Országos Kéktúra Magyarország

2012.02.09. 15:00 // Írta: vendég.blogger

orkekturaap.jpg

A Gépek Lázadásában futólag már érintettük az appot, meg azt is, hogy miért nem fogok írni róla. Mármint én, deino, személyesen. Viszont lokálpatrióta bloggerként úgy éreztem, nem lenne rossz ötlet ha maga az app alkotója írna pár sor az alkalmazásról, meg a fejlesztésről magáról. Szóval fogadjátok szeretettel az alábbi pár sort Pintér Zsolt tollából, jobban mondva billentyűzetéből:

Szervusztok!

Tavaly felmerült bennem egy ötlet, hogy járjuk végig a Kéktúra útvonalát. Mi ez?

Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza több mint 1100 km. A Kéktúra nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is.

Célja: A túra résztvevői az útvonal végigjárásával rendszeres sporttevékenységet folytassanak és egyúttal képet alkossanak hazánk életéről, fejlődéséről, természeti szépségeiről, betekintsenek különféle tájaink életébe, mindennapi munkájába, megismerjék hazánk nagy részének történetét, föld- és vízrajzát, évszázadok alkotásait.

Nem kellett sokat győzködni unokatesómékat, úgyhogy belevágtunk a nagy tervbe. Elkezdtük a felkészülést: millió oldal átnyálazása... Na jó, ez erős túlzás mivel ha tíz használhatót találsz a Kéktúrához, akkor sokat mondok. Mit vigyünk magunkal, mit nézzünk meg, hol szálljunk meg, hol találjuk a pecséteket?

Rengeteg kérdés merült fel, amire persze más és más helyeken találtuk meg elszórva a válaszokat, ráadásul ezek közül több folyamatosan változik: a pecsételőhelyek és azoknak állapota kedvenc embertársaink ténykedésének köszönhetően naponta más és más, ellopják, tönkreteszik, stb. A Kéktúrás, két kötetes könyv sajnos már beszerezhetetlen, ezért nagyon időigényes összeszedni a látnivalókat.

Ezért belekezdtem egy olyan app fejlesztésébe, ami mindezekhez segítséget nyújt. Az alapfelvetés a következő volt:

  • Internet nélkül is működjön
  • Pecsételőhelyek
  • Látnivalók
  • Szálláshelyek
  • Túrázási segédlet

Ezek közül pár már meg is valósult a program jelenlegi verziójában, igaz még nem full tartalommal de igyekszem. :)

A program használatánál odafigyeltem, hogy minél kevesebb gombnyomással lehessen elérni a szükséges tartalmakat, ne kelljen internet után kutatni amikor még sok helyen a telefonálás sem működik. Első indításkor mindenféleképp szükségünk van internetre, mivel a folyamatosan változó pecsételőhelyek állapotát így tudjuk letölteni a telefonra. (Minden adat az SD kártyán tárolódik el, ha van :) ) A frissítés gombot megnyomva pár pillanat múlva le is menti a progi mind a 147 állomáshoz tartozó adatokat. Ezt érdemes néha frissíteni, mondjuk otthon indulás előtt.

A letöltött adatokat a Pecsét menüpont alatt találjuk. Ha nem akarod látni a teljes listát, akkor csak katt az állomás mellett található számra, és máris felvetted a kedvencek közé (újbóli katt törli). A jobb oldali kedvencek megnyomására csak kizárólag ezeket fogod látni. A Látnivalók menüpont alatt a hivatalos, 27 szakaszos bontásban találhatóak meg a látnivalók, ezeket folyamatosan frissítem. A többi feltöltés alatt :)

A progit Adobe Flash alatt fejlesztem (Adobe AIR keretrendszer), így kizárok pár telefont, de számomra sokkal gyorsabb a fejlesztés és a majdani iPhone portolás is.

sissza_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mp3pintyo · http://www.pinterestegiveaway.com 2012.02.09. 15:39:55

Köszönöm! Egy linket betennél a progira? :)

Deino · http://play.blog.hu 2012.02.09. 15:44:41

@mp3pintyo: végül is csak a legfontosabb maradt ki, mi az? :D tettem be market linket most, képre kattintva is odavisz, meg tuti ami tuti alapon a szövegbe is egyet.

Bagameri_ 2012.02.09. 15:47:03

halo, srácok!
Lemaradtak a linkek (weboldal, market, stb...). :)

Bagameri_ 2012.02.09. 15:47:42

nah, erre meg elkéstem. :)

Deino · http://play.blog.hu 2012.02.09. 15:48:27

@Rum-cájsz: mert gyors vagyok, mint a VILLÁM :D

gabigyerek 2012.02.11. 01:22:51

Én csak azt az egy dolgot nem vágom, hogy miért nem lehet a dologhoz ÚGY hozzáállni, hogy óó, beleölök még egy kevés időt, de akkor legyen elérhető széles körben, minden telefonon! "Sokkal gyorsabb a fejlesztés"... kit érdekel?! Ez pontosan hogy nem egy olyan alkalmazás, amiből van nyolcmilliárd másik, hanem olyan, amiből rohadtul konkrétan csak ez az egyetlen van. Így aztán érthetetlen számomra ez a hozzáállás :-( Szóval fijam tessék összekapni magad, mert ez egy olyan ötlet, amiért nem sajnálnám a pénzt, de így nem tudok mire fizetni...

Deino · http://play.blog.hu 2012.02.12. 08:38:32

@gabigyerek: azért ezt a hozzáállást ne engedjük már meg magunknak...

a) Bárki, aki ilyen speciálisan magyar appot fejleszt, az nagy valószínűséggel hobbiból, ingyen teszi. Még nagyobb valószínűséggel tanulás / meló mellett.

Ha neki így van rá ideje, gyorsabb, vagy csak így fér bele, akkor csak így fér bele. Ez egy ilyen műfaj, itt minden percet a szabadidőd "bán".

b) "...de akkor legyen elérhető széles körben, minden telefonon!"

Ez a kijelentés mondjuk az Adobe Air és az iOS portolás kapcsolatát tekintve a saját "logikád", valamint a kommented bárminemű, minimális hasznosságára vonatkozó reményeim igen merész arcon köpése.

c) "...mert ez egy olyan ötlet, amiért nem sajnálnám a pénzt, de így nem tudok mire fizetni..."

mivel az app nem fizetős, nem is kell. Szerintem nem is lesz soha, mivel még ha az is lenne, egész egyszerűen a természetéből fakadóan nem lenne rá fizetőképes kereslet.

bónusz: ezt a "fijam" megszólítást, meg az egész leereszkedő stílust kéretik abbahagyni. Még hogy kapd össze magad, behalok.

Kedves Gábor, kapd össze magad te, írj egy saját alkalmazást, legyél szíves akkor mutasd meg nekünk, hogy kell ezt csinálni! De komolyan.

gabigyerek 2012.02.12. 23:19:50

Menstruálsz? Vagy mi bajod?! Vagy te a neved hallatán is bevágod a durcást?! Akkor mondon másképp: miután én is nagyon szeretném (legalább egy részét) végigjárni, és a készítő is kijelentette, hogy nagyon nehéz bármilyen alapanyaghoz hozzájutni, ezért szerintem jogos az igény, hogy ha VÉGRE megjelenik valami, akkor az MINDENKI számára elerhető legyen. És ha ennek az az ára, hogy ára legyen, akkor legyen ára, mert NAGYON SZÍVESEN fizetnék is érte. Rühellem ezt a hozzáállást, hogy de nagy a pofád, készíts te ilyet, ha tudsz. Én nem készítek, mert nem tudok. De miután nekem IS készült, ezért szerintem nem csak az ömlengő véleményeket kell elfogadni. Azt, hogy fijam, azt teljesen jó szándékkal írtam, nem neked szólt, igazán nem is értem a beleugatás okát... Ha nem veszed a lapot, akkor hallgass el. Azért meg hadd ne vegyek iPhone-t, hogy használni tudjam. A véleményem felhasználói szempontból írtam le, és a véleményem az ez. Pont. Ami az utolsó mondatod illeti: írnék, ha tudnék, viszont akkor azt tartanám szem előtt, hogy MINDENKI tudja használni. Ha munka mellett csinálom, akkor írom még további három hétig, de akkor egy olyan alkalmazás hagyja el a kezem, amire mindenki azt mondja, hogy EZ IGEN! És nem gondolom, hogy a készítő célja ennek a csodás túraútvonal "reklámozásával" az lett volna, hogy csak az iPhone-os turisták vágjanak neki. Magát az alkalmazást nem tudom minősíteni, csak a képek alapján, mert ugye el sem indul. Biztosra veszem, hogy a tartalommal semmi gond, teljes amennyire csak lehet. De mindezzel (sok-sok más Androidos társammal egyetemben) nem tudok mit kezdeni, amíg a fejlesztő a kényelmesebb fejlesztés végett megengedi magának azt a luxust, hogy "néhány"(?) típust kihagy a figyelem középpontjából. Amúgy elnézve a többi alkalmazását, nagyon jó és mindenképpen támogatandó ötletei vannak, de én azt gobdolom, hogy ez a fajta felfogás hiba. Főleg egy olyan applikáció tekintetében, ami gyakorlatilag ellenfél nélküli a piacon. Az meg hogy lenne-e rá fizetőképes kereslet, azt talán ne te döntsd el. Nem mindenki a szar játékokat veszi csak, bőven van olyan réteg, aki EZÉRT adna ki pénzt. Nyilván nem 45.000 Ft-ra gondoltam, de én személy szerint még 2000-et is adnék érte (mondom ezt ÚGY, hogy egy percig nem láttam működés közben!!!), szóval mindezt szerintem inkább egy pozitív dolognak, ösztönzésnek egy bóknak kéne venni, semmint egy köcsög kommentelő paraszt hozzászólásának.

gabigyerek 2012.02.12. 23:33:41

A nyakatekert mondatok helyett meg gondolj bele, hogy ha a Locus-ért az emberek adnak ki 1500 Ft-or (aminek pedig ingyenes verziója is van), akkor ez is bőven belefér. Erre legfaszább bizonyíték maga a Market és az ottani kommentek. És hogy mondjak valamit, én már csak azért is támogatnám, mert olyan magyar fejlesztőről/fejlesztésről van szó, aki, ami arra törekszik, hogy hazánk sokak által csak kevéssé ismert, de annál gyönyörűbb tájait mutassa be, ismertesse meg. "Természetéből fakadóan..."...hagyjuk már ezt. Persze most majd az jön, hogy írjak én blogot, ha jobbat tudok.

Deino · http://play.blog.hu 2012.02.13. 00:03:44

@gabigyerek: A stílussal volt a legnagyobb baj, nem a mondandóddal. A megfogalmazás hangneme ebben a hozzászólásban is elég tenyérbemászó, mondhatni tapló, de oda se neki, nem ringattam magam hamis reményekbe ilyen téren.

Bónusz információ, megint: ha úgy kezded a kommentet, hogy "mi van, menstruáááász?", akkor számíts rá, hogy utána bármilyen Nobel-békedíj gyanús gondolatokat is gépelsz bele a kommentformba, a másik köpni se fog a véleményedre. Tanuld meg normális stílusban előadni a gondolataid, ha egyáltalán szeretnéd, hogy komolyan vegyenek. Menjünk tovább:

A fizetőképes keresletet nem én döntöm el. Sajnálatos módon nem is te. Te ugyanis hiába fizetnél ki érte még 2000 forintot is, ha a többség 300-at se. Sőt, százat se. Plusz, ez általában egész egyszerűen nem ezen múlik, hanem az adott app jellegén. A magyar felvevőpiac amúgy is kicsi, hát még ha veszed mellé, hogy abból a kis piacból hány túrázó van, majd megnézed, abból mennyi az androidos okostelefon tulaj. Következő lépcső: ebből a marhára kicsi halmazból vajon hányan fizetnének az appért? Elárulom, kevesen.

Ha komolyan azt hiszed, hogy egy ilyen alkalmazásra száz-kétszáz embernél több adna ki mondjuk 300 forintot, akkor erős téveszmékben létezel. De nagyon.

"De miután nekem IS készült, ezért szerintem nem csak az ömlengő véleményeket kell elfogadni."

"...de én azt gobdolom, hogy ez a fajta felfogás hiba."

Még a véleménnyel nem lett volna baj, ha normálisan adod elő, és nem úgy, mintha a fejlesztőnek, vagy a világon bárki másnak kötelessége lenne eléd letenni ezt az alkalmazást. Vagy bármelyik másikat, ami azt illeti. Azt a kellemetlen szituáció forog fent, hogy épp a te felfogásoddal van a hiba. El is magyarázom, mert gyanítom, hogy magadtól nem igazán jutna eszedbe ez a verzió.

Az a baj, hogy mivel rengeteg dolog van ingyen a Marketen, a sok hozzád hasonló felfogású emberben valamiért az rögzül meg, hogy neki minden alkalmazás JÁR. Alanyi jogon. Ha az az ő telefoján nem fut, akkor azt a fejlesztő ELVESZI tőle. Egy nagy túrós pacipélót.

Minden egyes ingyenes alkalmazást kvázi "ajándékba" kapsz valakitől, aki órákat, napokat, heteket dolgozott vele. Hobbiból, vagy pusztán eltökéltségből, tökmindegy, ő azért megdolgozott, időt szánt rá, utána járt, lekódolta, stb.

Lehet, hogy később lesz belőle AIR mentes verzió is. Vagy később csak az lesz. Még az app mostani verziója is bevallottan feltöltés alatt áll. Ha normális hangnemben tetted volna fel a kérdést, azt is elképzelhetőnek tartom, hogy urambocsá' választ kapsz rá, ki tudja.

De az, hogy neki állsz itt kommentben nyávogni, mint aki a seggéből húzta elő a fejlesztőt meg az egész Marketet, hogy "fijam, tessék összekapni magad", az joggal bassza ki nálam a biztosítékot, mert az ilyen nagypofájú, szemellenzős, barom viselkedéstől az utcán is instant agybajt kapnék, nem hogy itt.

"... azt teljesen jó szándékkal írtam, nem neked szólt, igazán nem is értem a beleugatás okát..."

"Beleugatás" oka: meghívsz X embert a lakásodra, mert lakásavató van, vagy bármi. Az egyik részeg barom / idióta barom elkezd bunkózni egy másik vendégeddel. Mint házigazda először nyomatékosan jelzed, hogy nem kéne. Ha még utána is bunkózik, minősíthetetlen stílusban folytatja, kivágod a francba. Mert a te házad, ha te hagyod, hogy bunkózzon a vendégeddel, akkor effektíve szar házigazda vagy.

lakás = blog
házigazda = admin
nyomatékosan jelzed, hogy nem kéne = "beleugatás"
részeg barom / idióta barom - magyarázzam tovább?

Még valami: a kommentelés opció, és szintén nem jár alanyi jogon, még ha egyeseknek máshogy tűnik is.

mp3pintyo · http://www.pinterestegiveaway.com 2012.02.13. 15:42:41

Kedves mindenki:
"de számomra sokkal gyorsabb a fejlesztés"
A félreértések elkerülése végett tisztáznám ezt a mondatrészt.
1. A munka, család mellett nagyon kevés időm van fejleszteni a programot és nem kevés munkát kell beleölni, hogy használható legyen.
2. Nincs időm új prog nyelveket megtanulni ezért csinálom Flash+Actionscript+AIR kombóval. Reményeim szerint egyszer megtanulom a JAVA nyelvet vagy bármi mást is. (Nem programozó vagyok :D)
3. Jelenleg a progi az Androidos készülékek több mint 50%-n fut, ez szerencsére folyamatosan nő.

gabigyerek: Az Adobe AIR fut a telódon? Mi a pontos típusa?

mp3pintyo · http://www.pinterestegiveaway.com 2012.02.15. 14:28:36

Közben frissült, mostmár GPS adatok is rendelkezésre állnak :D

mp3pintyo · http://www.pinterestegiveaway.com 2012.02.21. 07:55:53

Úgy tűnik ennyire érkeznek a segítőkész levelek, mivel is bővüljön a tartalom. Meg se lepődöm :)

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása