Tweetdeck - social media kliens Androidra

2010.08.13. 07:00 // Írta: Appdroid Hungary

A Tweetdeck csapata nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egyetlen szuper-kliensbe gyúrjon négy social media szolgáltatást: a Twittert, a Facebookot, a Google Buzzt, és a FourSquare-t. A program most érkezett el a publikus béta időszakba, a Tweedeck hivatalos blogjáról bárki egy perc alatt magáévá teheti. A fejlesztők még nagyon hangsúlyozzák, hogy ez még azért mindig csak _béta_ verzió. Lehetnek bugok, lassulások, ilyenek. És bár ilyet nem tapasztaltam, de nem iszok előre a medve bőrére.

 

Kezdjük az elején. Az interfész. Könnyes szemmel piszkálgattam a klienst. De tényleg. Sikerült neki az, ami a twiccának nem: sötét háttérrel is dizájnos, kidolgozott, aprólékos interfészt nyújt. Csodaszép, minden animáció zökkenőmentes, finom, tökéletes. Látszik, hogy ebbe sok időt és energiát öltek.

Ha megyünk lefelé, akkor a képernyő közepén egy látszik egy óra, ami szépen  pörög visszafelé, jelezve, hogy időben merre is járunk éppen. Zseniális. Az új tweeteket ennek az órának a fehérről sárga színűre váltása jelzi, továbbá a görgetősávban is megjelenik egy sárga csík, ami jelzi, hogy mennyi olvasatlan tweet vár éppen ránk a kupac tetején.

Van egy - jobb híjján hívjunk így - speed dial fülünk is, ahová 12 kontaktot tehetünk be, bármelyik fajtából. Jópofa, tényleg hasznos is, hogy ne kelljen mindig keresgélni, ha DM-et, privát üzenetet, mittudoménmit akarsz küldeni valakinek gyorsan.

Új üzenetnél ki lehet választani, hogy hová szeretnéd küldeni: Twitter, facebook, Buzz. Vagy éppen, hogy melyik twitter / facebook accountodról. Több is mehet egyszerre. Nice. Maga a progi röhejesen gyors: minden azonnal történik, a scrollozás félelmetesen sima, tökéletes.

 

Szóval szép, és gyors, de vajon okos is? Hát ez az. A program rettenetesen BUTA. Mindent akar egyszerre, ezért sajnos ott tartunk, hogy szinte semmiben nem teljesít igazán jól. Péládul szerintem egy ilyen jellegű programnál teljesen ALAP kellene hogy legyen a feedek szétválaszthatósága: vagyis hogy meg tudjam nézni külön-külön is a twitter/facebook/stb. accountom. Ilyen nincs, megy minden a levesbe, oszt csókolom. Nem épp a legbarátságosabb megoldás, na.

A Facebook résszel abszolút nem vagyok megelégedve. Ha a videókat nem is, akkor legalább a képeket be tudhatná olvasni a program. Enélkül erősen a "minekvan" szintre esik ugyanis a Facebook feed használhatósága. Bezzeg a lájkot kezeli.

És a gyorstárcsázó cucc is tök poén, éppen ebből fakadóan érthetetlen, hogy miért csak 12 embert lehet rá kitenni. Pláne, mivel automata nick kiegészítés nincs a programban, így csak ezt használhatod, ha nincs kedved begépelni valakinek a nevét... Ja, és miért nem lehet átrendezni? Ha valaki nem jó helyen van, akkor ki kell törölnöd, plusz ki kell törölnöd azt is, akinek a helyére rakni akarod, átrakni az új helyére, az előtte ott levőt is átcsoportosítani... Röhej.

És hát ott van a TSSZ problémája is: az az a Túl Sok Szemét. Ha összefésülöm a facebook és twitter adatfolyamom - arról már ne is beszéljünk, ha esetleg kettő twittert akarsz összerakni... akkor pillanatok alatt elérkezünk oda, hogy olvashatatlanná válik az egész szénakazal. És két twitter account esetén abszolút semmi nem különbözteti meg a tweeteket. Vagy csak én nem jöttem rá, hogy vannak ketté választva. Ezért is lett volna jó, ha van lehetőség külön-külön is megnyitni a feedjeinket.

Azt pedig erősen remélem, hogy a beállítások teljes hiánya - annyit állíthatunk be, hogy a teljes folyam, az említések és a privát üzenetek közül melyikre kérünk értesítést... nonszensz.

Erősen remélem, hogy a beállítások totális hiánya csak a bétának tudható be. Se frissítési gyakoriság, se üzenet jelző hang, SEMMI. Szó szerint semmi.

Viszont szinkronizál az asztali twitter kliensünkkel, ami erősen becsülendő. Nem kell többet bogarászni, hogy most mit is olvastam el a gépen, hol is tartottam... nope. Mindig tudod hol jártál, mit olvastál már el. Ilyet kérnék a többi twitter kliensbe is.

Szóval: jaj anyám, borogass. Még most sem tudom, hogy mi lesz ebből. Egyrészről nagyon atom funkciók kerültek bele, nagyon táp az interfész, és nagyon gyors a program. De másrészről a felsorolt jó nagy hibák miatt nagyon, nagyon, nagyon, buta béta szájízt hagy még maga után a dolog.

Verdikt: Itt egy nagyszerű program, ami buta hibák tömkelegén vérzik el. A Tweetdeck csapata pedig egyértelműen az Androidos verzióban látja a mobilos kliensük jövőjét, mert majd ezt a verziót akarják portolni iPhone-ra. Mivel ez béta verzió, ezért joggal bízhatunk benne, hogy a felsorolt hibákat javítani fogják. Csak tényleg így legyen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása