Opera Mobile 10.1 beta

2010.11.09. 07:29 // Írta: Appdroid Hungary

Reggel óta elérhető az Opera Mobile 10.1 béta androidra. Ez volt a jó hír, a rossz pedig az, hogy jelen verziójában ez így felesleges, és használhatatlan. Távol álljon tőlem a lehúzás, de jelen tesztünk tárgya bizony erősen rászolgált a szidásra. Még kísérletező kedvű olvasóinknak se ajánlom, mindenképp keserű szájízzel fognak távozni.

Hol is kezdjem, hol is kezdjem? Kezdjük a legnyilvánvalóbbal: a méret. A régebbi androidos telefonok rákfenéje, hogy bizony a programok telepítéséhez használható hely meglehetősen szűkös. Az Opera Mobile telepítés után 20 mega helyet foglal, ha erre rányomunk egy move to SD-t (mivel nekem meg van piszkálva a rendszer, nem tudom sajnos, hogy "szűz" gépen is engedélyezve van-e az app2sd), akkor is marad kemény 14 mega a telefon belső memóriájában.

Ezt még hajlandó is lenne az ember megbocsájtani, ha a program felhasználóbarát lenne, vagy gyors, de az Opera Mobile-ra ebből egyik sem jellemző. Lassabb, mint a gyári androidos böngésző (három oldallal teszteltem, index.hu, sorozatjunkie, és persze az appdroid.), olyan másfél, de inkább kétszer annyi időt vesz neki igénybe egy-egy oldal betöltése. Mindezt úgy, hogy bekapcsoltam az Opera Turbót a beállítások között, tehát elvileg még a képek minőségén is butított, ami látszani ugyan látszott, de érezhető gyorsulást nem okozott. Érdekes módon szintén külön be kellett állítani, hogy tördelje a nagyított szöveget olvashatóra, pedig ez lassan alap minden mobilos böngészőben.

A másik, ami röhejes, az a cache megoldás. Legalábbis felteszem, hogy az. Konkrétan nem az android rendszer által biztosított cachre részbe tölt, ha kikeressük az Opera Mobile-t a manage applications alatt, és megnézzük a részleteket, látszik, hogy a data részbe tölt, méghozzá elég durván. Az említett három oldal betöltése után ugyanis 3,5 mega, ehhez még hozzácsapva egy filmbuzit már 5,92 mega szemetet tárol nekünk a belső memóriában. Amit kilépésnél nekem nem ürített ki. Egy lazább böngészéssel szerintem simán összeszedhető 30-40-60 mega szemét is. A második próbálkozás után kiderült, hogy valamennyire limitált a szemetelhető hely mértéke, de nem igazán jöttem rá, pontosan mi is a limit. Olyan 15-18 mega a felső határ, amit el lehet érni vele, az se kevés sajnos. Ami a hab a tortán, hogy ettől nem lesz gyorsabb a böngészés: a program újraindítása után megnyitottam újra a filmbuzit, és talán hangyányival, ha gyorsabban nyitotta meg.

A betűk renderelése is elég lassan megy szegénynek, nagyobb zoom után még egy másodpercig bizony bámulhatjuk a homályos foltokat, mire végez a rendereléssel. Ez pláne akkor szembetűnő, ha az ember előtte megnyitja a gyári böngészőt, mert ott effektíve nem létezik ez a jelenség.

Tovább nem is idegesítettem magam a programmal, mivel túlságosan béta. Kérdés az, hogy ezt a verziót vajon minek tették közre? Mert böngészésre jószerivel alkalmatlan, és gyakorlatilag minden szempontból alul marad a gyári böngészővel szemben. Nagyon remélem, hogy még sokat fog javulni ez a béta, mert ráfér. Úgy érzem, hogy joggal adom neki a hónap csalódása címet, pedig még bőven van hátra a hónapból...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.09. 18:15:52

"Mindezt úgy, hogy bekapcsoltam az Opera Turbót a beállítások között"

Hát kapcsold ki. Hidd el, jobb lesz.

"Érdekes módon szintén külön be kellett állítani, hogy tördelje a nagyított szöveget olvashatóra"

Nekem alapból így működött. Sőt, a korábbi verziók is így mentek, csak nem dinamikusan tördelt újra, hanem már az előnézeti képen is.

"Egy lazább böngészéssel szerintem simán összeszedhető 30-40-60 mega szemét is."

Próbáltad? Nem? Akkor miért írod, hogy szerinted összejöhet? Honnét tudod, hogy hogyan kezeli?

A program bétaságával egyetértek, én is többet vártam (főleg funkciók terén), de ennyire azért nem rossz a helyzet. Tudod mi a gáz? Az androidos Firefox... :)

Összefoglalva azt mondanám, hogy tegyen vele egy próbát, akit érdekel, legfeljebb letörli, ha nem tetszik neki.

Appdroid Hungary 2010.11.09. 20:39:03

@cousin333: Opera Turbo: Próbáltam így is, úgy is, de mindenképp lassú volt, mindegy mit állítottam be.

Megnéztem a cache dolgot a te kedvedért, és tényleg _valamennyire_ azért limitálva van, át is írom szépen. 15-18 mega fölé durván nem-mobil barát oldalak után sem ment, úgy néz ki, időrendi sorrendben törölgeti valamennyire a dolgokat. Így már "csak" 28-32 mega helyet zabál fel a telefonban, most épp 25-nél jár. Ami egyszerűen nonszensz.

Még ha a kilépésnél(?) törli is, ez akkor se elfogadható. Ami egyébként felettébb érdekesen megy, mivel natúr kilépés gombnál nem csinál ilyet, de Force Stop + újraindítás után törlődik némi cucc. De nem mind, pl. a legutóbbi próbálkozás után maradt benne 13 mega szemét... hát, kössz. Ez sehogy nem elfogadható.

Ha az SD kártyára csinálná a szemetet, csak legyintenék, de mivel a sok program miatt nekem jobb napokon van a belső memóriában 25-30 mega szabad helyem, annyira azért nem poén, hogy tíz perc böngészés után elkezd bejönni a "low on space" felirat.

ui.: A Firefox 4 beta 1, beta 2 akkora egy rakás gőzölgő sz. kupac, hogy inkább nem is pazaroltam rá a karaktert. Borzalmas. Erről is leginkább csak azért írtam, mert most jött ki.

Állítólag Legenden (de ott se mindenkinél...) pl. tök gyors a dolog, de a kommenteket olvasva sok Desire, EVO és Nexus tulajnak el sem indult, akinek meg mégis, azok szintén hasonló élményekről számoltak be, mint én. Szóval mondom, nagyon béta. A flash támogatásról nem is beszélve.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.09. 20:46:14

@Appdroid Hungary: No igen, sok múlik azon, hogy ki milyen gépen próbálja. Nekem Galaxy S van, azon nem rossz (e mondom, nem is hibátlan), mondjuk el is vártam, pláne, hogy ezen í típuson mutogatták.

"A flash támogatásról nem is beszélve."

Egyike azon számos dolognak, amik a véglegesben elvileg benne lesznek... Én mondjuk jobban várom a grafikus gyorsítást, meg a JIT-es Carakan JavaScript motort. Bár utóbbi nem tudom, hogyan viszonyul a Froyóhoz, ami kb. ugyanazt csinálja, ha jól tudom.

Appdroid Hungary 2010.11.09. 20:54:35

@cousin333: Eleve nem értem, minek csinál valaki mobilra nem webkit alapú böngészőt... az lenne a lényeg hogy mobilra optimalizált oldalakat hozzon be, nem pedig a dekstop verziót, nem? Márpedig ha valaki mobilra optimalizált oldalt csinál, elég nagy valószínűséggel webkit alapú böngészőre fogja optimalizálni, mert az a legelterjedtebb. Csak a saját munkájukat nehezítik mindenféle kompatibilitási gonddal, és nem tudom, mit nyernek vele.

Persze aztán ha a full verzió majd hasít, mint a villám, és gond nélkül viszi a flash-t, akkor kap azért egy helyreigazítást a cikk :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.12. 18:49:13

@Appdroid Hungary: ???

"az lenne a lényeg hogy mobilra optimalizált oldalakat hozzon be, nem pedig a dekstop verziót, nem?"

Nagyon nem. Noha az Opera támogatja pl. a WAP oldalakat, már annak megjelenésekor is arról volt inkább szó, hogy az Opera a "teljes internetet" akarja mobil eszközökön, nem annak valami butított változatát. Persze nyilván az eszközök közötti különbségek figyelembe vételével (pl. kijelző felbontás). De a cél az, hogy ne igazán kelljen külön mobilos oldalt készíteni.

"Eleve nem értem, minek csinál valaki mobilra nem webkit alapú böngészőt"

LOL. Ennyi erővel nem értem, minek feszül az Apple, a Google (WebKit), meg a Mozilla (Gecko), és persze az Opera (Presto), hogy böngészőmotort készítsenek PC-re, mikor évek (évtizedek óta) ott van nekünk a frankó Trident (>IE4 !!!)...

"Márpedig ha valaki mobilra optimalizált oldalt csinál, elég nagy valószínűséggel webkit alapú böngészőre fogja optimalizálni, mert az a legelterjedtebb."

Tudtommal az Opera Mini jelenleg a legnépszerűbb mobilos böngésző. Optimalizálni meg nem böngészőmotorra, hanem szabványokra kell, ez volna a lényeg.

"Csak a saját munkájukat nehezítik mindenféle kompatibilitási gonddal, és nem tudom, mit nyernek vele."

Először is minek "nyúljanak" egy renderelő motort, ha évek óta ott van a sajátjuk (Presto, korábban Elektra), ami szabványkövető(!). Másrészt az Opera fejleszti a komplett böngészőt, renderelő és JS motorral, UI-val... stb. mindennel együtt. Ergo azt és úgy csinálnak vele, amit és ahogy akarnak. A saját elképzeléseiket valósíthatják meg kötöttségek nélkül. Annál is inkább fontos nekik, mert a PC-s verzióban is ugyanez a motor van. Ha meg alkalmazkodás: az (első publikus) Opera 2.0 '95-ben jelent meg, ergo jóval a WebKit születése előtt. Nem tudom, miért az Operának kellene átvenni bármit is másoktól.

Ez az első kiadás Androidra. Úgy látom, azért van, hogy (jelen) legyen egy ilyen is, rengeteg dolog kimaradt belőle, például a beépülők (köztük a Flash) támogatása. A betűnagyításon, , görgetésen... stb. meg bizonyára sokat segít majd a hardveres grafikus gyorsítás, amit később tesznek bele. Ezen kívül megkapja majd a legfrissebb Presto-t is, ami a szabványkövetésnek tesz majd jót.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.12. 18:52:24

@cousin333: "LOL. Ennyi erővel nem értem, minek feszül az Apple, a Google (WebKit), meg a Mozilla (Gecko), és persze az Opera (Presto), hogy böngészőmotort készítsenek PC-re, mikor évek (évtizedek óta) ott van nekünk a frankó Trident (>IE4 !!!)..."

Ehhez még annyit, hogy a Trident >95%-on állt, ami meggyőződésem szerint sokkal több, mint amennyit a WebKit valaha is kihasít majd a mobilos piacból. És nem csak az Opera miatt, eleve ott van mondjuk az MS is a maga megoldásaival, de jön (ha lassan is meg bénán) a Firefox. Ők sem fognak átállni WebKit-re.

Appdroid Hungary 2010.11.13. 01:18:10

@cousin333: Hmm, oké, jobban belegondolva igazad van, jöhet a hamu :) Abban úgy tűnik egyetértünk, hogy az Opera Mobile mostani, nagyon béta verziója tré, Firefoxé még trébb, de remélhetőleg mindkettő felfejlődik szépen :) A "konkurencia" megjelenése igazából a usernek mindig jó, mert erősíti a versenyt, fejlődést, fejlesztést. A nem kívánt törlendő.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.13. 21:40:13

@Appdroid Hungary: "Abban úgy tűnik egyetértünk, hogy az Opera Mobile mostani, nagyon béta verziója tré"

Nem :). Saját tapasztalataim szerint az Opera Mobile nem lett rossz, egyszerűen csak többet vártam tőle. A stabilitással nincs gond, csak sok minden kimaradt, ami jobbá tehetné.

"Firefoxé még trébb, de remélhetőleg mindkettő felfejlődik szépen"

FF valóban rosszabb, egyébként meg nem érdekel... :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.13. 21:43:35

@cousin333: "A "konkurencia" megjelenése igazából a usernek mindig jó, mert erősíti a versenyt, fejlődést, fejlesztést."

Ezzel viszont egyetértek (mindhárom megállapítással). Hozzátenném, hogy a sok (4) renderelő motor pedig abban segít, hogy a szabvány legyen a közös nevező, ne a legelterjettebb(nek kikiáltott) renderelőmotor, á'la váltsanak a többiek mentalitás.

Dióhéjban

Hírek, tesztek, appok, a legújabb telefonok - Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich: minden, ami csak kellhet. Itt minden az android körül forog.

Kérdésed van, vendégírnál, netán hirdetnél szerény blogunkon? Ott vagyunk twitteren, facebookon, de végső esetben e-mailen is: appdroid.hungary@gmail.com


Értékelés szerint

Prémium kategória: ötcsillag(!), négycsillag
Középmezőny: háromcsillag, kétcsillag
Futottak még: egycsillag


Kategóriák:

android, appteszt, állatkert, bréking, design,
elmélkedés, gépház, google, gyorshír, hírek, játék, market,
pikcsőr, pletyka, reklám, rendszer, táblagép, telefonteszt,
tippek és trükkök, tweet, update, videó, zöldrobot.

Készülékre hangolva:
HTC, LG, Motorola, Nexus, Samsung, Sony Ericsson, ZTE.


Lájkolnám a lájkod

süti beállítások módosítása