Ice Cream Sandwich összefoglaló

2011.10.20. 09:10 // Írta: Deino

11x05101719.jpg

A Google tegnap mutatta be az Android 4.0-ás verzióját, ami nem kevés újdonságot tett le az asztalra. A Galaxy Nexust már többé-kevésbé kiveséztük, szóval essünk neki az új operációs rendszert érintő változásoknak.

UI, Interfész

notifications.jpg appdrawer.jpg

A Googlenél végre rágyúrtak arra, hogy egységesebb legyen az Interfész. Ez olyan apró dolgokban mutatkozik meg, hogy pl. az app launcheren belül most már ugyanúgy balra-jobbra lapozás van, mint a homescreeneken, kitették a widgeteket egy külön tabra az app launcherben, ilyesmi. Ami nagyon poén: az android új default betűtípust kapott (ideje is volt), ami a vicces "Roboto" névre hallgat, és kifejezetten jól sikerült, szép, jól olvasható darab. Lájkoljuk.

Megkaptuk a némiképp átszabott Honeycomb fél Lockscreent is, annyiban változott, hogy egyből tudunk ugrani róla a kamerához, üzenetekhez, meg ilyenek. A notifiation bar-t sötét hátteret kapott, ami nekem annyira nem tetszik, viszont lehet Cyanogen-módra jobbra-húzással kilőni egyesével a notificationöket. Ez szerintem felesleges, de biztos lesz, akinek hasznos feature.

Az összes ikon, widget, menü, plusz még némelyik app is át lett pofozva a Gingerbread érából a Honeycomb stílus felé, és a többség optimalizálva lett az On Screen gombokhoz.

On Screen gombok

homescreen.jpg

Mert hát ez a Galaxy Nexus és az ICS egyik legnagyobb dobása számomra: viszlát, fizikai gombok. A képernyő alján látható három gomb sorrendben a vissza, a home, és a menü. Viszont ugye mivel ezek nem fizikai gombok, ezért egyrészről ha a telefon forog, ezek is forognak, másrészről gyanítom, hogy később a trükkös kis android fejlesztők millió egy témázási lehetőséget fognak még erre kitalálni. Ami viszont fontos, hogy a virtuális létükből fakadóan ezek a gombok bármikor eltávolíthatóak ugye: elindítasz egy filmet, bumm, szépen visszahúzódik a három gomb, és teljes képernyőn élvezed a videót. Fényképezésnél dettó. Gondolom lesz még millió egy ilyen kis szerepe.

És hát nyilván a device is sokkal szexuálisabb úgy, hogy tényleg az egész csak egy kijelző. A gombok bélkül sokkal inkább az lesz az érzésed, mintha magát az internetet, az androidot, a puszta információt tartanád a kezedben. És ez komoly geekout + gadget szexualitási tényező.

Face Unlock, új böngésző

unlock.jpg  browser.jpg

Ez meg tiszta 21. század, PIN kód? Hagyjámá, én az ARCOMMAL lépek be. Az előlapi kamerán szépen skubizza a telefon a fejed, és eldönti, hogy te vagy-e a gazdi. Én speciel maradnék a pin kódnál, de azért vicces, meg jópofa funkció.

Az új böngésző viszont mérföldes csalódás. Persze nem azért, mert olyan rossz. Akkor miért? Hát, mert nem a Chrome az. Ettől függetlenül tud majd szinkrózni a Chrome-mal könyvjelzőket, ilyeneket. Meg a Tab váltás is jó lett, meg igazából nincs vele baj, végre tud desktop agentet is, csak... Mégse Chrome. Ja, van benne natív offline reading és inkognító mód is.

Multitask és gesture konzisztencia

recentapps.jpg

Ezt most úgy cikk írás közben vettem észre én is, de azért szentelek neki egy külön mini-bekezdést. A Home gombra hosszan tenyerelve az ICS megmutatja nekünk a futó alkalmazásokat, méghozzá az alábbi formában. Egy függőleges szalagot tessék elképzelni, rajta kis, miniatűr képekkel, amik az adott alkalmazást abban az állapotban mutatják, ahogy mi otthagytuk. Eddig oké?

Na, viszont itt ki lehet gyomlálni a felesleges alkalmazásokat, méghozzá egy határozott jobbra húzással. Ismerős? Nem? A notification barból dettó ugyanígy dobáltuk ki a felesleges dolgokat, és az új browserben is így tudjuk bezárni a felesleges tabokat. Írtam fentebb, hogy ilyen apróságokra nagyon rágyúrt a Google, hogy egységesebb legyen az élmény. Gondolom lesz még több ilyen meglepi.

Android Beam

beam.jpg

Na, ez viszont nagyon poén. Úgy néz ki, a Google szeretné, hogy az NFC chip minden telefonjában alap legyen, így egy újabb NFC technológiát pakolt be a rendszerbe. Ez konkrétan fájlok, zenék, linkek, képek, URL-et, market appok megosztására szolgál két teló között. Csak egymás közvetlen közelében kell lenni, és bumm, mehet is a cuccos. Geekout cucc inkább, mert hát ezt e-mailben is el lehetne intézni, de így egyszerűbb, és gyanítom, hogy gyorsabb is lesz.

Billentyűzet, és alap appok

datausage1.jpg  datausage2.jpg

Gyorsabb és pontosabb lesz a billentyűzet, valamint kap beépített helyesírás ellenőrzést, sőt, még diktálhatunk is neki - méghozzá a demó videók alapján egész gyorsan, és rettentő pontosan felismeri a hallott szöveget. Bár nem tudom, nekünk ez mennyire lesz jó, mivel a magyarok döntő többsége relatív keveset levelezik / smsezik angolul, ugye.

Végre kap a rendszer egy default mobilnet forgalom mérőt, mindenféle szupi kis statisztikával, meg diagrammal, hellóhurrá. Ami még külön über-pirospacsi: natív screenshot. Igen. Végre. Power gomb és hangerő le gombot nyomva tartod, és egy cuki kis animációval kísérve kész is a screenshot. Minden blogger álma.

A Gmail és a Calendar új interfészt kapott, előbbinél pl. a virtuális gombok máris a rendszer részévé váltak, utóbbi meg csak szimplán jobban használható lett.

Camera

camera.jpg

Itt komoly változások történtek, kérem szépen: konkrétan szinte ahogy lenyomtuk a gombot, már kész is a fénykép, és a telefon már készen is áll a következő kép készítésére. Ezt a Google a hangzatos "zero shutter lag" névre keresztelte el, igen impresszív cucc. A kamerát pedig ezentúl egyből a lockscreenről is indíthatjuk, ahogy már mondtam. Van új beépített Panoráma mód, de ami a legnagyobb hátast dobtam: videófelvétel közben(!) is tudunk fényképet (snapshotot?) készíteni.

imageeditor.jpg

Ami még poén, hogy kapunk beépített szerkesztőt az alap műveletekel (Crop, Rotate, ilyenek), meg egy rakás Instagram-szerű szűrőt. Az új galéria pedig sokkal nagyobb képeket, és magazinosabb layoutot kapott.

People

Ez az egyik legkevésbé fontosnak érzett újítás részemről, átszabták az eddigi contact listát, ennyi. Szebb lett, jobb lett (kicsit WP7 beütése van nekem), meg ha hív valaki, akkor full-screen képet kap a hívó, ilyenek. Ami viszont mocskos pofás, hogy beállíthatunk előre mindenféle SMS üzeneteket, és ha valaki hív, akkor tudunk ilyennel válaszolni neki: konferencián ülsz, berreg a mobil, lenyomod a piros gombot, és egy klikkel megy az előre belőtt SMS: "Most nem tudok beszélni, fél óra múlva visszahívlak". Hello, sexy! Ez speciel nayon pofás kis funkciónak tűnik.

Under the Hood

Itt is történt rengeteg dolog, de csak kevésről rántották le a leplet. Ami már biztosnak tűnik, hogy az ICS végre rendesen tudja majd kezelni a több-magos procikat, hála a jó égnek. Szintén jó hír, hogy végre bekerült a wifi-direct is a támogatott technológiák közé, vagyis végre tudunk faszán ad-hoc networkökbe csatlakozni.

A kérdés persze adott: mikorra várható az én telefonomra? Egyáltalán kijön az én telefonomra? Jó kérdés, egyikre se tudunk választ jelent pillanatban. A 2011-ben kijött felső kategóriás csodákra (Galaxy SII, LG Optimus 2X, HTC Sensation) szerintem úgy fél éven belül kijön az ápdét, a többit viszont nem tudom. Itt azért elég nagy ugrás volt ahhoz, hogy már tényleg lehessenek hadver gyengeség gondok, speciel az originál Desire érzésem szerint már kevés lesz az ICS-hez. De kívánom, hogy tévedjek. Persze ki tudja, a HTC szerint a Desire már a Gingerbreadhez is kevés volt, a modder közösség mégis megoldotta. Fingers crossed.

képek a TechRadar UK cikkéből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

upperclass 2011.10.20. 11:35:31

Azért jórészt parasztvakítás mindez. Én egyetlen új funkciót szeretnék, hogy NE LAGOLJANAK VÉGRE az androidos telók.

.tnm (törölt) 2011.10.20. 12:02:01

Tekintve, hogy a Nexus S megkapja majd az "I scream: SANDWICH"-et, és se ram-ban, se processzor natív sebességben, vagy magok számában, se felbontásban nem igazán mutat túl a Desire-ön, sztem a Cyanogenmod9 még futni fog. Más kérdés, hogy talán semmi hely nem marad majd a programok telefon memóriába telepítéséhez, meg ugye NFC se terem bele.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.10.20. 12:03:46

Az S2-n eddig egy röccenést se vettem észre, pedig nem spórolok a háttéralkalmazásokkal.

Egyébként az új funkciók komoly része a Touchwiz-ből származik (előre beállított SMS-ek, natív screenshot, stb...), látszik, hogy a Samsung igen mélyen benne volt a fejlesztésben.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2011.10.20. 12:05:14

(Ez @upperclass: volt, nem, még nincs ICS-em az S2-n, csak a válasznyilak el vannak rejtve...)

Deino · http://play.blog.hu 2011.10.20. 12:29:06

@Gerusz: ebből a szempontból kár, hogy nem az MIUI srácokat vették be a fejlesztésbe ^^ a natív témázás pl. nagyon durván megdobta volna az OS népszerűségét, pláne, mivel így egyáltalán nem jelentene gondot, ha a gyártó mégis valamennyire saját szája ízére akarná szabni a telót.

MIUI alatt ugyanis a lockscreentől, boot animációtól egészen a notification barig meg az ikonokig szó szerint MINDENT le lehet témázni, és van is bőven téma a repóban...

SPQR300 2011.10.20. 16:45:04

Funkciókban nagyon ott van. Már csak az kéne, hogy valami értelmes designert vegyenek fel. Sokat dobna az egész rendszeren ha szép lenne...

upperclass 2011.10.20. 16:49:20

@pcdevil: SGS-em van. A gyári rendszerrel használhatatlan lassú volt, a Darky-s Froyoval és lagfix-szel már jobb (de bugos), most a legújabb Darky-s Gingerbread-del meg mintha kicsit megint visszalassult volna, plusz néha csak másodszorra érzi meg a simogatást, plusz a heti 1-2-3 akksikivevős fagyás sem vidám. Plusz a millió rejtelmes bugocska, pl. hogy miért szarik be a GPS, ha megy a zenelejátszó, ilyesmi. Én egy röccenésmentes, villámgyors, bugmentes, betonstabil Androidot akarok, nem arcfelismerős bohóckodást.

SPQR300 2011.10.20. 16:52:29

@upperclass: Nem akarom kirobbantani a háborút, de én ezért váltottam a - ki se merem mondani a nevét - iPhonera HTC Desire-ről. Betonstabil. Szép is. Csak nem tud annyit, drága és divat utálni Magyarországon valamiért...

KékFény6 2011.10.20. 19:07:25

"A 2011-ben kijött felső kategóriás csodákra (Galaxy SII, LG Optimus 2X, HTC Sensation) szerintem úgy fél éven belül kijön az ápdét."

Jó is lenne. 2x-re még a 2.3 sem jött ki, azaz jelenleg 2 verzióval vannak elmaradva. Eredetileg júniusra ígérték, most meg október vége van, és sehol.

Deino · http://play.blog.hu 2011.10.20. 19:14:57

@Tesztelo.hu: nem akarok baromságot mondani, de amcsiban tudom, hogy kijött a T-Mobile féle O2X-re a Gingerbread frissítés, de persze nem OTA, hanem ilyen KIES jellegű cuccon keresztül. Valamikor még július végén.

Most azt nem vágom, hogy mi épp a nagy magyar / európai valóság az O2X terén, de abban amit fent írtam, elég biztos vagyok. Ergó vagy itthon bénáznak nagyon, vagy nem tudom.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása