Tippek, trükkök, tévhitek: A Task Killer

2010.12.20. 12:03 // Írta: Deino

Velős téma, nem is tudom pontosan, hol kezdjem. Van ki tudja, van aki nem, van aki ért valamennyit a témához, de a lényeget meg pont nem. Szóval a kérdés változatlan:

Kell-e nekünk Task killer?

A tévhit tömören

A legtöbb ember aki csak épp ismerkedik a friss androidos telefonnal, vagy netán Windowsos mobilról szabadult épp bele egy friss HTC telefonba, a market indítása után első amit telepít, a task killer. Mert ez olvasta neten, ez hallotta haverjától, aki nagy techguru. A telepítés önmagában még nem lenne baj, de nagyon sokan rosszul használják őket.

A task killerek az alábbi nagyon egyszerű feladatot végzik el: indításnál megnézik, milyen alkalmazások futnak a memóriában, és aztán általában vagy automatikusan, vagy egy gombnyomással szépen falhoz állítják őket, és egy fejlövéssel bumm, megpróbálják bezárni őket. Ez elméletben némi felszabadult memóriával járna, meg persze kímélné az akkumulátort. Akkor hol itt a baj? 

A színfalak mögött 

A Google az Androidot egy multitasking operációs rendszernek tervezte a kezdetektől fogva, vagyis arra, hogy ne okozzon neki gondot több alkalmazás kezelése. Ami logikus is, elnézve, hogy mire is használjuk az okostelefonokat a mindennapok során: sms küldés, ránézek twitterre, zenét hallgatok, jön egy e-mail...

Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor az android egy módosított Linux kernel. Ebből fakadóan egyes dolgokat nem úgy kezel, mind mondjuk ahogy windows alatt megszokhatta az ember. Gondolom feltűnt, hogy a legtöbb alkalmazásnál nincs kilépés gomb. Ez nem véletlen, és nem is design hiba. Így kell lennie.

Egy alkalmazás három féle státuszt ismer: Nem fut (ki van kapcsolva), Fut (aktív) és van egy harmadik, a Passzív státusz. A passzív státusz azt jelenti, hogy ott van ugyan a memóriában, de nem csinál abszolút semmit. És mivel nem csinál semmit, nem fogja jobban meríteni a telefont azzal, hogy ott van a memóriában.

Ha meghúzod a ravaszt

Vagyis mi történik akkor, ha elsütöd a kedvenc task killeredben a Kill ALL! feliratú gombot? Szépen fogja magát, és kilő MINDENT. Ezzel további magyarázat nélkül annyi a baj, hogy olyan dolgokat is ki fog lőni, amiket nem kéne: rendszer folyamatokat, többek között. És az oprendszer ezt egyből újra fogja indítani. Végeredményben nemhogy nem lett jobb a helyzet a task killer bevetése után, hanem még kárt is csinált: az alkalmazások újraindítása ugyanis még jobban leterheli a telefont.

Android 1.5 meg 1.6 rendszereknél még nem volt tökéletes a memóriakezelés, ezért még érzékelhető gyorsulás történt, ha az ember elsütött egy task killert. Az android viszont sokat fejlődött azóta: 2.1, pláne 2.2 alatt már ilyen szempontból teljesen feleslegesek, mivel a Google nagyon sokat fejlesztett a memóriakezelésen. Ha a rendszernek memóriára lesz szüksége, majd ő kilövi magának a felesleges dolgokat, ebbe kár beleavatkozni. Ez már csak azért is jobb megoldás, mivel az android nyilván nem fog kilőni olyan folyamatokat, amire még szüksége van, tehát csak azt lövi ki, amire már nincs szükség: nem fog újraindulni semmi feleslegesen.

Akkor mire jó?

Android 2.1 és 2.2 alatt nem sokmindenre. Ha mindenképp be akarsz zárni valamit - mert valami rosszul működik, vagy mert nagyon meríti az akksit - akkor használd az alkalmazások / manage applications részt, és küldd el aludni ott a programot a "Force Close" gombbal. Ha a program nem létfontosságú a rendszer működéséhez, akkor egy ilyen Force Close után nem fog újraindulni. 

Mikor kell kilőni egy alkalmazást?

Vannak programok, amik nem "alszanak" el szépen, miután kiléptél belőlük, hanem a háttérből szívják az akksit. Ez egyébként meglehetősen ritka, de előfodul. Ha azt veszed észre, hogy a kelleténél sokkal gyorsabban merül a telefon, akkor erős valószínűséggel belefutottál egy ilyenbe. Anno a Facebook appal történt meg az egyik frissítés után, hogy benne maradt egy program hiba, és ezért folyamatosan max. kapacitással terhelte a rendszert, hacsak ki nem lőtted. (Még aznap javították is.) Ezt egyébként a Settings > About Phone > Battery Usage résznél szépen meg tudod nézni, hogy mi az, ami nagyon eszi a rendszert. 

Mire figyeljek oda?

Bármilyen task killer alkalmazást telepítesz is, az auto kill SOHA ne legyen bekapcsolva. Soha ne lőhessen ki magától programot! Vannak olyan taskillerek, amik mindent kilőnek bizonyos időközönként (állítható), amit nem teszel be ún. whitelistre. Ebbe a mindenbe sokszor beletartoznak a rendszeralkalmazások is, ami mint fentebb írtam, nem igazán egészséges.

Röviden ennyi, ha kérdésed van, kérdezz bátran.

sissza_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiskaresz 2010.12.20. 16:21:12

hiánypótló összefoglaló a taskkiller fetisiszták észhez térítéséhez! esetleg még annyi kiegészítés hogy a watchdog lite figyelmeztet beragadó alkalmazásnál és ott egyből ki is lehet lőni.

Bagameri_ 2010.12.20. 19:41:39

Engem érdekelne, hogy ismertek-e normális Task Managert, ami csak megmutatja, hogy mi fut?
Korábban használtam ezt:
<a href="http://www.appbrain.com/app/task-tray-beta/com.stonedonkey.tasktray">Task tray</a>
de 2.2-es androiddal nem lövi ki az alkalmazásokat.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2010.12.20. 21:56:22

@Rum-cájsz: Ha Galaxy S-ed van, akkor a "Samsung Alkalmazások" alatt van egy "Feladatkezelő". Esetleg még az XDA-fórumon megtalálhatod az apk-t.

Deino · http://play.blog.hu 2010.12.20. 22:03:23

@Rum-cájsz: Hát, én spec. ugyanazt a task killert használom, csak sokkal ritkábban ugye :) Megértelemszerűen nem nyomkodon a KillAll gombot.

A SystemPanel Lite nevű appot tudom ajánlani, autokill abban sincs ugyanis. Froyon eleve nem igazán szoktak működni a task killerek, mivel némileg más struktúrájú kóddal operál, mint a régebbi rendszerek. Szóval ott fokozottan igaz a "Kerüld a KillAll gombot, az életed árán is!" mentalitás.

Sundance- · http://oravilag.blog.hu 2010.12.20. 22:40:40

Na ezért a felhomályosításért nagy nagy kösz, utánaolvastam, és task killer kikapcs sürgősen :) Dehülyevoltam :) Kösz!

sztrelnyikov 2010.12.21. 08:15:29

Alapvetően én nem hiszem, hogy bármelyik oldalnak igaza volna. (Épp ezért jó ez a cikk, mert nem nagyon áll egyik oldalra sem). Ez kicsit vallásháború szerű, mint a windows-linux, vagy az android-iphone.

Természetesen hülyeség MINDENT kilőni, de az android egy furcsa izé. Itt van pl a Froyo, ami teljesen máshogy viselkedik HTC Legenden, mint HTC Desire-ön: van egy olyan app, ami tőzsdei híreket nyomna (Stocks). Ha nem használod Desire-ön, akkor nem is fut. Ellenben Legenden folyamatosan ott van. Uninstall nem lehet, mert a ROM-ban van. Használja a netet és a memóriát. Muszáj kilőni. Azonban - Froyo okos - úgyis újraindítja. Tehát a példám nem arra jó, hogy lám mégis használható a Task Killer, hanem inkább arra, hogy egy megbízható az jó volna. Igény volna rá...

A másik észrevételem, hogy ahány task killer, annyi féle listát állít össze a futó appokról és service-ekről. Ha pedig kilősz valamit - a Froyo úgyis újraindítja (ezt leellenőrizheted egy másik task killerrel) - de hogy ne tűnjön fel rossz színben az eredeti task killer, úgyis azt fogja mutatni, mintha már sikerült volna kilőni. Szóval sajnos elég szarok a task killerek.

Deino · http://play.blog.hu 2010.12.21. 08:23:13

@sztrelnyikov: A Stocks nekem a gyári HTC ROMmal még a 2.1-en is futott állandóan, ha kellett, ha nem. Leginkább nem. De ha kivetted a syncből, akkor már elvileg nem indult el magától többet.

A Froyo teljesen más tészta, mint az előző rendszerek, ha nem Froce Close segítségével lősz ki belőle valamit, akkor 90% hogy pár másodperc, és jön is vissza.

sztrelnyikov 2010.12.21. 10:53:33

@Deino: Na ez simán lehet, hogy már 2.1-en is folyton futott, csak nem vettem észre. Én Froyo frissítés után kivettem a Syncből (2.1-ben nem volt még a syncben a Stocks), de ettől függetlenül fut. Most kipróbáltam a tippedet az Application/Manage applications-t, de persze nyilván az se tudja force close-olni...

A lényeg, hogy kösz a cikket, mert magyar nyelven hiánypótló.

lemonkeyface (törölt) 2010.12.21. 15:56:49

én mióta 2.2-t raktam a galaxysra nem fgolalkozom ilyesmikkel mint taskkiller. egyáltalán nem hiányzik, és több kárt okoz mint hasznot.

2010.12.21. 21:24:27

es maig nincs rendes megoldas a gtalk valodi kilovesere kilepeskor?

Deino · http://play.blog.hu 2010.12.22. 04:15:11

@foldip: ? Nem egészen értem a kérdést.

Mivel az android a gtalkot használja a Markethez történő kapcsolódásra, szükség van hozzá a rendszer működéséhez, ergó még szép, hogy nem hagyja kilőni.

Ha arra gondolsz, hogy nem szeretnél online lenni gtalkon, akárhányszor netet kap a telefon, akkor csak annyi a dolgod, hogy nem a home vagy a vissza gombbal lépsz ki, hanem menu gomb > sign out. Ezután offline leszel gtalkban, de a Market attól még tökéletesen menni fog.

Nagyi Kedvenc Kisunokája 2011.03.24. 15:18:44

Köszönet a cikkért! Nemrégóta vagyok androidista, és természetesen beletartozom azok táborába, akik egy taskkiller telepítéssel kezdtek :)

máté93 2011.07.03. 20:39:00

Sziasztok nekem xperia x8-om van és én nem tudom leállítani azokat a progikat amiket akarok a sima gyárit használom de azt irja h majd újrainditáskor lesz jobb de hát semmi..mi lehet csinálni?mert leszedni nem akarom a task killert..

djsilas 2012.05.16. 12:27:14

Nagyon én se akarok egyik oldalra se állni, és rispekt a cikk miatt, de...

"A passzív státusz azt jelenti, hogy ott van ugyan a memóriában, de nem csinál abszolút semmit. És mivel nem csinál semmit, nem fogja jobban meríteni a telefont azzal, hogy ott van a memóriában."
Nekem akkor se mondja senki, hogy nincs ott, ha egyszer ott van... Bye-bye régi szép idők, mikor 1 hétig elég volt 1 töltés. Okostelefon óta minden este keresnem kell a töltőt, úgyhogy nem is feltétlen az akksi idő miatt, hanem azért mert ott van és így foglalja a memóriát, többi processnek kevesebb jut, amik így lassabbak lesznek.

Lex 2012.05.20. 20:57:32

Azt nem értem hogy az Ipfone készülékek ugye hasonló rendszerrel futnak... nem állítanám hogy rosszabb vagy jobb. Viszont akármelyik Ipfone-os készülék aksija minimum 2x addig bírja mint egy androidosé...
Ez miért van? Az android nem tud végre egy olyan szoftvert csinálni ami tényleg nem eszi az aksit halálra???

Deino · http://play.blog.hu 2012.05.21. 09:54:12

@djsilas: ami memóriában passzívban van, az meg van különböztetve. Ha valamelyik aktív, futó app több memóriát igényel, az android system kivág a passzívak közül valamit, így van beállítva (ezért nem kell task killer az újabb android OS-eknél).

@Lex: Baromira nem, egyik lány ismerősöm iPhone 4-et nyúz, tök ugyanúgy merül neki, mint az én hűséges Desire telefonom. sőt, még jobban, ha nagyon nyomkodja. Három-négy óra alatt szállt le neki 56%-ra, elvileg melóhelyről 100%-on indult el. Tanulság nincs, maximum annyi, hogy minden okostelefon merülése leginkább a használat intenzitásától függ.

ecch 2012.12.01. 21:34:29

Én az okostelefonom egy halott simkártyával használom, amin csak a számok vannak, és viberhez kell. wifis dolgokhoz nem kell élő sim. a telefonálást nokia 1208-on végzem, a készenléti idejéről azt hiszem nem kell mesélnem :D a viberhez is mondjuk lemásolhattam volna a névjegyeket de nem bíbelődtem vele.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása