Bétateszt: HVG android app

2011.01.26. 08:00 // Írta: Deino

Feliratkoztam még nem is tudom mikor a HVG android app jövőbeli tesztelésére, aztán a mai napon be is figyelt egy e-mail a postaládában. Némi böködés után úgy döntöttem, írok is róla, annak ellenére, hogy még csak béta állapotban leledzik, szóval hiába is kutattok utána a Market kínálatában.

A kísérő e-mailből is kiderül, de három másodperc után a hozzáértő észreveszi, hogy a cikkeket megjelenítő felületet, meg igazából az egész app javát a hvg.hu mobil oldala adja. Ez sarkalatos pont szokott lenni egy mobil alkalmazásnál, mivel ha az oldal mobilra optimalizált verziója rosszul van megírva, akkor az azt többé-kevésbé felhasználó alkalmazás se lesz semmivel jobb.

A HVG esetében hála a jó égnek erről szó sincs, az oldal kellően gyors, a design egész szemrevaló, (pár helyen csúnyák pöttyet a gombok, de csak minimálisat). Igazából nem tudok mondani egy olyan designelemet se, amibe érdemi szinten bele lehetne kötni. Ilyen egy jól megírt webalkalmazás: gyors, szép, kézreáll. Ellenpéldának fel tudnám hozni mondjuk a tumblr-t, ott általában az appot húzza vissza a mobil oldal sutasága. A jelek szerint egy profi, hozzáértők által készített mobilra optimalizált weboldal igenis felveheti a versenyt egy direkt adott mobil oprendszerre írt alkalmazással.

Jó-jó, de ha ugyanaz a felület fut az appban, meg a böngészőben, akkor mire jó az android app, csak egy nagy parancsikon? Hát nem. Nagyon pofás értesítő funkciója van a dolognak. Máskor nem biztos, hogy kiemelném, hogy küld az app notificationt az új hírekről, mert ez lassan elvártnak számít minden alkalmazásnál, de itt a végletekig menően testre lehet szabni a dolgot. Milyen gyakran frissítsen, sőt, melyik rovatot milyen gyakran frissítse, melyik témákban kérünk értesítést, csak aktív wifi kapcsolat mellett kérünk értesítést, mobilnetről nem, éjszaka nem kérünk értesítést, mit csináljon az értesítés: villog, rezeg, zenéljen is? Remélem nem hagytam ki semmit.

Negatívum: hát, a félig-meddig webapp lét hátránya, hogy offline ugye nem működik a dolog, nem tudjuk böngészni a már letöltött híreket. A másik, hogy bár van megosztás gomb (twitter és facebook) a mobil verzióban is, de ez azért nem egyenértékű az androidos megosztás menüvel. Ezekre a gombokra rányomva a böngészőn belül megyünk tovább, egyenesen a twitter/facebook mobilra optimalizált felülete felé, amin én általában be se vagyok lépve, mert minek, nem használom. Nagyon jó lenne, ha valamilyen módon a megosztást megoldanák, bár nem tudom, mennyire agyonhasznált funkció ez a többi android tulaj szemében, azért nem árt, ha van. Plusz a frissítések gyakoriságánál én jobban szeretném, ha "gyakran" meg "néha" helyett mondjuk a konkrét percek lennének kiírva. Ezt az utolsó mondatot kissé felesleges kukacoskoskodásnak érzem, de a fair play jegyében azért leírtam, mert teszt közben eszembe jutott, na.

Értékelés: még szerencse, hogy béta, különben bajban lennék az értékeléssel. Így egyszerűen legyintek, és azt mondom: négy és öt csillag között van az app, majd a teljes verziónál kiderül, hogy melyiket kapja. Aminek a megjelenéséről egyelőre még sokat nem tudok, majd jön, ha jön.

[ui.: az utolsó screenen látható beállítások menüpontba nem kell belelátni semmit, nem a fejlesztők erőltetik az iOS designt a zöld robot térfelén, hanem az általam használt ROMban alapból így néz ki minden app beállítások menüje. Nálad úgy fog kinézni, ahogy minden más alkalmazásodban kinéz a beállítások, nopara amigó.]

sissza_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyulus 2011.01.26. 09:43:14

Szerintem éppen azok vele a problémák, amiket előnynek sorosz fel... :)
Attól, hogy az m.hvg.hu-t látjuk, a mobil böngészés minden hátrányát megkapjuk, az előnyeit meg elveszítjük.
A kezdőlap iszonyú hosszú, viszonylag lassan töltődik be, ami akkor probléma, ha egy elolvasott cikkről vissza akarunk menni a kezdőlapra.
Böngészővel (pl. xScope6) meg tudjuk csinálni az ilyen mobil oldalak esetében, hogy a cikket új fülön nyitjuk meg, olvasás után a fület bezárjuk, és máris ott vagyunk a kezdőlapon, ahol előzőleg.
Az új hvg app esetében viszont az olvasott cikkből csak a vissza gomb segítségével lehet visszamenni a kezdőlapra, ettől viszont az egész mindenség újra betöltődik, és ráadásul az oldal tetejére tesz bennünket.
A telefon jobb oldali "vissza" gombja pedig eléggé zavaró módon működik: ha egy cikket a kezdőlapról elindulva elolvasok, legördítek az aljáig, majd reflex-szerűen megnyomom a hardveres visszagombot, nem a kezdőlapra jutok, hanem a program betölti újra a cikket, és megint a cikk tetejét látom. Újabb visszagombra vagy a kezdőlap jön be, vagy az előzőleg olvasott cikk, erre még nem jöttem rá, hogy milyen logika szerint.
Szerintem egy híreket közlő mobil app akkor jó, ha valamiben többet ad, mintha ugyanazt egy böngészőben néznénk. Például gyorsaságban. Ilyen például a NOL.HU appja, ami iszonyú egyszerű, semmi extrát nem tud, csak a híreket, de azt nagyon gyorsan. Onnan még továbbkattingatni se lehet, de a memóriában tarthatja a cikkeket, meg a cikklistákat, mert amikor egy olvasásból visszalépek, azonnal megjelenik a kezdőlap, nem tölt újra semmit.
Az értesítési rendszer tényleg nagyon sokrétű, nekem elvi gondjaim vannak vele. A HVG-szerű újságok cikkeit (nem holmi olcsó bulvár, viszonylag komolyabb témák, korrektebb mondanivaló) az ember (legalábbis a magamfajta) nem riszatások és értesítők alapján olvas, például boltban, sorbanálláskor, biciklizés közben, munka közben, tehát amikor értesítést kap, hanem amikor van annyi ideje, hogy kényelmesen végigböngéssze, hogy miket is írnak. Ilyenformán ez a kiforrott értesítési rendszer véleményem szerint egy kicsit ágyúval verébre...
(Samsung Galaxy 3)

Bagameri_ 2011.01.26. 10:42:27

Én Deino oldalán állok, és azt hiszem mindent elmondott, amit csak mondhattam volna a témában.
Nekem is sokkal kézre állóbb az appot használni, mint a böngészőn keresztül olvasgatni a hvg oldalát.
És persze lehet még új ötleteket belevinni, de szerintem jó úton járnak a fejlesztők.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása