Kipróbáltuk: LG Optimus One

2011.03.28. 16:04 // Írta: aresius_


 A Telenor jóvoltából egy hétig büszke tulajdonosai lehettünk egy LG Optimus One androidos okostelefonnak, a tovább után ennek a tesztjét olvashatjátok.
 

Amikor először kézbevesszük a telefont, a legszembetűnőbb dolog az oldalán végigfutó keret, ami a megfelelő helyeken megvastagodik, máshol pedig elegánsan elvékonyodik.
A telefon tetejének a jobb oldalán találjuk meg a bekapcsológombot, amely szinte beleolvad a keretbe. A felhasználók véleménye megoszlik ezügyben: A megkérdezettek 50%-a érthetetlennek találja ezt az elrendezést, mivel ahhoz, hogy bekapcsoljuk, fogást kell váltani a telefonon. A másik 50% viszont amellett kardoskodik, hogy igenis praktikus ez az elrendezés, mert egyébként használat közben benyomná a power gombot. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a minta nem reprezentatív, mivel összesen két emberrel beszéltem. Ez a keret azonban nem csak egy, a telefon oldalain végigfutó csík; ha levesszük a hátlapot, megláthatjuk, hogy ez pajzsként funkcionálva roppantul masszívvá teszi a telefont.
 
 

A masszív belső felépítéshez méltó a külseje is: A kellemes tapintású hátlap precízen és erősen illeszkedik a testre, nyekergésnek nyoma sincs. A power gombhoz hasonló snájdig hangerőgombokkal találkozhatunk a kereten, míg a telefon elején a megszokott funkciójú gombok ülnek. Itt különösen a középső két gomb szálcsiszolt fém megjelenése fogott meg, ami érezteti, hogy itt bizony nem egy egyszerű bóvlival van dolgunk.

Tudjuk azonban, hogy nem csak a külcsín, hanem a belbecs is fontos! Lássuk tehát, mit találunk a készülékház alatt.

  • 600 MHz CPU
  • 320 x 480 pixeles 3.2" kijelző
  • 512 MB RAM
  • 3 megapixeles kamera
  • microSD kártyával bővíthető ROM (alapból egy 2GB-os jár hozzá)
  • távolságérzékelő szenzor
  • WiFi (802.11 b/g)
  • GPS
  • Bluetooth

Az akkumulátora 1500 mAh-s; ez jócskán felülmúlja a legtöbb okostelefonét, ráadásul a kisebb kijelzőnek köszönhetően brutális üzemidőt biztosít a készüléknek. Itt azonban van egy szépséghibája a dolognak: meg nem erősített források szerint apró bug van a rendszerben, ezért amikor megérintjük a képernyőt, a processzor mindig felpörög 100%-ra. Az akkumulátor így viszonylag intenzív használat mellett is kibírja estig, ha ezt a bugot javítanák, az már csak hab lenne a tortán.

A 3 megapixeles kamerája mellett sajnos nem ékeskedik vaku, de ennek kompenzálására a gép gyengébb megvilágítás mellett is szép képet csinál. A megapixelek száma pont optimális, a szerkesztőség egybehangzó véleménye szerint ennél többre ekkora lehetséges érzékelőlapka mellett nincsen szükség. Legalább is a minőségen ez nem dob sokat.

A telefonnak hívás közben aktiválódik a közelségérzékelő szenzora, így a jól megszokott módon ha a fülünkhöz tartjuk, elsötétül a képernyő, és az érintésre sem reagál, így véletlenül sem tudjuk letenni a fülünkkel. Amit hiányoltam kicsit a vasból, az a fényérzékelő szenzor volt. Nem egy létfontosságú eszköz, de hasznos dolog energiatakarékossági szempontból, és kényelmesebb az is, ha este nem nekünk kell lecsavarni a fényerőt, hogy ne süsse ki a szemünket. Két érdekességet figyeltem meg a telefonnal kapcsolatban. Ha a telefont az oldalára döntjük, akkor a hangerőgombok szerepe felcserélődik, így ha a jobb oldalit nyomjuk (ami alapesetben ugyebár a hangerő csökkentésére szolgál), azzal tudjuk felhangosítani a készüléket. Kis időbe beletelt, mire ehhez hozzászoktam, és nem pont az ellentettjét csináltam annak amit akartam. A másik dolog amire felfigyeltem az az, hogy a telefonnak nincs külön külső ill. belső hangszórója. Ez végiggondolva roppant mód praktikus, eggyel kevesebb alkatrész romolhat el a telefonban. Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, akinek volt már olyan hangszórója, aminek elszakadt a membránja, vagy a tekercse. Egy biztos; akinek ilyen telefonja van, annak biztosan nem lesz azzal problémája, hogy nem hallja a másik oldalon beszélőt. Természetesen hívás közben le van korlátozva a hangerő, és még maximumra állítva sem teljes hangerővel szól a telefon.

A telefon Froyoval jön, amit az LG páratlan kezelőfelülete egészít ki. A már megszokott launcherhez képest ez sokkal több lehetőséget kínál: Az alsó "tálca" (dock) könnyű elérést biztosít a főbb alkalmazásokhoz. Kicsit hiányoltam ennek a testreszabhatóságát, de végül is az alapfunkciókhoz biztosít hozzáférést, szóval rendben van az úgy. Ha valaki esetleg nem a gyári böngészőt használná, annak sem kell megijednie, mert ha a böngésző ikonjára bökünk, a címsorba beírt oldalt már kedvenc böngészőnkben jeleníti meg. Az igazi kéjhömpöly viszont a notification bar. A cyanogenmod illetve MIUI ROM-okban megszokott megoldással találkozhatunk itt: A notification bart lehúzva találunk kapcsolókat a wifihez, a bluetooth-hoz, a GPS-hez, az adatforgalomhoz, illetve a hangerőhöz. Személy szerint én nem tudnék már enélkül élni, egyszerűen felbecsülhetetlen értéke van egy ilyen, mindenhonnan könnyen és gyorsan elérhető kezelőfelületnek. Külön említést érdemel a menürendszer, ahol külön csoportosíthatjuk az alkalmazásokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A telefonhoz természetesen magyar nyelvű menü jár, csak ezt a két képet külföldi oldalakról kölcsönöztük.)

Szoftver tekintetében fényes kilátásaink vannak: ha hihetünk az LG "minden telefonhoz legalább egy verziófrissítés" üzletpolitikájának, hamarosan Gingerbread fog futkorászni az Optimusokon. Az akkumulátoros hibára is valószínű, hogy kapunk bugfixet, de a verziófrissítéssel biztosan el fog tűnni a probléma.

Akik nagyon ragaszkodnak a flash használatához, azokat sajnos el kell hogy keserítsem. Az MSM7227-es processzor ARMv6 architektúrájú, így a flash nem támogatja. YouTube videókat természetesen tudunk nézni az app segítségével, de őszinte sajnálatunkra a bannerek nem fognak megjelenni a weboldalakon.


Összességében véve roppant kellemes élmény volt egy hétig ezt a telefont használni. Úgy gondolom, hogy ennyi pénzért egy ilyen márkás telefonból sikerült kihozni a legjobbat. Belépő kategóriás telefonként tudnám ajánlani mindenkinek. Kis mérete és lekerekített formái miatt gyanítom, hogy a hölgyek tetszését is el fogja nyerni ez a telefon, de a férfiaknak sem kell szégyenkezniük miatta; egy ilyen telefonnal már meg lehet jelenni társaságban! Ráadásul a Telenor kínálatában most akciósan juthatunk hozzá ehhez a készülékhez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barakukac 2011.04.06. 01:13:31

azért ez erős túlzás: "A telefon Froyoval jön, amit az LG páratlan kezelőfelülete egészít ki"
tehát az lg PÁRATLAN kezelőfelülete... :)

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása