen kihasználható, de a grafika pl. ott is érdekesen alakul, mivel a max. 4.3 kijelző miatt nem lesz olyan látványos az ugrás. Egy 3.7 kijelző esetében meg pláne nem. Csak ha rákötöd tévére. De ha meg már valamit rá akarok kötni a tévére, akkor kényelmesebb az xbox/ps2, meg olcsóbb is, meg szebb is.

A táblagépekbe aláírom a dual-core szükségét, még akkor is, ha olyan nagy felbontásbeli/erőforrás igény különbség nincs is, ott pl. a 720p/1080p lejátszásnak meg a játékoknak a nagyobb kijelző miatt hirtelen VAN értelme. De a mobilod az esetek 90%-ban nem használja ki a dual-core teljesítményt...

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.07.06. 18:27:58

@Deino: Ki kötelez arra, hogy dual core telefont vegyél? A Galaxy S2 leszorítja a Galaxy S árát, ahogy az S3 le fogja az S2-ét. Ha nem akarsz a legdurvább játékokkal játszani, akkor ez pont jó, hiszen olcsóbban tudsz venni egy SGS-t, mint fél éve.

Egyébként éppen ugyanerről beszéltem: kb. az 1.2 Ghz-s egymagosokig az ár/teljesítmény arány konstans, a jelenlegi csúcsmodell kétmagosok ára ezekhez képest meg jóval magasabb. Majd ha kijönnek a négymagosok, akkor a kétmagos telefonok is szépen hozzá fognak igazodni a többihez.

Deino · http://play.blog.hu 2011.07.06. 19:06:35

@Gerusz: ezt (is) irtam a cikk masodik feleben, de inkabb a dzsunka iranyba tolva.

Az altalad kiemelt mondathoz az az alapvetes tartozik, hogy epp vettel egy csucsmodellt. Pont.

Ilyenkor szopas a hw fegyverkezesi verseny, mert egy honapra ra bejelentik az uj csucsmodellt, ket-harom honap es tronfosztas. Ergo gyorsabban lesz "elavult" a telefon a te szempontodbol.

KékFény6 2011.07.06. 20:43:33

@Deino: Már csak azért is, mert a 2.4-ig maga az Android sem tud sokat kezdeni a 2 maggal.

readya 2011.07.07. 11:05:47

@Deino: Én nem akkor használok böngészőt, ha muszáj, hanem gyakran. Ugyanis nem fogok otthon olvasni, buszon meg pont a telefonom van jó helyen. De még otthon a kanapén is inkább mobilon olvasom el, ami érdekel. Szóval van aki használja.

A dual-core single-core mesénél mindenki abba a hibába esik, amibe te is. Az appok jelenleg nem használják ki. És? Ha futtatok egy letöltést vagy egy zenelejátszót vagy bármit, akkor az viszi az egyik magot, ha pedig valamit el kell indítani, akkor az indul a másikon és pont. Szóval de, most is ki van használva a dual-core, csak éppen a taskok rendezésére.

A teljesítmény növekedésére azt mondom, hogy van egy szint, ami felett lényegtelen. Tehát engem pl nem érdekel ha lesz 4 core-os telefon, szerintem mondjuk nem is lesz, csak tabletben egyelőre, de pl az 1GB RAM (ami amúgy a 2X-ben nincs...) bizony jól jön. Mihez? Amikor pl a Plants VS Zombies-t tolom nagy erőkkel, majd kilépek belőle, akkor nincs kitaposva a memóriából még a launcher is, hanem elfért mellettük rendesen a játék is.

Értsd: SGS-en a játékból kilépve a launcherem még az appokat is újra átnézte, hiszen ki volt lökve a memóriából, mióta SGS II-őm van, azóta pedig nincs ezzel gond. Arról nem beszélve, hogy a programok fele annyi idő alatt elindulnak és így tovább.

Ezzel nem azt mondom, hogy nem lehet enélkül élni, de egy percig sem bántam meg a vált-ást, a sok RAM és a dual-core pedig használható és nem felesleges feature.

readya 2011.07.07. 11:09:16

@Gerusz: Tényleg?

SE Arc single core 115e
LG Optimus 2X dual core 115e
Samu Galaxy S II dual core 125e
HTC Desire S single core 105e
HTC Incredible S dual core 125e

Szóval hol drágábbak a két magos szörnyek, mint az egy magosok? Sehol. Sőt, némely dual-core-t olcsóbb megvenni, mint egy single core-t.

Márpedig ha már 120e költ az ember, akkor vegye meg az erősebbet, legalább hosszabb távon lesz kiemelkedő telefonja. Nem mellesleg Q3-ban elvileg jön a 2.4 és onnantól vitathatatlanul előnyben lesznek a 2 magosok.

Deino · http://play.blog.hu 2011.07.07. 11:28:12

@readya: @readya: a böngészőre azt tudom mondani, hogy keress egy jóféle RSS readert, ha teheted, nagyban meg fogja könnyíteni a buszon olvasást. Én tényleg csak azt olvasom böngészőben, amit twitterről nyitok meg linket. Meg néha be kell lépnem "authenticate" célzattal XY app miatt, mert annak épp 4sq, facebook, twitter stb. api hozzáférés kell. És ennyi. Ja, meg az ETR. Amit olvasok hírszájtok, blogok, kommentek(!), azt mind a Newsroom nevű csodában olvasom. Imádom.

Igen, de épp ezt írtam... gyorsabb lett tőle a telefonod (nyilván), de ár/érték arányban mennyire jártál jól vele? A 2.4 megjelenéséig csak bizonyos esetekben érzed a gyorsulást. Nem egy-két másodperc alatt nyílik meg az twitter/facebook/gmail/böngésző/zenelejátszó stb app, hanem 0,5-0,75? Ugyan már, erre kell a dual-core? A legtöbbet használt programok pedig ezek, és ezek gond nélkül megférnek a launcher meg minden mellett. Erre mondtam azt, hogy egyedül a játékok (nyilván, mert azt a legerőforrás zabálóbb terület) alatt van reális haszna jelenleg a dual-corenak, ott van ténylegesen és érezhetően kihasználva.

Az a probléma, hogy most pont azon a gyönyörű határvonalon vagyunk, ahol a dual-core már jelen van, és ha csúcsmodellt akarsz kihozni, az dual-core _kell_ legyen, de a szoftver meg nem tudja 100%-ban kihasználni a vas erejét. Emiatt aki tudja, hogy mi a stájsz az OS-sel, az azért annyira nem örül neki: megvetted a drága vasat, aztán az android felcsapja a trollface Mátyás király kalapot, és ki is használja a szoftver a tápos hardvert, meg nem is...

Terveim a jövőre nézve: várom a következő Nexus telefont, mint a messiást :) mert az már talán dual-core is lesz, 2.4 is lesz, NFC is lesz... csak hát a) győzzem kivárni b) kérdéses lesz az ára az elején, mert anno a Nexus S-t anno láttam ilyen 180-200k HUF áron is pár helyen a neten, de persze ez még AGYON a megjelenéskor volt. És ott egy apró c) miszerint nagyon ajánlom a Google-nek, hogy legyen benne micro SD kártyának hely, mert nekem az kell.

ui. ezért szeretek saját blogra kommentelni, tudom javítani az elgépeléseket... (not)

Deino · http://play.blog.hu 2011.07.07. 11:31:28

Jó, kettő is maradt, nem érdekel. Nem tudok írni, és még csak mentségem sincs rá jelenleg :) azon kívül, hogy hulla vagyok.

Deino · http://play.blog.hu 2011.07.07. 11:34:48

@readya: ezeket az árakat hol nézted? Nem akarok hülyeséget írni, mert nem tudom, hogy mennyire szürkeimport a cuccc, de emlékeim szerint az XXL gsmnél a Desire S meg az incredible is ilyen 80-90k, míg egy Galaxy SII 120+. Az LG O2X dettó 90k körül mozog, az Arc meg 110 asszem. Függetlenül.

readya 2011.07.07. 17:58:17

@Deino: A 81-91k nagyon szürke import, utólag kilockolt...

Én csak azt mondom, hogy legtöbben vagy aláírnak két évre vagy teljes áron vásárolnak. Azaz most inkább vennék két magost, mint egy magos, mert nem akarom év végén cserélni. Csak azért, hogy 2 magos legyen, szerintem az 1Ghz-es modelleket felesleges lecserélni. De ha valaki valamiért cserélni akar vagy most vesz első Androidos telefont és megteheti, akkor inkább 2 magosat vegyen, mert hosszú távon jobban jár. Főleg ha alá kell írnia 2 évet. Érted.

Deino · http://play.blog.hu 2011.07.07. 20:45:08

@readya: Nekem a Desire van, ami 1 GHz, és abból se valami bika. De a root megoldotta az internal space hiány problémáját, így az egyetlen valamilyen érvem a csere mellett a dual core... lenne. De egyszerűen nem tudom beadni magamnak, hogy ez elég nagy érv. Majd az NFC-vel együtt, de dual-core NFC meg jelenleg pont 0 db telóban van :)

De nyilván, aki most vesz, és teheti, az igyekezzen dual-core gondolkozni. Pláne 2 éves hűséggel :)

Maxentius 2011.07.08. 11:53:49

@readya: Ehöm, az Incredible S (ilyenem van :) ) nagyon nem dual core, egy single core Qualcomm MSM8255 + Adreno 205 duó hajtja meg (mellesleg ez hajtja meg az ismertebb modellek közül a HTC Desire HD-t, a Desire S-t, a SE Arc-ot, Neo-t, Pro-t és a Play-t (!) is, nem is beszélve a pl. a Concorde táblagépéről...) Amúgy meg az említett Plants vs. Zombies nekem nem nyírja ki a homescreen-t, tök jól elfut és legfeljebb szinkronizálás alatt laggol egy picit. :)

readya 2011.07.08. 16:31:42

@Maxentius: Igen. Elírtam. Pont az lett volna az írásom lényege, hogy ennyi pénzért single core. Volt nálam a telefon tesztelésen.

readya 2011.07.08. 16:32:21

@Maxentius: Egyébként neked azért nem nyírja ki, mert a 768MB RAM elég... De egy csomó 1 magosban 512MB van és az kevés neki.

Louis Gara 2011.07.22. 16:40:54

...ha jól tudom, a júliustól gyártott SGS 2-ben már van NFC chip.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása