Qi: a vezetéknélküli töltő

2011.01.13. 07:30 // Írta: Deino

Miről is lenne itt nagyba szó? Képzeljetek el egy világot, ahol minden sík felület potenciális eséllyel telefon, laptop, mp3 lejátszó stb. töltő lehet. Bemész a kávézóba, leteszed a lemerülőben levő telefonod az asztalra - és mint az a videóban is látszik! - az asztal érzékeli a telefont, egy kis fény kigyúlása jelzi, hogy már kapja is az ármot a gyengélkedő akksi. Tetszetős ugye?

A Qi a Wireless Power Consortium (továbbiakban WPC) által protezsált szabvány, ami ennek a technológiának az egységesítését, szabványosítását tűzte ki céljául. A technológia egyébként nem új, de eddig a gyártóknak nem igazán sikerült megegyezni egy közös szabványban, ezt az akadályt sikerült legyőzni a Qi megjelenésével.

Ha már Qi. Még mielőtt bárki elkezdene kú-ízni, meg kell kérnem, hogy ne tegye. A videóból is hallani ugyan, de a helyes kiejtés a elvisz minket a távol-kelet birodalmában, ugyanis ezt a két betűt úgy kell kiejteni, CSÍ. (Konkrétan úgy csí, mint a taoizmusból ideszabadult csí, a mindent átjáró éltető energia. Ó, milyen ravasz, cseppet sem burkolt analógia!)

Szóval, hogy mikorra is lesz ez a szabvány teljesen elterjedt? Jó kérdés, állítólag az idei év végére már minden (high-end) android mobil ezzel a technológiával ellátva érkezik majd. Azt tudom, hogy a HTC, az LG, a Samsung és a Sony Ericsson már elkötelezte magát a technológia mellett, és a hírek szerint a Motorola is már a kapuban toporog. Feltételezem, hogy akkor az új iPhone és WP7 mobilok is támogatni fogják. Egy-két év, és szerintem teljesen elterjedt lesz a használata. Az LG első ilyen telefonja elvileg már kész is van, és LG Revolution névre hallgat (androidos a drága), elvileg ebben a videóban is szerepel.

Elmondom, engem mi fogott meg leginkább a technológiában. Nem fogom tudni otthon hagyni a töltőmet. SOHA. TÖBBET. Bizony. Mert hát ugye a lapos cuccot nem kell magaddal cipelned bárhová is menj, mivel ott is tök ugyanilyen lesz. Nem számít, hogy a barátnődnek iPhone 5 virít a kezében, vagy egy Samsung Omnia 7, vagy... értitek az lényeget nem? Újabb cseppnyi sci-fi csöppen bele lassan a mindennapjainkba. Nincs már olyan messze a teleport, én érzem.

sissza_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztrelnyikov 2011.01.13. 08:30:48

Még jó, hogy nem új a technológia! Az összes elektromos fogkefét így töltöd fel, amikor visszateszed a helyére.

Az igazán nagy áttörés az volna, ha nem kéne hozzáérinteni a töltő felülethez. Ilyen is van, csak hát még elég valószínű, hogy rohadtul rákkeltő... :D

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.13. 08:34:38

@sztrelnyikov: persze, maga a technológia elég régi. Ebben az a hír, hogy végre a nagyobb gyártókat sikerült berángatni egy közös szabvány használatába.

Mert aztán enélkül lópikulát se ért volna ez a rendszer :) Itt az egységesített rendszer a nagy szó, meg hogy egészen közel van már a megjelenése.

tanzen 2011.01.13. 17:47:07

@sztrelnyikov: Javíts ki ha tévedek de amikor visszateszed az elektromos fogkefét a helyére akkor a bölcsőben lévő töltőcsatlakozóba ül bele a kefe vagyis fizikai kontaktusba kerül vele.Ügye te is így tudod?A videóban hol láttál hasonlót?

sztrelnyikov 2011.01.25. 10:22:30

Bocsánat, hogy csak most reagálok:

Nem, nincs fizikai kapcsolat a fogkefe visszahelyezésekor. Ebben az esetben ugyanis megrázná a vizeskezű felhasználót.
Teljesen be van burkolva a cucc szigetelővel.

A fizikai kapcsolat pontosan ugyan annyi van a fogkefe esetén, mint a videóban: ez zárt telefonház fekszik egy zárt asztalon.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása