Android App Alapozó

2011.10.12. 08:10 // Írta: Deino

Gondolom egy igaz android hívő előtt sem ismeretlen a szitu, amikor a családi/baráti/ismerősi körbe új telefon érkezik - természetesen az új jövevény is android. Aztán elszabadul a kérdés orkán: milyen appot használsz Facebookra? És zenéhez? És olyat tudsz, ami háttérképet tölt le? És MSN? És valami fényképező appot nem tudsz? És mik a legbaróbb játékok droidra? És...

Na, ez a poszt az androiddal szó szerint ezekben a percekben megismerkedő, újdonsült telefon tulajok alkalmazás éhségét hívatott csillapítani, méghozzá egy rakás különböző témakörben. A tovább mögé raktam a többit, mert monsztre hosszú lett.

90 alkalmazás, hét külön témakörre bontva, uhh, uramsegíts. Jó szórakozást :)

Social Media

android_kezdoknek_fb.jpg

Ha social media, akkor illik a Facebookkal kezdeni. Itt elég egyszerű a helyzet, ugyanis az alábbi mondattal le lehet fedni az egész arckönyv bizniszt: ha netán nincs rajta alapból a telefonodon a hivatalos Facebook app, akkor tedd fel. Érdemes mellé megfontolni a Facebook Messengert, ami a Facebook chat egy különválasztott alkalmazásban.

Twitter téren már nem ilyen szimpla a szitu, itt ugyanis tengernyi app közül választhat a prüntyögni vágyó júzer. Alap csirip-csapatásra simán elég a hivatalos Twitter app, szép is, jó is, és tényleg csak iciri-picit buta a lelkem. Hardcore júzereknek meg tudom ajánlani a Tweetdecket: szép UI, bámulatos multi-account és lista kezelés, továbbá intuitív és mocskosul fluid interfész. Ha valamiért egyik se jött be, akkor nézz körül a Twicca, Seesmic, Plume, Hootsuite négyes tagjai között.

Tumblr téren röhejesen egyszerű a helyzet: a legutóbbi frissítés óta ugyanis a hivatalos kliens minden létező igényt kielégít, bolondság lenne nem ezt használni. Skype és Foursquare dettó. Ha netán MSN is kéne, akkor nézz rá a furcsa nevű IMO Messengerre. Izé, iWiW appot, valaki? Nem? Micsoda meglepetés.

Külön kiemelném még a Google+ appot. Ha már van Google Plus accountod, akkor kötelező, ha még nincs, akkor meg csak erősen ajánlott. A Google új social media szolgáltatásának android appja ugyanis konkrétan mocskos jól sikerült, már csak az Instant Upload funkció miatt is tudom ajánlani minden létező, kicsit is kocka lelkű embernek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a telefonon készült képeket magától feltölti a háttérben a webes Google Plus "Photos from your phone" része alá, ahonnan egy klikkel publikálhatjuk őket széles-e világnak. Érdemes wifi-only beállításra tenni, ha csak kicsit is féltjük a mobilnet csomagunkat - meg a pénztárcánkat.

Rendszer alkalmazások

br_android_kezdoknek.jpg

Ennek a kategóriának nem találtam jobb nevet, viszont annál több appot sikerült belezsúfolni. Valami fájlkezelő kéne? Astro. Ha ez nem nyert, akkor próbáld ki az ES File Explorert. Minden valamirevaló droid-huszár telefonján ott lapul egy QR- és vonalkód olvasó app. Én a félelmetesen gyors Quickmarkot ajánlom, de a klasszikus Barcode Scanner is tökéletesen jó erre a célra. Ha még nincs Dropbox accountod, itt az ideje beszerezni egyet. A legjobb cloud storage szolgáltatás jelenleg android alatt. Ha meg szeretnél beeftépézni a telefonodra akkor csekkold le az On Airt (csak azonos wifin levő készülékekkel megy).

Ha nincs rajta alapból a telefonon, szedd le a legfrissebb Gmail appot. Ha netán nem Gmail a fő levelezési címed, akkor vess egy pillantást a K-9 Mailre. Billentyűzetekből annyi van, mint a rák. De tényleg. Ha valamiért nem felel meg a mostani, javaslom próbáld ki a Go Keyboardot, a SlideIt Keyboardot, esetleg a Swiftkey Trial verzióját. Nem éppen billentyűzet, de különféle előre beállított szövegek gyors beillesztésére (e-mail címek, telefonszámok, stb.) kiváló az Inserty nevű csoda.

Jegyzeteléshez én a Google Docsba szinkronizáló Mobisle Notes nevű appot tudom javasolni, esetleg Evernote, vagy ha ennél egyszerűbb kell, akkor ott az AK Notepad. Ha már említettem, és esetleg napi szinten használod, akkor persze a hivatalos Google Docs app is erősen ajánlott, plusz vessünk egy pillantást a Google Calendárral szinkronizáló Jorte nevű naptár appra is.

Ha nem tetszik a gyári launcher, akkor a LauncherPro, ADW Launcher, Go Launcher trióból válassz valamit. Alternatív böngészők közül tudom ajánlani a rendkívül mobilnet-barát Opera Minit, a rettentő okos Dolphin Browser HD-t, de még a Firefoxnak is van mobil verziója.

Egy régebbi cikkünkből kiderül, hogy miért nincs Task Killer a felsorolásban, de ha mégis úgy érzed, hogy rendetlenkedik valamelyik app, nézz rá a Watchdog Lite-ra. Ha azért aggódsz, hogy túlléped a havi mobilnet keretet, irány az Onavo, ami konkrétan appra lebontva megmondja, mit mennyit eszik az aranyban mért mobilnetes adatforgalmadból.

Utazás, tájékozódás

utaz_android_kezdoknek.jpg

Van Google Maps a telefonon? Nincs? Aztán miért nincs? De komolyan, a legjobb app ide-oda-vissza mászkáláshoz android alatt, engem már számtalanszor húzott ki a sza... szoros helyzetekből. Gyors, okos, pontos, helló.

Offline mászkáláshoz kifejezetten jól jöhet a Maverick, ami megőrzi a wifin letöltött térképrészleteket: ha tudod, hogy pontosan hová mész, indulás előtt wifin megnézed a környéket, aztán később mobilnet nélkül is tudod használni a már betöltött részeket.

A budapesti tömegközlekedés elengedhetetlen kelléke a Smartcity és a BpMenetrend, bármelyik kiváló választás, én az utóbbit használom, de kb. csak egyéni preferencia kérdése az egész. MÁV és Volán menetrendhez a kifejezetten rusnya, de gyors és okos Menetrend Droidot ajánlom, vagy az iMenetrend androidos bétáját.

Nem kifejezetten közlekedéshez kapcsolódik, de nálam elengedhetetlen kellék a Google Sky, amit most önhatalmúlag megválasztok az „Év Csajozós Alkalmazásának”. Pont. Nyári estéken kifejezetten jól lehet vele a fűben fekve villogni, csillagászat-imádóknak pláne ajánlott a beszerzése.

Multimédia

media_android_kezdoknek.jpg

Ez alatt igazából két dolgot értek, a zene és videó lejátszást. Ez utóbbira kérdés nélkül a Moboplayert ajánlom. Teljesen felesleges bármi mást keresni - kivéve ha valamiért nem működik nálad, ebben az esetben pislants rá a Rockplayer nevű csodára.

Zenelejátszók terén már kicsit karcosabb a sztori, itt nálam egyértelműen a fizetős PowerAMP a király: szép UI, könnyen kezelhető, fasza beépített EQ és lockscreen widget. Ingyenes verzióból pedig egyértelműen a WinAMP viszi a pálmát, ami a másik AMP végűhöz képest leginkább annyival tud kevesebbet, hogy nincs benne EQ. Ha valamiért egyik se jön be, akkor nézz rá a Double Twistre, ami az Air Sync nevű cuccal párosítva kifejezetten ütős páros, pláne iTuneson szocializálódott egyéneknek.

A Soundhound / Shazam igazából nem elengedhetetlen, de azért megemlítem őket: képesek felismerni a tévében, rádióban, szórakozóhelyen elhangzó zenéket. Igazából szerintem semmi hasznuk, de ha szeretnél felvágni az új mobillal a haverok, munkatársak előtt, akkor talán jól jöhet.

Streaming: ha már van Google Music accountod, akkor mindenképp tégy egy próbát a hivatalos appal, ugyanez a mondat tökéletesen érvényes a Groovesharkra is. Bónusz a már megrögzött last.fm felhasználóknak: van hivatalos app.

A hivatalos Youtube kliens szinte kötelező jelleggel ékelődik be mindenki mobiljára, házibulira pedig kifejezetten jól jöhet ehhez a Youtube Remote, amivel a telefonról vezérelhetjük a számítógépen, bármilyen böngészőben futó Youtube accountunkat. Pöpec, mi?

MP3-ból csengőhang vágás, beállítás: Ringdroid, no questions asked. Ha pedig hangerőszabályozó appot szeretnél, javaslom a Volume Control+ névre hallgató csodát.

Fényképezés és Instagram klónok

insta_android_kezdoknek.jpg

Ha a gyári fényképező nem felel meg, akkor nézz rá a fizetős Camera360 Ultimate-re. Ez már valószínűleg tényleg minden igényedet ki fogja elégíteni, a legprofibb fényképező app a Marketen. Szintén hasonló a helyzet a Quickpic nevű alkalmazással, ha a gyári galéria nem felel meg, ezt telepítsd. Egyik dominanciájához se férhet kétség, mindkét app a létező legjobb a kategóriájában.

Effektezés, LOMOsítás, hipszteresítés: ezekkel az appokkal Dunát lehetne rekeszteni, órákig el lehetne pöcsölni a leírással, és akkor se érnék a végére, úgyhogy csak a legjobb négyet fogom felsorolni: Pixlr-o-Matic, Snaptastic, Befunky és a Lightbox. Ha csak egyet akarsz leszedni, akkor a furcsa nevű Pixlr-o-Matic legyen az, szerintem az a legjobb.

Képmegosztás: itt egy gyönyörű holtversenyünk van, a hivatalos Flickr app és a Picplz ugyanis pont ugyanolyan fasza képmegosztó. Ez akkor jön jól, ha egy klikkel szeretnéd megosztani a szénné hipszteresített fényképet a reggeli kávédról twitterre, facebookra, és tumblrre. Nekem a Flickr jobban bejön, de az egész tényleg csak ízlés kérdése, mindkettő egyformán király.

Ha pedig nem akarsz várni az Instagram hivatalos portolásáig, vess egy pillantást a Molome nevű insta-klónra: kocka alapú fényképek, hipszter szűrők, lájkolás és popular fal, pipa minden irányba.

Érdemes még feltenni ökörködésre a FatBooth és ZombieBooth appokat, amivel súlyosan kövér embert / rothadó zombit varázsolhatunk ismerőseink képéből. Extra poén az Androidify, amivel android robotokat öltöztethetünk be mindenféle ruhába, színbe, meg ami csak tetszik, külön öröm az ismerősöket a szemük láttára droidizálni.

Blogolás és RSS

rss_android_kezdoknek.jpg

A két fő microblog platformot már a social media rész alatt letudtam, szóval azokkal nem kell szórakozni. A többi, főbb blogpatformnál pedig az a nagy helyzet, hogy mindegyik kijött a saját, hivatalos appjával, amivel a sárga földig alázzák az összes előttük próbálkozó, indie fejlesztésű appot.

Szóval, ha már van egy Wordpress / Blogger / Posterous blogod, akkor szépen szedd le a hozzá tartozó hivatalos appot. A magyar blogoszférában korántsem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis se a Freeblog, se a Bloghu nem jelentkezett még android appal. De hátha majd idén. Hátha.

RSS téren igazából két nagy kérdés van. Az első, hogy hány feedet olvasol? Ha kevesebbet, mint 30, akkor mindenképp a NewsRoom fizetős verzióját javaslom, nekem sokkal jobban bejött, mint bármi más. A másik nagy kérdés pedig a Google Reader szinkronizálás. Ha ez utóbbi elengedhetetlen, akkor vagy a hivatalos Google Reader app a nyerő, vagy a Feedly. Ha pedig rendszeres HVG olvasó vagy, mindenképp próbáld be a hivatalos HVG appot.

Játékok

gamer_android_kezdoknek.jpg

Ezt nagyjából a végtelenségig lehetne sorolni. Ha nem elég a három, különböző, fajta Angry Birds, akkor mindenképp csekkold le a Fruit Ninját, a Glyder 2-őt és a Dragon Fly-t. Autós appok közül kérdés nélkül a Reckless Getawayt és a Reckless Racinget ajánlom, ezek fizetősek, de biztos, hogy nem fogod megbánni a vásárlást. A Must.Eat.Birds egy kellemetlenül rövid, de annál szórakoztatóbb és egyedibb kis játék, amivel bármikor el lehet hülyülni öt percet. A Cute the Rope nevű telefonba zárt csillámpóniverő-cukiságfaktor pedig a kokain virtuális megfelelője, szóval csak óvatosan. Igazából itt meg is állítom szerintem a felsorolást, ha ennyi nem volt elég, nézz rá a >>> játék <<< címkénkre.

Végezetül

 

Személyes jótanács: bár a cikkben írtam fizetős appokról, szerintem az első két hétben senki ne rohanjon költekezni. Nem szalad el, megvár. Ismerkedj meg szépen a rendszerrel, az appokkal, mérd fel a terepet. Ráérsz utána költeni a pénzt.

Ha bárki, bármelyik pontból hiányolna valamit, valamit nem jól írtam, nem szimpatikus az arcom, írja meg kommentben. Elvégre még én se ismerhetek minden appot ;) Ekkora csokorral egy darabig biztos el lesztek, ha mégsem, akkor meg tessék csemegézni a már meglévő írásaink közül. Külön ajánlom a négycsillag és ötcsillag kategóriát. Én kidőltem. Zsírosdeszkások, szevasztok!

A cikkben felhasznált fényképek Johan Larrson Flickr portfóliójából származnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EvilHedgehog 2011.10.12. 16:32:59

Fasza, nagyon fasza..

Kezdőknek egy megjegyzés....
Nem feltétlenül olyan rossz a beépített zenelejátszó. Ugyanis a gyártó a mélyebb hozzáférés miatt sokkal profibban megtudta oldani a hangzást... persze erre van ellenpélda is.. de előbb tapasztalja ki az ember....

Bagameri_ 2011.10.12. 16:35:50

Váó! Igazi hiánypótló írás! Grat! :)

KEEP · http://joomla.blog.hu 2011.10.12. 16:41:32

pöpec lista.
Jegyzeteléshez sokaknál még a Catch nyerő esetleg ott az Out of Milk, ébresztőórának is lehet valami jót. Keresgéléshez BestApps, Appbrain. Geocaching játékosoknak c:geo és g:hu, voip-hívőknek Viber még jó lehet.
Így első blikkre

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2011.10.12. 16:48:47

Jó gyűjtés.

Ami kimaradt: a 3D Galériát érdemes lecserélni a QuckPic nevű appra. Telefont lefordítva hívás halkítása: Fli4Silence. Ha nincs alapból a telefonban, stopper és visszaszámláló app a Stopwatch & Timer. Legjobb fordító egyértelműen a Translate. És ami nagyon kimaradt: időjárás.
Ha részletes info kell: Weatherbug. Ha felhőképet vagy egyéb okosságokat néznél, nagyon jó a hivatalos Időkép alkalmazás. Nagyvárosokban a helyi időjárás megtekintése a következő 12 órára pedig: amerikai google.com oldalon rákeresni a "weather városnév" szócskára , legtutibb (figyelni kell az url paraméterezésében a gl és a hl értékeket, ezek legyenek "en"). Ha pedig egy jó óra plusz időjárás widget kell, akkor Fancy Widget vagy Beautiful Widgets, minimalistáknak a SiMi Clock Widget.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2011.10.12. 16:49:24

Ja igen, ébresztőórának tökéletes az Alarm Clock Xtreme Free

Deino · http://play.blog.hu 2011.10.12. 16:58:57

@EdBoyWW: QuickPic szerepel a fényképezés résznél :) Igazából már nem akartam ennél többet írni, így is rengeteg lett. Widgetekre tuti nem maradt volna hely, meg azokat screenshot nélkül kb. felesleges is kirakni. Az Időkép appon gondolkoztam, de mikor legutóbb próbáltam, még elég használhatatlan volt.

Viszont valamelyik ébresztő appot lehet beírom holnap a Rendszer részbe, ki tudja, az tényleg passzol a profilba :)

Cs0pi · http://androidnews.blog.hu/ 2011.10.12. 18:00:51

opera mini helyett én az opera mobile-t ajánlanám.

market.android.com/details?id=com.opera.browser&feature=search_result

File kezelőnek mint megrögzött total commander használó meg a ghost commandert ajánlanám mindenképp:

market.android.com/details?id=com.ghostsq.commander&feature=search_result

everyonegetsshot 2011.10.12. 18:07:30

Last.fm-re én mindenképp az alábbi appot javaslom:
code.google.com/p/a-simple-lastfm-scrobbler/
Ebből ki van hagyva mindaz, amit böngészőből amúgy is elérhetsz (chartok, stream, csupa olyasmi amit eszembe nem jutna használni telefonon), viszont _rendesen_ küldi el a hallgatott zenéket last.fm-re, nem rak felesleges ikont a notification bar-odra, meg egyáltalán, csöndben van és teszi a dolgát.

wrhwk 2011.10.12. 20:43:28

Jó kis összeállítás, nálunk még kérdés volt a "háttérképet / csengőhangot honnan", amire a legjobb válasz szerintem a Zedge. Ingyenes, tele van tömve képekkel, csengőhangokkal. Mondjuk élő hátterek nem igazán vannak rajta, de azt meg marketban tessék keresni.
market.android.com/details?id=net.zedge.android

Deino · http://play.blog.hu 2011.10.13. 10:55:01

@Rum-cájsz: A TC nálam ott volt a jelöltek között, de mivel nincsenek fent a Marketen, inkább kihagytam a listából. Csak Marketen megtalálható appokat tettem a felsorolásba, kivéve az iMenetrendet.

Magyar fejlesztés révén kaptak egy kis hátszelet :) Plusz ugye a landing page-en nagyon szépen, (magyarul ofc) lépésről lépésre le van írva az install menete, ami szintén sokat segített azért a döntésben.

Vajmaci 2011.10.13. 11:34:20

Klassz kis cikk!:)
Én a PowerAmp beszerzésén nem is gondolkodtam,mikor meghalottam a free verziót hogy miképp szól!
Ráadásul nem is bonyolult beszerezni,és olcsó is.
Ami plusz öröm,hogy a telómról átmásoltam a fullverziót a tabomra is, ami telljesen legális!:)

Keresztapper 2011.10.13. 13:02:21

@EvilHedgehog: Milyen mélyebb hozzáférésre gondolsz a gyári zenelejátszó kapcsán? Javíts ki, de ugyan azt a kernel modult használják, csak a DSP szűrőben lehet különbség.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2011.10.13. 14:42:01

még pár tipp:

Quicker (gyorsan váltható hang-, wifi-, képernyő üzemmódok), Alarm Clock Extreme Free, GDocs(Google docs offlineban is), Chrome to phone, samsungokhoz Kies Air (a desktop verzióval szemben jól használhat), játék: Pottery (fizetős agyagozós!! app), AnimGIF Live Wallpaper 2 (azt tudja, amit a neve mond)

EvilHedgehog 2011.10.13. 17:30:43

@Keresztapper: DSP szűrő hardverspecifikusan... Pl Galaxy-kban az "5.1" funkció...

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása