ZTE Blade ismertető

2010.12.23. 13:00 // Írta: aresius_

A ZTE Blade-et november közepe óta forgalmazza Magyarországon a T-Mobile.

A készüléket a MoDaCo fóruma támogatja, de a napokban kapott egy saját fórumrészt az XDA-developers fórumon is. Eleinte azért nem voltak hajlandóak az xda-sok foglalkozni vele, mert amerikában nem kapható a készülék, és a legtöbb változata nem támogatja az amerikai szabvány frekvenciákat, de a legjobb nem HTC készülék szavazáson elért elsöprő eredmény meggyőzte őket.

A telefont itthon egyelőre két konfigurációban árulják/árulták:

Akik ~ December 20.-a előtt vették a telefont, azok a készüléket 256 Mb RAM-mal és TFT kijelzővel kapták. Ennek a kiadásnak több problémája is van, pl. a kijelző greyscale hibás, és több helyen vibrál. Előbbi azt takarja, hogy a kijelző bizonyos szürke árnyalatokat kékesen jelenít meg, utóbbit pedig a tulajdonos max. fényerőn tapasztalhatja a ROM-ban található felhős háttérképet nézegetve. 

December 20.-a körül kaptuk az első infót, hogy új szállítmány érkezett Magyarországra, 512 Mb RAM-mal. A ZTE hivatalos honlapja szerint ezt a telefont szánták a magyar piacra. Az egyik MoDaCo fórumozó ki akarta cseréltetni a telefonját, a szervizes pedig elmondta neki, hogy felhívta a ZTE magyarországi képviseletét, és ez gyári hibának számít. Aki tehát az előző verzióval rendelkezik, bátran cseréltesse ki a telefont!

Az új verzió nem csak nagyobb RAM-mal rendelkezik, de a kijelző greyscale hibája is eltűnt, az egész kijelzőnek melegebb színei lettek, és jobb ROM-ot kapott. A 256 Mb-os verzió rendszeresen eldobálta a WiFi-t alvás közben, és nem tudott újracsatlakozni, ennél már ez elméletileg nincs. Ettől függetlenül a marketből le lehet tölteni a Blade Wifi Fix nevű alkalmazást, ami megoldást kínál a problémára.

A ROM-okról:

A legkönnyebben a telefonunkra új ROM-okat Clockworkmod Recovery-vel tudunk telepíteni. Ugyanezzel a programmal backupolni is tudjuk a rendszert, így akármi történik vele, visszaállítja a rendszert a mentési állapotra. Ha valami hiba folytán nem hajlandó bebootolni a Blade-ünk, ezzel vissza tudjuk állítani egy működő állapotra, ugyanis bekapcsoláskor a hangerő csökkentése gomb tartós nyomásával juthatunk ebbe a recovery állapotba.

(Érdekes intermezzo, hogy kedvenc készülékünket fordítva építette a gyártó. Így sikeredett beletenni a képernyőt, és ahelyett hogy rendesen tették volna bele, inkább átírták a ROM-ot, hogy mindent fejjel lefele jelenítsen meg. Az Android nem indul el ha Clockworkmod módba bootolunk, így az egész fejjel lefele jelenik meg.)

Készülékünkre rengeteg féle ROM-ot flashelhetünk.

Egy kínából kiszivárogtatott béta Froyo alapján a MoDaCo-sok készítettek hozzá két működőképes ROM-ot is, ezek közül csak az egyik támogatja a TFT kijelzőt.

(A telefonra már van Gingerbreadből is alpha release, természetesen ez rendes használatra még nem alkalmas.) 

Éclairből is különböző ROM-ok vannak a telefonra, mint például a bladeVillain, a French Fries, a Hungarian Hedgehog, stb. Ezek közül egyet emelnék ki, a Finnish Fillyjonkot. Rengeteg hasznos kiegészítő van benne/hozzá. Egyik legfontosabb ezek közül az app2sd, amivel az SD kártyánkra telepíthetünk alkalmazásokat. Használata pofonegyszerű: a rendszer egyből az SD kártya általunk kreált ext2/ext3 partíciójára telepíti az alkalmazásokat. A setCPU alkalmazás segítségével a processzort magasabb órajellel is futtathatjuk. A maximális órajel 800MHz fölött van, de ezt a legtöbb készülék már nem bírja. Készülékfüggő, hogy meddig lehet húzni, az enyém pl. 710 MHz-en stabilan futott, afelett pedig lefagyott. Az ADB buszt is túl lehet húzni, és a hardware-gyorsítást is lehet engedélyezni addonokkal, ezek a funkciók az alap ROM-ból kimaradtak. 

December 24.-től lehet kapni japánban a Blade-et a SoftBank szolgáltató révén Libero/003Z néven, és ezen már natív Froyo fut, így szenteste már fel is szerelhetjük Froyoval a telefonunkat.

sissza_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krinyo 2010.12.23. 21:26:21

Az a szenteste talan kicsit korai, de 48-72 oranal tobbet szerintem sem kell varni a teljesen stabil 2.2-es fozott romokra. :)

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2010.12.23. 21:27:46

Nyammeee, froyo, szép karácsonyi ajándék lenne

Káposztakukac 2010.12.23. 21:51:32

blade miért nincs már a webshopban?

Deino · http://play.blog.hu 2010.12.24. 09:13:39

@Káposztakukac: Hát, ezt sajnos tőlük kell megkérdezned :D

aresius_ 2010.12.25. 11:16:43

Meg is van a dump ^^

--=gyugyu=-- (törölt) 2011.03.02. 19:27:13

512mb verzió is eldobálja a wifit de megoldható

aresius_ 2011.03.02. 20:09:57

A marketről letölthető a BladeWifiFix app, az a régi ROMokhoz megoldást nyújt. Froyon azt hiszem, mivel kaptunk forráskódot, már ki lett javítva. A cyanogenmod7-et (2.3.3) már meg sem merem említeni (:

tripleflows 2011.06.13. 18:16:45

Üdv,

ZTE Blade-el elég komoly problémám van: a Google Calendar szinkronizáció TOTÁLISAN MEGBÍZHATATLAN a 2.1-es Android-on.

5 Google Calendar naptárat szeretnék egyszerre szinkronizáltatni a mezei Android 2.1-es Naptár alkalmazással. LÁTSZÓLAG rendben meg is történik a szinkronizáció, DE
1. olyan naptári napokra szúr be eseményeket, amelyek egyáltalán nincsenek is a webes Google Calendarban (pl. be lett állitva az esemény heti ismétlésre, de egyes heteknél törölve lett, mivel akkor nem történt meg, de az Android-os Calendarban ekkor is megjelenik...)
2. vagy egyes eseményeket (amik a Google Calendarban benne vannak) simán kihagy!!!

Külföldi site-okon is sokan szenvednek ettől a problémától (keressetek rá, Google android 2.1 calendar sync error, pl. code.google.com/p/android/issues/detail?id=2827)

Röhejes és egyben durva is, hogy a Google Calendar szinkron az iOS-en, Blackberry-n (ezeken használtam) tökéletesen működik, a Google pedig a saját termékeinek képtelen a szinkronizációjára!!! Így számomra az egyébként elég fontos Calendar HASZNÁLHATATLAN!

Tud valaki valami értelmes megoldásról?

Köszi,
B.

tripleflows 2011.06.20. 13:43:47

A hivatalos Teleonor válasz a ZTE Blade 2.2 frissítéssel kapcsolatos kérdésre 2011. jún. 20-án.

"Tisztelt Ügyfelünk!

Köszönjük, hogy kérdésével hozzánk fordult.

Technikus kollégákkal folytatott egyeztetés után a következőkről tudjuk tájékoztatni az Android operációs rendszer frissítésével kapcsolatban ZTE Blade típusú mobiltelefonon: a Telenor nem támogatja, illetve nem ajánlja a hasonló módosítást, mert az készülék meghibásodással járhat. Egyelőre nincs arról információnk, hogy a jövőben lesz-e lehetősége hasonló frissítésre nálunk. Amennyiben továbbra is érdekelné Önt telefonja ilyen formában történő újítása, úgy javasolnám, hogy a gyártóval, azaz a ZTE Hungary Kft-vel vegye fel a kapcsolatot.

Telefonszám: +36-1-3280080
Cím: ZTE HUNGARY KFT, 1117-Budapest, Neumann Janos u. 1/E 3. emelet

Sajnáljuk, hogy ettől eltérő információval nem szolgálhatunk."

Úgy látom akkor erről ennyit.

Azért az érdekes, hogy a T-Mobil és a Vodafone-nál is hivatalos 2.2-vel árusítják / letölthető már a ZTE Blade frissítés.

Van olyan 2.2-es ROM frissítés ami TÉNYLEG teljesen megbízhatóan működik? Mert ennek a 2.1-nek amúgy van egy csomó baja...

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása