8tracks - netrádió helyett

2011.11.16. 18:56 // Írta: Deino

8tracks.jpg

Az 8tracks egy nagyon egyszerű alapkoncepcióra építő, bődületesen király minőségű online streaming szolgáltatás: regisztrálsz, aztán hallgathatod a mások által összerakott mixeket / rakhatsz össze sajátot. Én megpróbálkoztam utóbbival, nem sikerült rosszul, de a szolgáltatás varázsát sokkal inkább az adja, mikor nekiállsz hallgatni a mindenféle mixeket. Amik mellesleg mocskos profik szoktak lenni.

Vannak a dolognak - jogi bla-blából fakadó - korlátozásai: egy mix 8 számból áll (kivéve, ha befizetünk egy pro accountra), maximum két számot tehetünk rá egy előadótól, egy albumról. És van valami, ami ugyan korlátozás kéne legyen, de inkább a javára válik a szolgáltatásnak: első meghallgatásnál még abban a sorrendben játsza le a szerver a számokat, ahogy a mixet összerakó jóember elképzelte, de második (harmadik, negyedik) hallgatásnál már teljesen véletlenszerű a dalok sorrendje.

Ez pedig azt eredményezte, hogy senki nem állt neki ilyen "lassútempóból-megyünk-drámenbésszig" cuccokat csinálni, hanem egy mixben általában egyforma stílusú és tempójú számok vannak, hogy mindegyik passzoljon mindegyikhez. A borítókat nagyon jó ízléssel találják el, ráadásul egyik-másik cím kifejezetten zseniális, személyes kedvenc ilyen szempontból a "My Girlfriend is a Whore, So I'm Drinking Alone".

Minden stílushoz és hangulathoz találni itt fasza zenét, én perpillanat egy electro-swing és electro-jazz mixet hallgatok, ami a vártnál sokkal jobban bejön, nem is tudom, hogy találtam rá. Nagyon nyugis, nagyon laza dallamokat kell elképzelni, imádom. Nézzetek rá, Swinging Swag néven fut. Csak ajánlani tudom, nagyon zen.

Magáról az appról: a kezelőfelület meg az egész megvalósítás csillagos ötös, a mixeket szűrhetjük népszerűség, stílus, meg mindenféle szempont szerint. Én általában elindítok egy Hot/Popular mixet indie rock szűréssel, aztán helló.

Kettő dologba tudok belekötni: az egyik, hogy (még?) nincs last.fm támogatás, az egyik, hogy van last.fm támogatás, de olyan jól elrejtették, hogy kommentben kellett figyelmeztessenek rá. A másik meg, hogy mint minden netrádióhoz, ehhez is wifi kell. Mert az 500 mega mobilnetbe nem férne bele azért minden nap egy óra 8tracks a vonaton. Jó tudom, ne legyek telhetetlen. Viszont engem hands down, megvettek kilóra, egy hete hallgatom, és nagyon jó, pedig a rádió minden formáját rühellem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FreeWriter 2011.11.16. 20:39:07

Hát, nem annyira király ez. A zenéket nekem kell feltölteni, ennyi erővel hallgathatom a telefonon, vagy a pc-n is. A keverés része még nem teljesen világos. Végül is csak fade-in/out van szerintem. Azt meg megcsinálja a winamp is... Scooter mixet kerestem, de abból nem sok van.

Deino · http://play.blog.hu 2011.11.16. 20:45:10

@FreeWriter: az lenne a lényeg, hogy olyan zenéket hallgatsz, amiket nem te töltesz fel :) Válassz ki egy stílust, (techno, house, dubstep, mittudomén), és hallgass ott valamit. Elég jó mixek szoktak lenni.

Az lenne itt a fő attrakció, hogy 8-10 trackes kis válogatásokat hallgatsz, amik direkt olyan számokból vannak összeválogatva, hogy passzolnak. A rendes rádiók / netrádiók nekem ilyet véletlenül se nyújtanak, ezeket meg úgy is tudom élvezni, hogy életemben egy Ida Maria számot se hallottam, de a Legs in the Air mixben belefutottam egybe, és ott zseniálisan el lett találva.

Ez nem olyankorra van, amikor artistra / számra belőve akarsz hallgatni valamit. Hanem amikor csak a stílust, hangulatot vágod, amihez a zene kéne.

blog.sancho.hu · http://blog.sancho.hu 2011.11.17. 11:19:17

Van Last.fm támogatás. Bemész a profilba és összekötöd. Épppen scrobbling-olja :) nekem szépen a weben hallgatott mixeket...

Deino · http://play.blog.hu 2011.11.17. 11:31:59

@blog.sancho.hu: és tényleg, akkor ezt ki is húzom szépen onnan :)

blog.sancho.hu · http://blog.sancho.hu 2011.11.17. 13:57:59

Érdekes, hogy szépen lehet számokat keresni 8tracks és SoundCloude forrásból, illetve feltölteni is lehet. Azonban arra figyelni kell mix gyártásnál, hogy 2 számnál több nem lehet 1 albumból. Ez akkor szívás, ha amúgy valahol valaki egy albumra válogatva létrehozott egy kollekciót, és a kiválasztott track-ek éppen a 8tracks által látható album infóban ezt be is azonosítják.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása