Tippek, trükkök, tévhitek: Miért késik annyit az Eclair, a Froyo és a Gingerbread?

2011.01.15. 09:00 // Írta: Deino

Arról van szó, hogy miért érkezik kivétel nélkül minden OTA update lassan, nyögvenyelősen, sokszor elhalasztva, túlkésőn. Láttam már jópár embert eltévedve a témában, szóval jön némi felvilágosítás, remélem hasznos lesz. 

Mert a Telenor/T-Mobil/Vodafone köcsög

 

Ez a leggyakoribb tévedés, amit hallok/olvasok. Szerencsétlen mobilszolgáltató aztán marhára nem tehet a dologról. Elárulok egy kis szakmai titkot: az összes mobilszolgáltatónak az lenne a legjobb, ha te azonnal megkapnád mindig, minden körülmények között a legfrissebb android OS frissítést, meg úgy általában mindent, amit csak akarsz.

Hogy miért? Baromi egyszerű: nekik az a legjobb, ha te elégedett vagy. Amíg elégedett ügyfél vagy, addig vígan telefonálsz, küldöd az sms-t, egyszóval termeled nekik a pénzt. Nekik aztán marhára nem érdekük, hogy te elkezdj mérgelődni amiatt, hogy "miértnincsenmárfrojó" - mert előbb utóbb elégedetlen leszel velük. Az elégedetlen ügyfél pedig nem jó nekik, mert előfordulhat, hogy fogja magát, és átmegy a konkurenciához. Ezt pedig nem kell elmagyaráznom, hogy mennyire jó nekik, ugye? 

Akkor mert a Google köcsög

 

Kézen fekvőnek látszó magyarázat, igaz? A Google csinálja az androidot, Miért nem csinálja úgy, hogy pikk-pakk menjen minden telefonon, azonnal?

Válasz: mert nem minden telefon egyforma. Más a kijelző típusa, mérete, felbontása. Más a processzor gyártója, sebessége, egymagos, kétmagos, sokmagos is lesz, nem kell félni. Van benne előlapi kamera, nincs benne előlapi kamera, vakus, nem vakus, 256 mega RAM van benne, 512 RAM van benne, sorolhatnám napestig. De komolyan. Egyszerűen lehetetlen úgy megírni az androidot, hogy egyből minden telefonra rá tudd dobni, és az fusson is, hiba nélkül, reccenés nélkül.

A Google szépen fogja az elkészült verziókat, odaadja a gyártóknak - ingyen és bérmentve - akiknek annyi a dolga, hogy ezt portolják az általuk gyártott készülékekre. A Google ezzel aztán nagyon már nem tud mit csinálni, kiköti a gyártóknak, hogy mi az a minimum hardware követelmény, amivel használhatják az androidot, de ennyi. Innentől kezdve a gyártó kezében van a gyeplő.

(A Nexus One és a Nexus S ugye más tészta. Ott a Google intézi a portolást. Érdekes módon a Nexus One fog először Gingerbread portot kapni. Nem véletlen, a Google magasról tesz ugyanis arra, amit a most következő szakaszban felvázolok majd.)  

Na, akkor a gyártó a köcsög

 

Melegszik a téma, de nem ilyen egyszerű azért a dolog. Szóval, miért is érdeke a gyártónak, hogy én szívjak? Az speciel nem érdeke neki. Akkor miért cicáznak itt a frissítésekkel? Felvázolom a helyzetet a gyártó szempontjából.

Ha te vagy a gyártó, akkor te potenciálisan a következőt látod egy már piacon levő készülékedhez készülő szoftverfrissítésben:

  • Egy rakás elköltött pénz.
  • Egy rakás ráköltött erőforrás: ember kell, aki kódol, akit fizetsz. Neki gép kell. Bla-bla.
  • Elégedett korábbi vásárlók, némi pozitív hírnév.
  • Talán pár új vevő a már piacon levő telefonodhoz.

Ugye? A gyártó szemszögéből eddig nem igazán kecsegtet semmi jóval a frissítés, de az igazi atombomba csak most jön:

Ha te kiadsz egy frissítést a kifutófélben levő telefonodhoz, akkor azzal csökkented a potenciális vevőid számát. Amíg a felhasználó folyamatosan megkapja az új android OS-t a régi telefonra, addig könnyen előfordulhat, hogy úgy dönt, nem veszi meg az újonnan piacra dobott modellt.

Hoppáka. És innentől kezdve igazából már berobban a piaci farkasösztön, és a gyártó ameddig csak teheti, halogatni fogja a frissítést. Neki nem hogy kevés hasznot termel minden egyes kiadott Eclair, Froyo, Gingerbread update, hanem egyenesen veszteséges. Kell-e magyarázzam tovább?

Amerikában épp az amcsi T-Mobile és a Samsung keresztre feszítése, sárban meghurcolása és egyéb hasonló jóságok folynak. Hadd vázoljam fel tömören: adva van a T-Mobile Vibrant névre hallgató telefon, ami tulajdonképp egy Samsung Galaxy S, android 2.1-el, mínusz az előlapi kamera.

Már anno telefon megjelenésekor is sokan találgatták, hogy vajon minek szedték ki belőle? A T-Mobile szedette ki? De hát mi a halálnak csinált volna ilyet, amikor (úgy emlékszem legalábbis) a Sprint nevű szolgáltatónál meg benne maradt az előlapi kamera? A Sprint leszurkolt volna valami ocsmány durva összeget, hogy exkluzív övék legyen az előlapi kamera? Nem.

Az van, hogy nemsokára megjelenik a T-Mobile készülékei között a Vibrant 4G+. Ami a következőket tudja pluszban az eredeti Vibranthoz képest: Froyo van rajta, nem pedig 2.1, van előlapi kamera, és kapott 4G támogatást. Hümm.

Oké-oké, de mi ennek a jelentősége? Hát csak annyi, hogy a héten az amerikai T-Mobile egyik dolgozója kipakolta a céges szennyest online. Kiderült, hogy állítólag már rég készen van az eredeti Vibranthoz a Froyo OTA update, de a Samsung -és most idézem- megtiltotta a T-nek, hogy közzétegye a frissítést. Miért? Mert ha összeveted a két készüléket, akkor a Froyo az egyetlen sarkalatos pont. Az előlapi kamerát úgy istenigazából nem használja ki senki, a 4G hálózat még Amerikában is felettébb lyukacsos, szóval az se igazi előny. Vagyis ha közzéteszi a T a frissítést, akkor nyilván sokan vették volna továbbra is inkább a sima Vibrantot, továbbá a régi Vibrant tulajoknak eszük ágában se lenne váltani a Vibrant 4G+ nevű látszat-vérfrissítésre, mert szinte totál ugyanaz a készülék. Aucs.

Zárójelben, de nincs ez másként az iOS világában sem. Emlékszünk még, hogy az iOS 4 frissítés debütálása után a régebbi iPhone modellek már-már használhatatlanra lassultak? Ugye nem hiszi el senki, hogy egy akkora cég, mint az Apple, akik roppantmód kínosan ügyelnek még a csomagolás legapróbb kis szösszeneteire is, komolyan kiadott véletlenül egy hibás frissítést véletlenül akkor, amikor az új iPhone 4 debütált? Úgy, hogy előtte hónapokat dolgoztak rajta? Senkinek nem tűnt fel a tesztek alatt, hogy a "frissítés" gyakorlatilag inkább ront a telefonon? Szerintem az egy szimpla kis noszogatás volt, hogy érezd, milyen őskövület a telefonod, pedig itt az új iPhone, talán ideje lenne beruházni megint egyre.

(Disclaimer: Hangsúlyozom, szerintem. Nem az Apple, még csak nem is az iPhone mocskolása/lehúzása a cél, hanem próbálom szemléltetni a mondandóm. Ha egy mód van rá, a kommentek között próbáljuk meg NEM iPhone vs. android flémbe vinni a témát.)

Végszó: Sokkal hosszabb lett a cikk, mint terveztem, és mégsincs benne minden, amit le szerettem volna írni. Talán rosszul esik hallani, de a gyártónak pusztán üzleti szempontból egyáltalán nem érdeke, hogy te évekig használd a telefonod, mert mindig tudod frissíteni rajta az androidot/iOS-t. Neki az az érdeke, hogy ha a legújabb szoftvert akarod a kezedben fogni, vedd meg az újabb, drágább készüléket. Neki az OTA update egyszerűen nem üzlet. Borotvaélen táncolnak: épp elég frissítést kell kiadniuk, hogy a felhasználók ne forduljanak ellenük, de nem olyan sokat, hogy nagyon-nagy kárt tegyenek a saját eladásaikban.

sissza_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazine 2011.01.15. 10:25:35

Manapság, mikor a közösségek rendkívül erősek és mindenki hangot adhat a véleményének, nem biztos, hogy jó politika, ami mondjuk 5 évvel ezelőtt bevált. A tengeren túlon is már mindennapi a 2 éves "hűség", szimplán szivatás, amit a gyártók művelnek, attól, hogy nincs szoftverfrissítés, szerintem nem lehet jelentős új készülék vásárlást generálni - persze én ehhez nem értek. A frissítésre kényszerítő erő -mondjuk a desktop pc-khez hasonlóan- amúgy is inkább a hardver feljődéséből fakad, azért nem fogom a Desire-t lecserélni, mert nem lesz hozzá Gingerbread, viszont a kétmagos, kétprocis, sok memóriás készülékek már simán arra ösztönöznek, hogy új telót vegyek.
Na mindegy. 2 barátom is elpártolt a SE-tól az általad is posztolt hozzáállás miatt.

Jóska Pista 2011.01.15. 10:48:04

Ráadásul ezek a szemét gyártók nem csak az oprendszerrel trükköznek, hanem a hardverrel is.

Az egyikben rohadt jó a kamera, de kevés a memória,
a másik hasít a neten, de nem lehet sd kártyát tenni bele, stb.

Most őszintén, mibe telne kiadni egy Galaxy S-t, előlapi kamerával, állapotjelző leddel, vakuval, és 2.3 androiddal?
A Nexus S-ben is hiányzik az SD és az állapotjelző led.

És ezek sem jelentős túlfogyasztást, sem megoldhatatlan feladatot nem jelentenek.

De jöhetnék a kedvencemmel az autók navi/computer nyelvi beállításaival. Az aranyárban eladott komm rendszerekhez baszik fejleszteni az összes egy nyelvi fájlt.

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.15. 10:53:34

@Jóska Pista: Speciel az SD kártya nekem csak nyűg kb. A Desire mellé adott 4 gigásat használom, de ez is bőven elég, viszont sokkal jobban örülnék a Nexus S féle "16 giga internal memory, és csókolom" megoldásnak. Nyilván aki mondjuk szeretne még mellé bevágni egy 32-es microSD-t, annak piszkálni fogja a csőrét a dolog.

A LEDet nem tudom megmondani így kipróbálás nélkül, hogy mennyire hiányozna, de szerintem eléggé. Mindenképp túlélhető lenne a dolog, (lehet 2 hét után észre se venném) de eleinte biztos zavarna.

sRede 2011.01.15. 11:01:18

"Ha egy mód van rá, a kommentek között próbáljuk meg iPhone vs. android flémbe vinni a témát." Itt egy "ne" kimaradt nem?:D Egyébként meg ez az OTA frissítést érinti csak, aki nagyon akarja felrakhat magának újabbat, nekem Desire van és 2.3.1. Szerintem az 1-2 harver kihagyása vagy minimális megléte nagyobb szivatás az androidnál, mint maga a frissítés.

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.15. 11:04:13

@sRede: Kösz, hogy szóltál. Legalább látom, hogy az apróbetűs részt is elolvasta valaki :) (hajnal kettőkor írtam a cikket, már kicsit fáradt voltam :P )

sRede 2011.01.15. 11:07:15

@Deino: Nm, olvastam twitteren egyébként :D Ja és szerintem nem baj a hossza, legalább jól körüljártad a témát és érdekes cikk volt, még remélem sok hasonló lesz :D

Jóska Pista 2011.01.15. 11:10:37

@Deino:
SD kártyát ki tudod venni a telefonból, fontos adatot ráteszed, aztán akár más telefonba vagy másik eszközbe beteszed. Jó az ha van.
Azért választottam androidot, mert nagyobb szabadságot ad, mint az iOS. A fix memória ezt a szabadságot csökkenti.

Az állapotjelző led is hasznos, reggel, vagy ha visszajöttem az irodámba, csak ránéztem a Desirere és láttam volt-e hívásom sms-em, stb, míg a Nexus S-t ehhez be kell kapcsolni.

aresius_ 2011.01.15. 11:27:37

@Deino: Ha "véletlenül" durván meghal a rendszered (Hoppáré, ez egy Sony Ericsson T100-as ROM volt, ráadásul fastboottal flasheltem, és a recovery partíciómat is felülírta), akkor SD-ről seperc alatt vissza lehet hozni, viszont elképzelhetőnek tartom, hogy a flash memóriához már kicsit nehezebb egy vaskos aranytégla köré csavart félcitrommal agyonvert telefonban hozzáférni. Legrosszabb esetben SD-nél egy TPT-vel visszahozod a nagyon elrontott rendszert.

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.15. 11:32:51

@aresius_: igen, és ez fontos neked, meg nekem, akik szeretünk custom ROMokkal játszani, meg túrni a rendszerbe, de úgy tényleg. De a _nagyon_ átlagfelhasználó, aki még az app2SD-t is magasról khmmm, akinek tökmindegy, hogy Gingerbread vagy az azutáni van a telefonon, amíg gyors, csilivilli, és fut? Akinek esze ágában sincs kivenni a microSD kártyát, mert jó neki az USB is bőven. Neki jobb az internal memory. Fényévekkel.

Tudom, könnyű mindent modder szemmel nézni, ha te is az vagy, de a piac és a felhasználók jelentős többsége nem az ;)

aresius_ 2011.01.15. 11:39:49

@Deino: Jó, abban igazad van, hogy nem vettem figyelembe, hogy az android magától elromlani nem szokott :)
Na és ha az átlagfelhasználó a belső flash memóriát 24/7 teleírja és üríti? párszázezer ciklus után dobhatja ki a telefont! :P

lemonkeyface (törölt) 2011.01.15. 12:09:22

Nem tudom hogy a gyártóknak az hol éri meg, hogy halogatja a frissítést, és a user meg fogja magát és elhatározza, hogy soha többet nem fog tőlük telefont venni...

Apple megcsinálhatja, hoyga régin szarul fusson, mert ott 1 iOS-os készülék van, aki szereti a platformot úgyis marad.. Androidnál viszont van 5-6 top gyártó és készülékeik, nagyon nem mindegy hogy átnyargal e a vásárló egy másikhoz, vagy a következő phone-t is házon belülről választja.

madstunt 2011.01.15. 14:26:05

Ennyit erről:
"A new wrinkle in the update and fragmentation story emerged today. AndroidSpin is quoting an unnamed T-Mobile employee as saying that the carrier is being told not to release the Android 2.2 update (Froyo) to customers that own the Samsung Vibrant. The reason: to increase sales of the new Vibrant 4G."
www.osnews.com/story/24260/Samsung_Withholding_Froyo_Updates_to_Increase_Sales_

madstunt 2011.01.15. 14:26:35

ja de látom említve is van :)

madstunt 2011.01.15. 14:29:40

Amúgy a motorola magatartása még az érdekes a témában, ők annál is visszatartják aminél nem nyernek a dolgon igazán, maximum csak vásárlókat vesztenek

sztrelnyikov 2011.01.15. 16:45:14

Az elso bekezdesben van egy hiba: az igaz, hogy nem erdeke a mobilszolgaltatonak, hogy ne adja ki a frissitest, DE az érdeke, hogy ő kiadja és a többi NE.
A köcsög vodafon fizetett azért a köcsög HTCnek, hogy tartsa vissza a froyot honapokig a Legendhez, amikor a vodás már kijött.
Szoval a szolgaltato is egy köcsög, nem kell őket védeni.

KékFény6 2011.01.15. 16:53:29

Ugyanezt mondom minden fórumban, amikor valaki megkérdezi, hogy miért nincs frissítés. A gyártónak nem érdeke (kivéve, ha valamilyen súlyosabb hibát javíthat vele).
Ugyanez van a DVD-írók piacán. A régiekhez nem adnak firmware frissítést, mert akkor nem veszed meg az újabbat (ami gyakorlatilag semmivel sem tud többet, nem gyorsabb a réginél, csak éppen több írható lemezt ismer).

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.15. 17:02:36

@Tesztelo.hu: persze, természetesen nem csak mobilokra igaz ez.

wroadd (törölt) 2011.01.15. 20:43:00

@Deino Jó cikk lett. Én személy szerint azt nem értem, hogy a gyártók miért nem használják ki a neten lévő igen jó közösséget, ami függ a hardvertől és nagyon szívesen barkácsol, lásd custom ROM. Ha kicsit is ügyesen lavíroznának, minimális idő/munka/pénz ráfordításával készíthetne frissítéseket és tartalmakat amiket akár micropayment rendszerrel értékesíthetne. Szóval baromira jó lenne, mert mindenkinek win/win szituációt eredményezne és mnég a márkahűséget is megerősítené.

readya 2011.01.15. 21:08:14

Ebben nem hiszek. :) A frissítések egészen más okokból késnek.

Szerintem ez hülyeség. Az elmúlt 4 évben (1460 nap alatt) több, mint 4500 szoftvert adott ki a telefonjaira a Samsung. Napi 3. Megírással, teszteléssel, országonként, szolgáltatónként egyedivé téve. Ilyesmi.

Egyébként a Vibrantra el is indult a 2.2, majd 2 nap alatt kiderült, hogy egy halom telefon brickelt és ezért tiltották le a frissítést, amíg meg nem lesz javítva.

A Vibrant vs Galaxy S kérdéskör pedig nem a Samsung oldala, hanem a szolgáltatóé. A Vibrant T-mobile cucc. A Fascinate meg a Verzion cucc.
Amerikában ez megy, EVO 4G és így tovább. A szolgáltatók megmondják a gyártónak mit akarnak és azt fogják árulni. A Samsungnak lenne a legjobb ha csak Galaxy S-t kellett volna árulni az egész világon és nem 4 féle telefonra készíteni szoftvert mert csak 90%-ban azonosak.

Azon se lepődnék meg, ha ezt a T-mobile szándékosan kommunikálta volna ki, hogy ne rájuk legyen mérges az ember és a kamu alkalmazott duma meg jól jön, hogy ne kelljen a Samsung-al összeveszni.

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.15. 23:38:31

@wroadd: köszönöm.

@readya: mindenki abban hisz, amiben akar :) nem kötelező. De közgáz szempontból a gyártónak a frissítés _egyáltalán_ nem éri meg.

readya 2011.01.16. 00:07:49

@Deino: _egyáltalán_ nincs igazad. Közgázt végeztem amúgy. Tudod ott a Sony Ericsson amelyik nem frissít. Folyamatosan veszíti is el az Androidos közösséget, mert olyan gyártók készülékeit veszik, amely frissít. Szóval a gyártónak egy bizonyos pontig bőven közgáz szempontból megéri a frissítés mert a szoftverkövetésnek hála lesz egy "rajongói" bázisa. Természetesen nem tart örökké a frissítés, de egy értelmes időn belül a szoftverkövetés elemi érdeke minden gyártónak.

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.16. 00:47:44

@readya: nem akarok bunkózni, de elolvastad, amit írtam? Bekopizom az utolsó mondatot, amivel zártam:

"...Borotvaélen táncolnak: épp elég frissítést kell kiadniuk, hogy a felhasználók ne forduljanak ellenük, de nem olyan sokat, hogy nagyon-nagy kárt tegyenek a saját eladásaikban."

Leírod, hogy egyáltalán nincs igazam, aztán pedig leírod ezt:

"Szóval a gyártónak egy bizonyos pontig bőven közgáz szempontból megéri a frissítés mert a szoftverkövetésnek hála lesz egy "rajongói" bázisa. Természetesen nem tart örökké a frissítés, de egy értelmes időn belül a szoftverkövetés elemi érdeke minden gyártónak."

Érdekes. Egyébként bármennyire is nem tetszik, közgáz szempontból a gyártónak marhára nem éri meg a frissítés, pont azért, amit ott fent leírtam: pénzt költ rá, és nem igazán lesz belőle profitja. Ha csak a közgáz szempontokat nézné, magasról cseszne frissítést kiadni. Ugyanis a frissítés MARKETING szempontból éri meg neki.

Ha közgázt végeztél, akkor tudod, hogy rövid távon egy vállat kitűzhet magának olyan alternatív célt, (környezetbarátabb termelés, csak hazai dolgozók, stb.) amivel jó PR-t, médiafigyelmet, társadalmi támogatottságot, egyéb pénzben nem, vagy csak nehezen kifejezhető, ún. taktikai célokat valósít meg. Ezek lennének itt a "rajongók", meg hogy olyan képet alakít ki magáról, hogy "igen, mi mindig frissítjük a telefonjainkon a szoftvert, nem hagyunk cserben, mi vagyunk a biztos választás".

Ez szép és jó, és mondjuk számít az innovátoroknak és az early adoptereknek. De az early majority és a late majority magasról TESZ rá. Azt meg gondolom tudod, hogy profit java része az utóbbi két csoportból van.

Plusz a rövidtávú célok soha nem írhatják felül a hosszútávú célokat, hosszú távon a vállalat célja pedig _mindig_ a profit.

Ha csak a közgáz szempontokat figyelembe véve irányítanád a céget, akkor előbb-utóbb, szépen lassan elfogynának a vásárlóid, átpártolnának másokhoz. Ha viszont túlságosan elbillented a marketing oldalra a mérleget, akkor meg lehet, hogy a saját eladásaid csappannak meg az újabb termékekből. Egyáltalán nem 100%, hogy tényleg így lenne. Sarkítani fogok, ne kössünk bele a számokba. De ha ugyanaz a Gingerbread megy a 80k HUF-os Desire alatt, és a 120K HUF-os Desire Z alatt, vajon hányan fogják rábeszélni magukat a régebbi, olcsóbb modellre? "Á, nem kell nekem a fizikai billentyűzet, többi meg úgyis szinte ugyanaz, még ugyanúgy is néz ki... ez még vékonyabb is."

Szerinted hányan szurkolnának le sokkal durvább összeget a Nexus S-ért, ha már most elérhető lenne a Gingerbread a Galaxy S-en? A Nexus S-ben még memóriakártya slot sincs. Az NFC chip szép-szép, de még Amerikában is csak december körül lesz szerintem elterjedt a technológia, nálunk meg még onnan kezdve +1év kb.

De ez mind ott van a cikkben, csak nem álltam neki szóról-szóra elmagyarázni, mert már így is túl hosszú lett a poszt. Meg a kommentem is.

readya 2011.01.16. 02:39:39

@Deino: Szóval szerinted csak a Ginger miatt vásárolnak Nexus S-t? Nem a vanilla Android miatt? Az NFC egy dolog, a másik meg a one-nand memória és az ext4 miatti elképesztő I/O teljesítmény a többi készülékhez képest. Közgazdasági szempontból nem éri meg, valóban. De ahogy írtad, van egy Marketing része is a dolognak. Nem véletlen, hogy az Android frissítéseket komolyan vevő cégek szép eredményeket értek el a platform alatt, a magasról leszaró cégek (pl. SE) pedig nem. Azt sem egyszerűsíteném le ennyire, hogy Desire Z, HD és a sima milyen embereket vonz. Engem pl. baromira nem érdekel a HD mert nagy és nehéz. Nem érdekel a Z mert még nehezebb. A Galaxy S-em egyetlen alternatívája jelenleg az LG Optimus 2X a tegra2-vel, mert az 4 hüvelykes és hasonló súlyban van. A Desire Z és HD nem a Desire utódja, hanem új kategóriák. Az egyik a qwerty kategóriában megy, a másik pedig a 4,3-4,5 hüvelykes kategóriában. De a CES-en is jöttek a 4 hüvelykes, vékony kategóriában telefonok és ez nem véletlen.

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.16. 09:17:23

@readya: ez eddig mind szép és jó, de te meg én sajnos nem vagyunk relevánsak annyira vásárlás szempontjából... Innovátor/early adopter kategóriába tartozik a többség, aki blogol róla, vagy nekiáll kommentben vitatkozni :)

Az early majority/late majority pedig az se tudja, mi az a vanilla android, vagy ext4, vagy I/O teljesítmény. Mint ahogy az is teljesen mindegy neki, hogy valami a qwerty vagy a 4 hüvelykes kategóriába tartozik.

Az SE a példa arra, amikor csak a közgáz szempontokkal dolgoznak. A frissítés nem hoz tényleges, megszámlálható bevételt, nem is nagyon frissítettek csak egyszer talán. Most, hogy mindenhonnan ömlik be rájuk a negatív vélemény, (az SE Arc mellett például minden cikkben ott volt valamilyen formában, hogy "oké, hogy Gingerrel jön, de mi lesz vele később?") észrevették, hogy marketing szempontból erre - jobb szó híjján - ráb*sztak.

És az lenne a lényeg, hogy ha te átlag user vagy, és megveszel egy X. márkájú telefont, amire minden új android és fontosabb frissítés kijön mondjuk egy-két hónap késéssel, akkor lehet, hogy bizony mondjuk két évig nem fogsz beruházni új telefonba. És bármilyen jó dolog, hogy márkahű vásárló vagy, ha minden vásárlód csak két évente vesz telefont, akkor az nem feltétlenül lesz jó a profitodnak.

Mert magasról teszel az ext4-ra, az I/O-ra, a RAM-ra... megdöbbentően sokan vannak így vele, bármilyen furán is hangzik ez nekünk :)

Konkrét példa, saját: én pl. extrém módon gondolkodtam a Desire HD-én anno, mocskos sokat filóztam rajta. Mert még jó áron el tudtam volna adni a Desire-t, és kb. összességében olyan 60-70k HUF-ból megúsztam volna az upgrade-t. De amikor nekiálltak pro/kontra összehasonlítani, akkor a kijelzőméret igazából nem tartozott egyikbe se (pro: nagyobb. Kontra: ugyanannyi pixel, nagyobb területre.), a proci azért annyival nem lett gyorsabb, az internal memory növekedése pro volt... És ennyi, igazából. A Sense HD nem érdekelt, Froyo ment mindkettőn.

De ha a Desire akkor még frissítés nélkül árválkodott volna, 2.1-en? Szerintem gondolkodás nélkül megvettem volna az HD-t, hogy aztán eladjam a Desire-t. Bármilyen csúnyán is hangzik.

readya 2011.01.16. 12:22:52

@Deino: Na de vajon rajtunk kívül érdekel bárit is, hogy jön a Froyo vagy a Ginger? Érted mire gondolok? A teljesen átlag usernek mindegy. Mondok egy példát iphone oldalról. Van egy kedves barátném, akinek iphone 3GS van. Mert szép és jó rajta facebookozni. Egyszer sem dugta össze itunes-al és egyetlen frissítés sincs rajta. Érted? Az átlag felhasználó ilyen. Viszont az Android közösség szerintem pont nem ez. Technikailag szerintem ez érzékenyebb közösség. A Nexus One/S szériáért szerintem a normál userek közül senki sem rohant sorba állni, csak a hozzánk hasonló figurák. :) Az SE pedig szerintem későn jött rá, hogy hibázott. Akiket nem érdekel (van ismerősöm X10 Mini Proval, még fel sem rakta a 2.1-et pedig már elérhető 1-2 hete) azok vannak kisebbségben, a másik fele (Technikai érdeklődésű emberek) pedig már le is cserélte és meg is utálta a gyártót. Ez utóbbiból van sok ismerősöm, akik eladták, vettek Desire vagy SGS és soha többet SE kijelentést tettek. Ráadásul megszerették nagyon amit vettek és nehéz lesz őket visszacsábítani.

Pláne úgy, hogy az SE igazából technikailag is a sor végén kullog. Mert ugye mi az SE Arc? Egy Galaxy S tudásával sem rendelkező telefon (gyengébb kijelző, gyengébb GPU) és lehet szép, meg vékonyabb de ez még nem ok a vásárlásra, mikor ugyanannyi pénzért jön majd az LG Optimus 2X tegra2-vel :) Pláne ha hozzá tesszük a szoftver frissítési oldalt és azt, hogy az érdeklődő emberek olvasnak minket és mi bizony leszaroztuk - teljesen jogosan - az SE Android támogatását.

readya 2011.01.16. 12:24:11

Amúgy én örülök, hogy beszélgetünk/vitatkozunk mert az érvek nagyon szép dolgok és ezzel is csak bővül a látóköröm. Bár minden egyes bejegyzésnél ez lenne, nem pedig trollkodásból állna a fele.

Deino · http://play.blog.hu 2011.01.16. 13:00:09

@readya: trollok ide még nem találtak el, hála a jó égnek :) összesen volt egy darab iOS troll, nettóban. Annyi belefér, legalább ilyen is volt.

Olvasok viszont appleblogot és webisztánt is, meg jó pár fórumot, hát az ottani hozzászólások néha kicsapják nálam is a biztosítékot :) Nálatok a cikkeket el szoktam olvasni, hozzászólásokat nem mindig (ált. akkor, ha amúgy is hozzászólnék valamit).

EvilHedgehog 2011.01.16. 18:23:03

@Deino: @readya: A frissítési probléma nem csak a hardcore magot érinti...minap az arcomba köpte egy Marketről leszedett alkalmazás, hogy jó..jó elindulok Eclair-en de azért jó lenne ha frissítenél Froyo-ra mert ez a szoftver már elavult. o.O

Aki megreked egy verziónál az szépen lassan azt fogja észrevenni, hogy "kiürül" a Market mert a friss alkalmazásokat nem kapja meg. Maximum a szemét marad neki még ott. Ez presztizsveszteség a cégnek és akkor jön a soha többet nem veszek tőlük Androidos telefont....

readya 2011.01.16. 18:35:04

@EvilHedgehog: na ezért írtam azt, amit :) És a nagyok, a komoly teelfonokon ezért fognak frissíteni.

EvilHedgehog 2011.01.16. 18:52:12

A frissítési hajlandóságnál a kommunikáció borzalmasabb csak...

Jó példaként említhető a kommunikációs hibákra a Froyo ás a T-Mobile nomeg a magyar Samu esete...

A T-Mobile December elején azt nyilatkozta hogy ők átadták a módosított szoftvert a Samsungnak. A Samsung ekkor december közepére ígérte a T-s ROM-ot és azt írták, hogy majd január elején jön a független és jan. végén talán a telenor.

Namost megjött a telenor amit a hazai Samsung egy napig nem is vett észre továbbra is a régi szöveget nyomták. Most megjött a független. Én meg csak nézek...hogy akkor kinek higgyek ezután...

A főzött ROM nem alternatíva számomra mivel Androidra fejlesztek, és nincs kedvem a főzött rom sajátosságai miatt olyan hibákba futni ami gyárin nem jön elő....

Norx 2011.06.05. 12:15:43

Mi az, hogy nem találtak ide a trollok???
(egyébként sziasztok, mert illik köszönni, ha új vagyok itt).
Szóval, aki hájpfónt használ, az buzi. Aki androidot használ, az pizzát eszik, pattanásos, linux pólóban jár, és nem mellékesen buzi. Az igazi hetero ember 5110-es nokiát használ, de igazából az is látens buzi. Az én régi telefonom is ugyanolyan messzire küldi az sms-t mint az új. Egyébként gyurcsány és orbán miatt van, meg mert etetjük az ingyenélő libsi-konzervatív stbstb. Egyébként meg mennének el inkább kapálni.

Hehehe, most jól széttrollkodtam a fenti épeszű értelmes és mintaszerű vitát, és már csak percek kérdése hogy összeflémeljék az egészet az epölfanbojok!
Ja, bilgéc is buzi.

Csak az a baj, hogy mostmár senki nem fog nekem segíteni, amikor júliusban megjön a blédem, de majd nyitok egy másik nikket, hehe!

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása