NewsRoom RSS - a koronázatlan király

2010.06.09. 16:06 // Írta: Appdroid Hungary

Gyönyörű, jól használható interfész, intuitív működés, kényelmes használat... Nagyon-nagyon meg kellett erőltessem magam, hogy legalább egy pár hátrányt össze tudjak kaparni a cikkbe. Ha RSS readert keresel androidra, akkor nyugodtan fellélegezhetsz, dőlj hátra, kezeket tarkóra, esetleg nyúlj a sörért: célba értél.

A newsroom készítői fogták magukat és csuklóból újra gondolták az RSS reader műfajt. A híreket nem ömlesztve látjuk, esetleg táblázatokban a'la netvibes, hanem minden beállított oldal kap egy kis ikont (amit a progi a faviconból olvas ki), és kis számok jelzik az olvasatlan cikkeket. Rányomsz, megnyitja az adott oldal feedjét, ahol szépen lépegethetsz a cikkek között oldalazó ujj mozdulatokkal, mint egy fotóalbumban. Alapjáraton nem az egész cikket mutatja, hanem csinál egy kis képet fentre - már ha van a cikkben kép - és mellé amennyi szöveg még belefér. Ha nem tetszik amit látunk, akkor haladunk tovább, ha érdekel a teljes cikk, akkor egy ujjal húzunk neki egyet lefelé, és bejön a teljes cikk, képekkel, színes-szagos full feature verzióban. A videón minden látszik, nem nagyon kell tovább magyarázni, de azért folytatom.

 

Egyrészről, kis milliárd beállítás van, rengeteg apróságra gondoltak: ha böksz neki egy felfelé irányuló húzást az ujjaddal, akkor szépen ömlesztve minden még olvasatlan cikket eléd rak. Be lehet állítani, hogy mikor tegyen át egy cikket olvasatlanra (de kézzel is szépen lehet a "mark all readet" nyomkodni feedenként. Ha a főképernyőn húzol egyet lefelé, akkor _minden_ feedet, minden cikket olvasottnak jelöl, de előtte azért megkérdezi, hogy tuti-e a tuti. Belőhető, hogy melyik feedekről kapjunk notificationt, frissítsen-e automatikusan mobilnetről is, stb.

Sőt, ami nagyon felhasználóbarát: ha indulás előtt még az otthoni wifin nyomsz neki egy kövér frissítést, akkor letölti magának szépen a kontentot, és menet közben olvashatod. Sajnos a képeket ilyenkor nem szedi le - mivel akkor kb. évekig tartana egy frissítés... - és ha videó van a feedben, ahhoz többnyire nyomni kell még egy gombot, de hát ez van. A feedeket lehet backupolni, visszaállítani: van itt minden: mi szem szájnak ingere.

 

A feedek hozzáadása meg mesés. Beírod neki pl. hogy engadget, ő végez némi keresést, és kidob egy rakás találatot rá. Ha köztük van ráböksz, bumm, meg is ki az ikon. Végszükség esetén persze kézzel is be lehet írni az URL-t. Ha egy cikk tetszett, vagy el akarod olvasni később, el lehet bookmarkolni... egy szó mint száz: a legjobb RSS reader, amivel eddig találkoztam. Nem csak mobilon.

Szóval akkor hol a bukkanó? Hol a csavar? Mert van sajnos. A marketen csak a NewsRoom trial verzióját fogod megtalálni, ami mindent tud, amit a teljes verzió, nincsenek benne reklámok, semmi. De egy hét - vagy öt nap, nem emlékszem pontosan - múlva közli, hogy hoppáka, lejárt a trial vegyél meg, vagy nem játszunk. Fizetős appot kis hazánkból egyelőre csak trükközéssel lehet venni, de az okos fejlesztők kínáltak "B" tervet is: veszel szépen a honlapjukon license key-t, kemény 5 dollárért (pár hónapja még tök olcsó lett volna, most kemény 1200-1300 forint körül jössz ki rajta szerintem végül...). Vagy marad a sötét oldal csábítása, és lewarezolod valahonnan. Embere válogatja, én spec. szívesen láttam volna egy "lite" verziót reklámokkal, vagy pár megkötéssel.

Hátrányok: Az említett trial problémát leszámítva nem sok van, és azok se túl nagyok.

- nincs google reader szinkronizáció. Sőt, semmilyen szinkronizáció. Egy ilyen fícsör lehetne benne, bár én pont csípőből rühellem a google readert, de sokan szeretik és használják.

-  meg kell nyitni a teljes cikket ahhoz, hogy a menü gombra rátapizva legyen "open in browser" lehetőség. Ez az előnézet cikkjeihez is simán berakhatták volna.

- pár feednél vannak gondjai, pl. filmbuzinál történt olyan, hogy néha a sidebart olvassa be valamiért. Bár nem tudom jó RSS van-e belőve, szeritem a feedburnert kellett volna inkább választani.

- a feedek szerkesztése kimerül a nevük átírásában, a cím szerkesztése nem lehetséges. Mondjuk még egyszer nem volt rá szükségem. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Appdroid Hungary 2010.08.09. 23:05:22

Írták a blogjunkon, hogy a Feedburnerrel épp van némi gebasz ( feedmonger.blogspot.com/2010/08/more-fasterer-more-furiouser.html )

Csak ugye nekem azóta még nem volt frissítés :P

porkolabisti 2010.10.30. 18:53:20

ha nem szereted a GReadert, akkor próbáld ki a firefox feedly nevű pluginjét, ami a GReaderre épül de teljesen átszabott felhasználói környezettel. szerintem egy próbát megér, és hogy miért írom mindezt: hamarosan megjelenik a mobilra készített applikációjuk (blog.feedly.com/2010/08/16/feedly-for-iphone-prototype-8-beta/) érdemes megnézni a demo videót, androidra novemberben fogják kiadni (legalábbis remélem)

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása